Pääkirjoitus: Uutisten takana on tavallinen arki

Vaalit, Nato, tekoäly, katujengit, asuntolainojen korot ja ruuan hinta. Haluamme Ihon aika -lehdessä kertoa niistäkin asioista, joilla ei pääse iltapäivälehtien etusivuille, kirjoittaa päätoimittaja Hanna Karhunen.

Teksti: Hanna Karhunen
Kuva: Studio Musta&Valkoinen

Hanna Karhunen.

Uutisten takana on tavallinen arki

Uutisia seuraavat ihmiset ovat tänäkin vuonna saaneet tutustua moneen eri teemaan, osaan ehkä enemmänkin, kuin olisivat itse halunneet. Uutiset ovat nykyään kaikkialla, ja siksi joskus tuntuu siltä, että jokin juuri sillä hetkellä ajankohtainen aihe täyttää kokonaan silmät ja korvat.

Ihmisen mieli lienee ohjelmoitu toimimaan niin, että kaikki uusi ja yllättävä kiinnostaa. Jos jokin asia jatkuu päivästä tai vuodesta toiseen, siihen turtuu.

Silloin suurestakin kriisistä tulee pikkuhiljaa osa tavallista uutisvirtaa ja sen saama huomio vähenee sitä mukaa, kun uusia tulee tilalle.

Pitkään jatkunut tilanne ei kuitenkaan ole merkityksetön niille ihmisille, joihin se vaikuttaa päivittäin. Tunnetuimpia esimerkkejä tästä ovat pitkäkestoiset luonnonkatastrofit ja sodat, mutta sama pätee myös pitkäaikaiseen sairauteen.

Psoriasista sairastavan päivittäinen arki ei varsinaisesti täytä uutisen kriteereitä. Silti ja juuri siksi haluamme Ihon aika -lehdessä kertoa asioista, joilla ei ehkä päästä iltapäivälehtien etusivulle, mutta jotka näkyvät ja tuntuvat monen ihmisen elämässä jatkuvasti.

Samalla haluamme muistuttaa, että omaan tilanteeseen ei tarvitse turtua. Vaikka jostakin oireesta olisi kärsinyt pitkään, apua on saatavilla. Olisiko hoitoa aika päivittää tai auttaisiko vertaistuki muilta samassa tilanteessa olevilta? Tästä lehdestä voit lukea sekä vinkkejä kivun ja kutinan hallintaan sekä psoriasista sairastavien tarinoita.

Haluamme muistuttaa, että omaan tilanteeseen ei tarvitse turtua.

Ei Ihon aika silti ole erillään muusta yhteiskunnasta tai ajankohtaisista tapahtumista. Uutisten tämän kevään ykköspuheenaihe, eduskuntavaalit, koskettavat meitäkin.

Tätä kirjoittaessani uusi hallituskokoonpano ja hallitusohjelma eivät ole vielä selvinneet. Teemme Psoriasisliitossa pitkäjänteisesti töitä sen eteen, että tulevalla eduskuntakaudella uudistettaisiin terveydenhuollon maksukattoja tavalla, joka helpottaisi pitkäaikaisen sairauden aiheuttamaa taloudellista taakkaa.

Tällaisella päätöksellä voitaisiin tukea monen psoriasista sairastavan arkea – jotta itse sairauden lisäksi ei tarvitsisi miettiä, mistä saa rahat lääkkeisiin.

Lehdessä käsittelemme muitakin ajankohtaisia teemoja, jotka koskettavat psoriasista sairastavia. Yksi niistä on biologisten lääkkeiden apteekkivaihto, josta voit lukea lisää sivulta 22.

Aurinkoista kevättä ja kesää!

P.S. Tuoreen jäsenkyselymme mukaan teistä Ihon aika -lehden lukijoista huimat 94 prosenttia luottaa lehdestä saamaansa tietoon! 90 prosenttia suosittelisi lehteä muillekin psoriasista sairastaville. Erityisen tärkeänä pidätte myös lehden ilmestymistä paperisena. Lämmin kiitos luottamuksesta! Palautetta ja kehitysideoita saa lähettää kaikkina muinakin aikoina sähköpostitse: ihonaika@psori.fi.

Hanna Karhunen on Psoriasisliiton viestintäpäällikkö ja Ihon aika -lehden päätoimittaja.

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 2/2023. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.