Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Kolme hymyilevää naista jumppaa vedessä pötkylöiden kanssa.
05.12.
2019

Liike voitelee niveliä

Nivelpsoriasikseen liittyvät kovat kivut voivat johtaa liikunnan välttelyyn. Liikunta on kuitenkin tärkeä osa nivelpsoriasista sairastavan itsehoitoa.

Herätessä selkäni tuntuu jäykältä. En tahdo päästä aamutoimissa vauhtiin, kun niveleni ovat kankeat ja arat koko aamupäivän. Yritän liikkua ja käydä kuntosalilla, mutta jänteeni kipeytyvät ja saan helposti jännetupentulehduksia sormiin, ranteisiin ja nilkkoihin.
Sormi turpoaa välillä kuin makkara ja on kipeä. Varpaissani on samaa vikaa ja kengät täytyy valita huolella. Tutkimuksia on otettu ja rankaa sekä niveliä on kuvattu. Lääkärit eivät löydä mitään konkreettista, mihin tarttua. 

Kuulostaako tutulta? Oireiden taustalla voi olla yhteisenä tekijänä nivelpsoriasis, reumasairauksiin kuuluva tukirangan ja nivelten tulehduksellinen tauti.

Nivelpsoriasikselle on tyypillistä moninainen ja vaihteleva oirekuva, joka on kulultaan aaltomainen. Taudin aktiivisuus siis vaihtelee ja välillä voi olla pitkiäkin rauhallisia vaiheita. Tulehdus iskee tukirankaan, jänne-luuliitoksiin, jännetuppiin sekä pieniin niveliin, kuten olkapää-, nilkka-, sormi- ja varvasniveliin sekä päkiöihin. Isot nivelet, kuten lonkkaja polvinivelet oireilevat harvemmin.

Kivut ja säryt ovat ajoittain todella kovia ja valitettavan pitkäkestoisia. Sairaus vaikuttaakin usein hiljalleen huomattavasti elämänlaatuun ja toimintakykyyn.

Oikean lääkityksen löytäminen haastavaa

Taudin vaste tulehduskipulääkkeisiin on vaihteleva ja yksilöllinen. Pienellä osalla nivelpsoriasista sairastavista tauti on niin aktiivinen, että tulehduksen rauhoittamiseksi joudutaan turvautumaan antireumaattisiin lääkkeisiin. Viime vuosina biologisten reumalääkkeiden kehitys on ollut nopeaa ja tästä ryhmästä etsitään kuumeisesti tähänkin tautiryhmään paremmin purevia lääkkeitä.
Lääkärikäyntien tiheyden määräävät taudin aktiivisuus ja lääkitys. Jos sairaus on aktiivinen, käydään ensisijaisesti reumalääkärillä. Rauhallisessa vaiheessa hyvä yleislääkäri riittää.

Toimintakyvyn ylläpitäminen on tärkeää elämänlaadun kannalta. Kodin pienapuvälineillä voidaan keventää sormien ja ranteiden sekä olkanivelen kuormaa arjen askareissa. Kenkien hyvä ja tukeva rakenne sekä istuvuus helpottavat kävelyä, ja tasapainon hallin-taa voi kohentaa oikein mitoitettu kävelykeppi.

Liikettä päivittäin

Liikkuminen on tärkeä osa nivelpsoriasista sairastavan itsehoitoa. Liikkuvuusharjoittelu tulisi sisällyttää osaksi nivelpsoriasista sairastavan päivittäisiä rutiineja. Sen avulla voidaan vähentää sairauteen liittyvää nivelten turvotusta ja jäykkyyttä, lievittää kipuja sekä ylläpitää nivelten normaalia liikkuvuutta. Harjoittelussa olisi hyvä käydä läpi ainakin oireilevien nivelten kaikki liikesuunnat ja pyrkiä tekemään liikkeet niin laajoina kuin mahdollista.

Säännöllinen harjoittelu vähentää sairauteen liittyvää väsymystä.

Lihasvoimaa ja kestävyyttä parantava harjoittelu voi sisältää esimerkiksi kävelyä, pyöräilyä, vesiliikuntaa tai lihaskuntojumppaa. Juoksua ja hyppylajeja sekä raskasta voimaharjoittelua on yleensä syytä välttää tai tehdä harkiten.

Lihaskuntoharjoittelun tarkoituksena on vahvistaa lihaksia ja jänteitä ja ylläpitää toimintakykyä. Lihasvoimaa kehittävää harjoittelua voi tehdä kuntosalilla tai kotona, sekä kehonpainolla että lisäpainoilla. Harjoittelussa on tärkeää huomioida oikeat suoritustekniikat ja aloittaa maltillisesti, mielellään sairauteen perehtyneen ammattilaisen kuten fysioterapeutin ohjauksessa.
Lihasvoimaa ja -kestävyyttä parantava harjoittelu ylläpitää yleistä terveyttä ja voi pienentää nivelpsoriasikselle tyypillisten liitännäissairauksien, kuten ylipainon, diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Lisäksi säännöllisen harjoittelun on todettu vähentävän sairauteen liittyvää väsymystä.

Oman voinnin mukaan

Nivelten ollessa kipeinä harjoittelua voi joutua keventämään. Harjoituksen kestoa ja toistojen määrää on hyvä vähentää ja harjoittelussa mahdollisesti käytettyä vastusta keventää. Vesiliikunta on erittäin hyvä vaihtoehto, sillä veden noste kannattelee kehoa ja keventää niveliin kohdistuvaa rasitusta. Lisäksi harjoittelu lämpimässä vedessä vähentää nivelten jäykkyyttä ja rentouttaa lihaksia. Akuutissa tulehduksessa lämpö voi kuitenkin voimistaa tulehduksen aiheuttamaa oireilua, jolloin on suositeltavampaa käyttää kylmähoitoa tulehduksen ja turvotuksen lievittämiseen.

Harjoittelu voi aiheuttaa ohimeneviä lihas- tai nivelkipuja, mutta se ei saisi voimistaa varsinaista tulehduksellista kipua. Merkkinä tulehduksen ärtymisestä voi olla nivelen turpoaminen, turvotuksen lisääntyminen tai terävä kivun tunne nivelessä. Tällöin harjoittelu pitää keskeyttää ja on varmistettava, että harjoitteet on tehty oikein. Myös harjoittelun keventäminen on tällöin paikallaan.

Harri Hämäläinen on lääketieteen tohtori ja fysiatrian erikoislääkäri sekä Selkäliiton asiantuntijaryhmän puheenjohtaja. Maria Sihvola on Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori, terveystieteiden maisteri ja fysioterapeutti.
Teksti on toteutettu yhteistyössä Selkäliiton Hyvä Selkä -lehden kanssa. 

Teksti on julkaistu Ihonaika-lehden numerossa 4/2019. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.