Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Piirroskuvitus, jossa joukko ihmisiä seisoo. Osa pitelee käsissään kylttejä, joissa lukee sairauden nimi, kuten psoriasis, nivelreuma tai astma.
26.09.
2022

Ota sairautesi puheeksi ja helpota työelämääsi!

 Yli puolella työikäisistä on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma, ja heistä monet kokevat sairauden tai vamman haittaavan työn tekemistä tai työllistymismahdollisuuksia.

Koska pitkäaikaissairauden oireet, kuten väsymys ja kivut, eivät välttämättä näy ulospäin, työpaikalla voi olla hankalaa ymmärtää sairauden vaikutuksia.  

Allergia-, iho- ja astmaliitto, IBD ja muut suolistosairaudet ry, Psoriasisliitto ja Reumaliitto toteuttivat syksyllä 2020 laajan työelämäaiheisen selvityksen. Tuloksien mukaan moni pitkäaikaissairas kokee tarvitsevansa lisää tukea ja tietoa sairastamisen ja työelämän yhdistämisestä.

– Psoriasista sairastavat haluavat pysyä työelämässä, joskus liiankin tunnollisesti. Oireiden kanssa ei kuitenkaan tarvitse sinnitellä, sillä apua on saatavilla monipuolisesti. Kannustan kaikkia työikäisiä tutustumaan esimerkiksi Psoriasisliiton palveluihin ja Kelan tarjoamiin kuntoutusvaihtoehtoihin, sanoo Psoriasisliiton vaikuttamistyön asiantuntija Hannele Kirveskoski.

Pitkään jatkuessaan pienetkin haasteet kuormittavat. Pitkäaikaissairauden kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin! Työkykyä tukevia keinoja on paljon: Esimerkiksi lyhennetty ja joustava työaika, ergonomiaa tukevat työvälineet ja avoin keskustelu asioista voivat auttaa.

Tukea voi saada esimerkiksi työterveyshuollosta, työpaikalta ja potilasjärjestöiltä. Pienilläkin järjestelyillä on mahdollista luoda parempi työympäristö. 

Ota siis sairautesi puheeksi ja helpota työelämääsi! 

Video on toteutettu yhteistyössä Tussitaikureiden kanssa. 

Kuva: Tussitaikurit