Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Olkapää, jossa on pieni laastari rokotteen annon jäljiltä.
08.12.
2023

Rokotukset kunnossa?

Kansallinen rokotusohjelma tarjoaa meille suojaa useita vakavia tartuntatauteja vastaan. Mitä psoriasista sairastavan on hyvä tietää rokotuksista?

Psoriasis on saanut ihon huonoon kuntoon, ja pitäisi mennä ottamaan influenssarokotus. Onkohan sille mitään estettä?

Huoli on usein turha, sillä ihottuma estää rokottamisen hyvin harvoin, vastaa ylilääkäri Ulpu Elonsalo THL:n Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksiköstä. Ihosta löytyy useimmiten jokin terve kohta, jonka läpi rokotteen voi antaa.

Ihottuma estää rokottamisen hyvin harvoin.

– Ihottuman läpi rokotteita ei pistetä infektioriskin vuoksi, vaan silloin etsitään toinen pistoskohta. Rokotusta joudutaan siirtämään vain harvoin, koska rokotus voidaan antaa hyvin moneen paikkaan, Elonsalo sanoo.

Sen sijaan lääkehoito vaikuttaa tietyissä tilanteissa rokotteiden antamiseen tai rokotusten ajoittamiseen.

Milloin hoito vaikuttaa?

Eläviä taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita ei anneta, jos puolustuskyky on voimakkaasti heikentynyt sairauden tai hoidon takia, sillä voimakas immuunipuutteisuus voi lisätä riskiä saada rokotteesta tauti.

Tietyt biologiset lääkkeet tai pitkäkestoinen ja isoannoksinen kortisonilääkitys estävät eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältävien rokotteiden antamisen. Tällaisia ovat esimerkiksi tuberkuloosi-, vesirokko- ja keltakuumerokotteet sekä MPR- eli tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote.

– Vaikka vakavan taudin riski on pieni, elävien heikennettyjen rokotteiden kanssa ollaan varovaisia. Jos on tiedossa, että potilas tarvitsee puolustuskykyä voimakkaasti heikentävää lääkehoitoa, on parasta tarkistaa ja tarvittaessa täydentää rokotussuoja jo ennen hoidon aloitusta, Elonsalo toteaa.

Eläviä taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita ei anneta, jos puolustuskyky on voimakkaasti heikentynyt sairauden tai hoidon takia.

Etenkin biologisen lääkityksen tauottaminen voi olla hankalaa ja varoaika on pitkä, ennen kuin elävä heikennetty rokote voidaan antaa.

Monessa rokotteessa, kuten pistettävässä influenssarokotteessa, ei ole eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia. Niitä voidaan Elonsalon mukaan antaa turvallisesti myös voimakkaasti immuunipuutteisille.

Pieniannoksinen, lyhytaikainen ja paikallinen kortisonihoito, kortisoni-injektiot, paikallinen takrolimuusihoito tai pelkkä metotreksaattihoito eivät vaikuta minkään rokotteen antamiseen.

Onko rokotus voimassa?

Rokotteet suojaavat ihmistä vakavilta tartuntataudeilta sekä niiden jälkitaudeilta ja pitkäaikaisilta haitoilta. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset saa oman hyvinvointialueen terveydenhuollosta maksutta.

Nykyiseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ja niiden tehosteet antavat lapsille ja nuorille suojan kolmeatoista eri tautia vastaan. Myös aikuisten on tärkeä huolehtia rokotussuojastaan. Aikuinenkin saa esimerkiksi MPR-rokotuksen ja poliorokotuksen, jos suoja ei ole kunnossa.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset saa oman hyvinvointialueen terveydenhuollosta maksutta.

Aikuisten suoja kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan tehostetaan nykyisin 25, 45 ja 65 vuoden iässä. 65 ikävuoden jälkeen rokotusväli lyhenee kymmeneen vuoteen.

– 25-vuotiaille annettavassa tehosteessa on niiden lisäksi hinkuyskätehoste, Ulpu Elonsalo kertoo.

Tapaturmatilanteissa lääkäri arvioi jäykkäkouristusriskin ja rokotustarpeen erikseen. Jos edellisen rokotuksen ajankohdasta ei ole varmuutta, annetaan tehoste.

– On aina parempi täydentää suoja kuin jättää ihminen suojatta. Jos on epävarma, onko suoja kunnossa, rokotus kannattaa ottaa.

Kuulunko riskiryhmään?

Kansalliseen rokotusohjelmaan sisältyy myös riskiryhmiin kuuluville tarjottavia rokotuksia. Esimerkiksi diabetesta tai sepelvaltimotautia sairastavat saavat influenssarokotuksen maksutta, mutta psoriasis ei yksinään siihen oikeuta.

– Myöskään reuma ei ole maksuttoman influenssarokotuksen täyttävä kriteeri. Kuitenkin mikä tahansa autoimmuunisairaus, johon potilas saa puolustuskykyä heikentävää lääkitystä, voi nostaa hänet maksuttoman influenssarokotuksen piiriin, Ulpu Elonsalo huomauttaa.

Mikä tahansa autoimmuunisairaus, johon potilas saa puolustuskykyä heikentävää lääkitystä, voi nostaa hänet maksuttoman influenssarokotuksen piiriin.

Pneumokokkirokote antaa suojaa muun muassa aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä vastaan. Pikkulapset ja tiettyihin riskiryhmiin kuuluvat saavat sen osana rokotusohjelmaa.

Maksuttoman pneumokokkirokotteen saaviin on hiljattain lisätty alle 75-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset eli psoriasista tai muuta autoimmuunitautia sairastavat, joilla on tietynlainen biologinen lääkitys. Tällaisia lääkkeitä ovat erityisesti rituksimabi ja okrelitsumabi.

Kysy tarvittaessa neuvoa

Koronapandemian vuoksi suuri osa suomalaisista on ”käynyt piikillä” viime vuosina tavallista ahkerammin. Syystalven 2023 koronarokotetta suositellaan edelleen riskiryhmille eli esimerkiksi henkilöille, joilla on puolustuskykyä heikentävä lääkitys.

Jos oma rokotusten tarve askarruttaa, asiasta kannattaa jutella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Ulpu Elonsalo kannustaa ottamaan kaikki kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ja keskustelemaan mahdollisesta lisäsuojasta hoitavan tahon kanssa.

– Useimmiten psoriasista sairastava voidaan rokottaa, ja rokotussarjat voidaan toteuttaa suositellun aikataulun mukaisesti. Tietyissä tilanteissa lääkäri arvioi rokotusten ajoituksen.

Jos oma rokotusten tarve askarruttaa, asiasta kannattaa jutella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla on laaja tietopaketti rokotuksista. Ulkomaille reissaavan kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin maakohtaiset rokotussuositukset vaikkapa Matkailijan terveysoppaasta, joka löytyy Terveyskirjaston verkkosivuilta.

Lisää tietoa aiheesta THL:n sivuilla.

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 4/2023. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Kansallinen rokotusohjelma

Kansallinen rokotusohjelma tarjoaa suojaa näiltä taudeilta:

Lapsille ja nuorille

  • rotavirusripuli
  • aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys ja korvatulehdus (pneumokokkitaudit)
  • kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio ja Hib-taudit (esim. aivokalvontulehdus, kurkunkannentulehdus)
  • tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko
  • influenssa (vuosittain alle 7-vuotiaille)
  • vesirokko
  • papilloomavirusten aiheuttamat syövät (esim. kohdunkaulan ja peniksen syöpä).

Aikuisille

  • kurkkumätä, jäykkäkouristus (+ hinkuyskä 25-vuotiaille)
  • influenssa (65. ikävuodesta lähtien)
  • tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko (tarvittaessa)
  • polio (tarvittaessa).

Tiettyihin riskiryhmiin kuuluville

  • influenssa
  • hepatiitti A ja B
  • tuberkuloosi (alle 7-vuotiaat)
  • puutiaisaivotulehdus (riskialueilla asuville 3. ikävuodesta lähtien)
  • meningokokki
  • pneumokokki.