Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Piirroskuva, jossa lääkäri keskustelee psoriasista sairastavan kanssa.
25.10.
2021

Maailman psoriasispäivän 29.10. viesti: Psoriasis vaikuttaa mieleen, mutta apua on saatavilla!

Maailman psoriasispäivän kampanja käynnistyy maanantaina 25.10. ja huipentuu Maailman psoriasispäivään perjantaina 29.10. Kampanjassa muistutamme, että psoriasis kuormittaa tutkitusti mieltä, mutta apua kuormitukseen on saatavilla.

Psoriasis vaikuttaa monin eri tavoin sairastavan mielen hyvinvointiin. Se voi aiheuttaa stressiä, unettomuutta, uupumusta, ahdistusta tai masennusta. Psoriasisliiton vuonna 2019 toteuttamassa kyselytutkimuksessa 60 prosenttia psoriasista sairastavista totesi, että psoriasis kuormittaa myös mieltä. 83 prosenttia vastaajista sanoi, että mielen kuormitusta ei kuitenkaan ole otettu puheeksi terveydenhuollossa.

Vaikka mielen kuormitus on psoriasista sairastavilla yleistä, asiasta ei puhuta riittävästi. Kyselymme perusteella lääkärit ottavat vain harvoin mielen hyvinvoinnin puheeksi, eivätkä psoriasista sairastavat itsekään juuri puhu asiasta, toteaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Mielen kuormitukseen on saatavilla monenlaista apua. Osalla sairastavista tehokkaampi psoriasiksen hoito ja oireiden lieventyminen voivat keventää psyykkistä taakkaa. Toiset taas hyötyvät esimerkiksi psykologin kanssa keskustelusta. Vertaistuki muilta psoriasista sairastavilta auttaa monia jaksamaan sairauteen liittyvien haasteiden kanssa.

Osana Maailman psoriasispäivän kampanjaa Psoriasisliitto on julkaissut animaatiovideon, josta sekä psoriasista sairastavat että terveydenhuollon ammattilaiset saavat vinkkejä puheeksiottoon.

Mielen hyvinvoinnin ovet eivät avaudu itsestään. Jotta apua voi saada, pitää jonkun ensin puhua ongelmista. Siksi haluamme kannustaa sekä psoriasista sairastavia että terveydenhuollon ammattilaisia ottamaan mielen hyvinvoinnin puheeksi, Bäckman sanoo.

Maailman psoriasispäivä tarjoaa psoriasista sairastaville tiedon lisäksi myös hyvää mieltä. Psoriasisliitto järjestää perjantaina 29.10. klo 18-18.30 Facebookissa Hyvän mielen keikan, jossa Mikael Konttinen ja Annika Eklund esittävät psoriasista sairastavien ja heidän läheistensä toivomia voimabiisejä ja hyvän mielen kappaleita. Keikka on kaikille avoin ja sitä voi seurata maksutta Psoriasisliiton Facebook-sivun kautta.

Toivotan kaikki psoriasista sairastavat ja heidän läheisensä lämpimästi tervetulleiksi seuraamaan Hyvän mielen keikkaa! Jokainen pitkäaikaista sairautta sairastava tarvitsee elämäänsä asioita, jotka tuovat voimaa arjen keskelle, Sonja Bäckman sanoo.

Näin voit osallistua #psorimielessä-kampanjaan:

  1. Seuraa, tykkää ja jaa #psorimielessä-tunnisteella merkittyjä viestejä somessa.
  2. Tutustu Psori mielessä -animaatiovideoon ja ota käyttöön vinkit puheeksiottoon.
  3. Tule mukaan Hyvän mielen keikalle Facebookissa perjantaina 29.10. klo 18-18.30.
  4. Ota mielen hyvinvointi puheeksi terveydenhuollon vastaanotolla.
  5. Osallistu Maailman psoriasispäivän tilaisuuksiin eri paikkakunnilla ja verkossa.

Maailman psoriasispäivän tausta

Maailman psoriasispäivää on vietetty vuodesta 2004 alkaen. Teemapäivän organisoi vuosittain Maailman psoriasisjärjestöjen kattojärjestö IFPA. Suomessa päivän järjestelyistä vastaa Psoriasisliitto. Vuonna 2021 yhteistyötahoja kampanjassa Suomessa ovat lääkeyhtiöt AbbVie, Amgen, Janssen Finland, LEO Pharma, Lilly, Novartis ja UCB Pharma.

Yhteystiedot:

Toiminnanjohtaja Sonja Bäckman, Psoriasisliitto
p. 040 827 2106, sonja.backman@psori.fi

Viestintäpäällikkö Hanna Karhunen, Psoriasisliitto
p. 040 455 9072, hanna.karhunen@psori.fi