Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Mies ja nainen sauvakävelevät luonnossa.
29.06.
2021

Osallistuminen Vertaistervarit-ryhmään edistää elintapamuutosta

Vertaistervarit-hankkeen puoliväliarvion mukaan vertaistuki auttaa elintapamuutoksen tekemisessä ja edistää hyvinvointia.

Psoriasisliiton Pohjois-Pohjanmaalla koordinoimassa Vertaistervarit-hankkeessa järjestetään vertaistukiryhmiä henkilöille, jotka kaipaavat tukea ja vinkkejä elintapamuutoksen tekemiseen. Ryhmiä ohjaavat koulutetut vertaisohjaajat. Hankkeen juuri valmistuneen puoliväliarvion mukaan valtaosa osallistujista on saanut ryhmästä vertaistukea ja inspiraatiota elintapamuutoksen tekemiseen sekä kokee Vertaistervarit-ryhmän edistäneen hyvinvointiaan.

Vertaistervarit-ryhmään kuuluminen koettiin hyvänä ja mukavana, siitä huolimatta, että koronan aiheuttamien rajoitusten takia kaikki tähän asti pidetyt ryhmät ovat kokoontuneet etänä. Suurin osa osallistujista koki oppineensa paljon uutta ruuasta, unesta, liikunnasta ja päihteistä ja siitä, miten ne vaikuttavat hyvinvointiin. Myös vertaisohjaajista oli saatu apua ja tukea.

”Siitä sai kyllä oikiasti kipinän!”

Avoimissa palautteissa kiitosta saavat erityisesti muut osallistujat, ryhmien ohjaajat sekä ryhmistä saatu apu ja tuki. Osa vastaajista koki etäyhteydet hankalina.

– Kiitos ihanille ohjaajille ja kiitos mahtavista jumpista. Siitä sai kyllä oikiasti kipinän! Kyllä se ruokapuolikin siitä sitten terveemmäksi tulee, kun kaikki tieto on jo taskussa, kyselyyn vastannut osallistuja hehkuttaa.

– Tämä oli toimiva tapa tehdä elintapamuutosta. Oli hienoa saada olla mukana, toinen osallistuja kertoo.

Kyselyn tulosten perusteella Vertaistervarien toiminnan tavoitteet näyttävät toteutuvan hyvin: Osallistujat kokivat saaneensa tietoa ruoan, unen, liikunnan ja päihteiden vaikutuksesta hyvinvointiin, ja suurin osa heistä oli tehnyt ryhmän myötä muutoksia elintapoihinsa. Hankkeessa koulutetut vertaisohjaajat saivat myös paljon hyvää palautetta.

Palaute kysyttiin vuonna 2021 tammi-, helmi-, maalis- ja huhtikuun ryhmiin osallistuneilta kahdessa osassa. Ensimmäinen kysely tehtiin ryhmän aloittaessa ja toinen ryhmän päätyttyä. Kyselyiden vastauksia verrattiin toisiinsa, jotta ryhmien vaikutuksia pystyttiin arvioimaan.

Vertaistervarit-hanke jatkuu vuoden 2022 loppuun asti. Seuraavat ryhmät alkavat syyskuussa 2021 Oulussa. Katso tarkemmat tiedot Vertaistervarien verkkosivuilta!