Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Käsi kirjoittaa muistivihkoon.
23.04.
2024

Psoriasisliitto: Kehysriihen päätökset kohtuuttomia pitkäaikaissairaille

Kehysriihen päätökset osuvat kipeästi pitkäaikaissairaisiin.

Viime viikolla pidetyn Petteri Orpon hallituksen kehysriihen päätökset heikentävät todennäköisesti monen pitkäaikaissairaan tilannetta.

Esimerkiksi asiakasmaksujen korotukset, lääkkeiden alkuomavastuun korotus 50 eurosta 70 euroon ja arvonlisäveron korotus vaikuttavat monen sairastavan talouteen. Lisäksi on huomioitava jo aiemmin tehdyt heikennykset sosiaaliturvaan sekä viime vuosina nopeasti nousseet elinkustannukset.

Samaan aikaan hallitus aikoo leikata järjestöjen rahoituksesta, mikä heikentää entisestään pitkäaikaissairaiden tukea ja palveluita.

– Järjestöjen rahoitusta leikataan vuoteen 2027 mennessä kolmasosalla. Leikkaukset käynnistetään kymmenillä miljoonilla ja kiireaikataululla heti vuoden 2025 alusta. Sairastavien saama tuki supistuu nyt monesta suunnasta, ja järjestöjen toimintaedellytysten alasajaminen vain kiihdyttää tätä entisestään, sanoo Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

– Valtio voi saada pikavoittoja leikkaamalla nyt järjestöjen rahoitusta. Ne voivat kuitenkin kostautua kasvavina sote-menoina jo lähitulevaisuudessa, kun ihmisten terveyttä ei pystytä tukemaan riittävän ajoissa ja yhä useamman sairauden hoito päätyy erikoissairaanhoitoon, mikä on yhteiskunnalle kallista, Bäckman painottaa.

Kehysriihen päätökset osuvat toteutuessaan kipeästi ihmisiin, jotka ovat jo valmiiksi muita heikommassa asemassa. Psoriasista ja muita pitkäaikaissairauksia sairastavat ovat jo valmiiksi tiukilla: potilasjärjestöjen selvityksen mukaan noin puolet pitkäaikaissairaista pitää sairautensa kustannuksia merkittävänä rasitteena.

Moni joutuu jo nyt sairautensa aiheuttamien kulujen vuoksi tinkimään muista menoista tai esimerkiksi lykkäämään lääkkeiden ostoa tai terveydenhuollon käyntiä.

Useisiin eri kohteisiin tehtävät leikkaukset ja maksujen korotukset kiristävät pienituloisen taloutta monelta suunnalta yhtä aikaa. Pahimmassa tapauksessa leikkaukset johtavat siihen, että sairauden tarpeellinen hoito, lääkitys ja kuntoutus jäävät saamatta, mikä puolestaan heikentää sairastavan hyvinvointia ja työ- ja toimintakykyä.

– Hallituksen tavoitteena on vahvistaa työllisyyttä ja luoda kasvua. Tavoitteen toteutuminen edellyttää sitä, että pitkäaikaissairailla on mahdollisuus hoitaa sairauttaan ja pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan, Sonja Bäckman sanoo.

Kuka tahansa voi sairastua täysin itsestä ja omista valinnoista riippumatta. On koko yhteiskunnan kannalta tärkeää, että sairastunutta tuetaan ja autetaan pysymään kiinni elämässä ja työssä.

– Säästöjen hakeminen heikoimmilta on lyhytnäköistä. Poliittisten päätösten vaikutusten arviointia vaaditaan usein, ja nyt se olisi ollut enemmän kuin tarpeen, Sonja Bäckman kiteyttää.

Lue kaikki kehysriihen päätökset.