Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Piia Astila Psoriasisliitto Rannalla
15.04.
2019

Saa nauttia!

Tee sijoitus omaan hyvinvointiisi – nauti taiteesta ja kulttuurista.

Kun tänä aamuna heräsit hieman kankeana, saatoit hetkeksi unohtaa aamujäykkyyden katsoessasi lastenlastesi kuvia piirongin päällä tai katseesi osuessa sinulle rakkaaseen tauluun. Matkalla keittiöön huomiosi saattoi kiinnittää ihastuttava maljakko kunniapaikalla. Ehkä nautit aamukahvin ison ikkunan äärellä, maisemasta nautiskellen.

Tämä kaikki luo sinulle hyvinvointia. Näillä tuntemuksilla on hyvä aloittaa päivä.

Käyt luultavasti ajoittain konserteissa, taidenäyttelyissä tai elokuvissa. Osaat nähdä luonnon ja ympäristön tärkeän merkityksen hyvinvoinnillesi. Harrastat historiaa lukemalla elämäkertoja tai nautit luonnon moninaisuudesta aamulenkeillä. Harrastuksenasi on juuri niitä kulttuurin lajeja, jotka vaikuttavat positiivisesti juuri sinuun. Kaikki tämä luo hyvinvointia!

Monissa tutkimuksissa on todettu taiteen ja kulttuurin positiivinen vaikutus hyvinvointiin, koettuun terveyteen ja elämänlaatuun. Kulttuurin vaikutukset ovat verrattavissa liikunnan vaikutuksiin. Taide- ja kulttuuripalvelut on suunnattu juuri sinulle ja minulle.

Kulttuurin vaikutukset ovat verrattavissa liikunnan vaikutuksiin.

Sairaalarakennusten ja -ympäristön elävöittämisen merkitykseen on viime vuosina alettu kiinnittää huomiota. Varsinkin uusien rakennusten taiteeseen satsataan koko Suomessa potilaiden iloksi. Sairaalaklovnien toiminta edesauttaa lapsipotilaiden paranemista ja erilaiset taidehankinnat luovat vaikuttavan hoitoympäristön. Taiteen vaikutus kivun kokemukseen on merkittävä, samoin kuin kulttuurin vaikutus mielen hyvinvointiin.

Jokaisella meistä, jokaisella psoria sairastavalla, tulee olla mahdollisuus osallistua kiinnostuksensa mukaan hyvinvointia vahvistaviin taide- ja kulttuuripalveluihin. Kulttuuri ja taide vähentävät eriarvoisuutta. Taide- ja kulttuuripalvelut ovat osa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita sekä ennaltaehkäisevää työtä.

Suomen kauniit vuodenajat kannustavat erilaisiin kulttuuritekoihin. Kannattaa nauttia lähellä olevista kulttuurikohteista tai edistää kotimaan matkailua: osallistu taidenäyttelyyn tai suvi-illan konserttiin, tutustu museotarjontaan tai piipahda aistimassa järvenrannalla sijaitsevan tanssilavan ilmapiiriä. Se on sijoitus omaan hyvinvointiisi!

Piia Astila on Psoriasisliiton liittohallituksen varapuheenjohtaja. Blogitekstin kuvituksena on hänen maalaamansa akvarelli ”Rannalla”.  Astilan akvarellinäyttely ”Tanssilavan luona” on esillä Pellavakeskuksessa Somerolla 10. toukokuuta asti.