Pääkirjoitus: Osana psoriasisperhettä

Tiesitkö, että eduskunnassa on toiminut jo vuodesta 2017 lähtien Eduskunnan Psoriasis-ryhmä?, kirjoittaa kansanedustaja Heidi Viljanen.

Teksti: Heidi Viljanen
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Heidi Viljanen.

Osana psoriasisperhettä

Ryhmän tarkoituksena on lisätä sekä kansanedustajien että muiden eduskunnassa työskentelevien tuntemusta psoriasiksesta, järjestää erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia sekä ottaa kantaa ajankohtaisiin psoriasista koskeviin asioihin. Ryhmä toimii tiiviissä yhteistyössä Psoriasisliiton kanssa ja yhdessä ylläpidämme yhteyksiä paitsi eduskuntaan, myös muihin toimijoihin.

Olen itse ensimmäisen kauden kansanedustaja ja tutustunut psoriasikseen sairautena nimenomaan tämän eduskunnan ryhmän kautta. Liityin pian eduskuntaan päästyäni ryhmän jäseneksi ja olen siis elävä esimerkki siitä, miten ryhmä toimii. Se tutustuttaa kansanedustajia tähän monitahoiseen sairauteen, josta väitän tiedettävän yleisesti edelleen liian vähän. Myös minä haluan oppia koko ajan lisää. Sekä sairaudesta itsestään, mutta sitäkin enemmän elämästä sairauden kanssa ja siihen liittyvistä haasteista.

Eduskunnan Psoriasis-ryhmä tutustuttaa kansanedustajia tähän monitahoiseen sairauteen, josta väitän tiedettävän yleisesti edelleen liian vähän.

Tiedätkö sen tunteen, kun menet uuteen paikkaan, ympärilläsi on paljon itsellesi tuntemattomia ihmisiä ja mietit, mitenköhän pääset mukaan porukkaan? Minulla oli vähän tuollainen tunne viime vuoden lopulla saapuessani kokouspaikalle, kun sain olla kutsuttuna johtamassa Psoriasisliiton vuosikokousta Helsingissä. Tuo tunne kesti kuitenkin vain ensimmäiset viisi minuuttia. Muistan hyvin, kuinka hyvä tunnelma kokousväellä oli, ja kuinka juttu sujui alusta lähtien luonnikkaasti. Tunsin kuuluvani porukkaan ja itselleni jäi todella hyvä fiilis siitä päivästä. Sellainen fiilis toivottavasti jää jokaiselle, joka rohkaistuu mukaan paikallisten psoriasisyhdistysten toimintaan. Kokemus siitä, että kuuluu porukkaan, otetaan hyvin vastaan ja saa olla juuri oma itsensä.

3.3.2022 alkaen olen ollut yhä tiiviimmin osa psoriasisperhettä tultuani valituksi Eduskunnan Psoriasis-ryhmän puheenjohtajaksi. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet luonnollisesti haasteellisia myös ryhmämme toiminnalle. Tapahtumia ja tilaisuuksia ei ole voitu järjestää ja toiminta on ollut varsin vähäistä. Mutta katseemme on toiveikkaasti tulevaisuudessa ja siinä, että toiminta saadaan jälleen aktiivisemmaksi.

Yksi tärkeä ja ajankohtainen teema on muun muassa psoriasiksen ja muiden pitkäaikaissairauksien vaikutus työelämään. Meidän on edelleen etsittävä ratkaisuja työelämän ja pitkäaikaissairauksien parempaan yhteensovittamiseen. Tähän ja muihin haasteisiin aiomme yhdessä Eduskunnan Psoriasis-ryhmän, Psoriasisliiton ja muiden toimijoiden kanssa tarttua ja ottaa kantaa.

Meidän on edelleen etsittävä ratkaisuja työelämän ja pitkäaikaissairauksien parempaan yhteensovittamiseen.

Haluan kiittää Eduskunnan Psoriasisryhmän edellistä puheenjohtajaa Kristiina Salosta (sd.) sekä varapuheenjohtajana jatkavaa Antero Laukkasta (kd.) hyvästä yhteistyöstä ryhmässä. Kiitokset myös Psoriasisliitolle tuesta, jota tiedän saavani myös jatkossa. Kiitollisena ja innostuneena otan vastaan uuden tehtäväni. Olen iloinen, että voin olla tekemässä oman osuuteni sen hyväksi, että jokainen psoriasista sairastava voi elää mahdollisimman hyvää elämää.

Ollaan kuulolla!

Heidi Viljanen on kansanedustaja ja Eduskunnan Psoriasis-ryhmän puheenjohtaja.

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 2/2022. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.