Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Piirroskuvitus käsistä, jotka lakkaavat kynsiä.
12.05.
2023

Sopivatko kynsihoidot psoriaatikolle?

Kynsimuutokset tekevät monen psoriaatikon sairauden näkyväksi. Esimerkiksi rakennekynnet saattavat vähentää kynsiin liittyvää häpeää, mutta riskitöntä niiden laittaminen ei iho- ja kosmetiikka-asiantuntijan mukaan ole.

Kynsimuutoksia on jopa puolella ihopsoriasista ja peräti 80 prosentilla nivelpsoriasista sairastavista. Yleisimmät oireet ovat pistemäiset kuopat tai öljyläiskämäiset muutokset, kynsien epämuotoisuus, kynnen irtoaminen kynsipedistä ja kynnen paksuuntuminen.

Kun kynnet ovat hauraat ja paksuuntuneet, myös kynsivallit tulehtuvat herkästi ja aiheuttavat kipua.

Psorilinjan sairaanhoitaja Kristiina Rautio kertoo, että kynsissä voi olla samanaikaisesti sekä psoriasiksen että sieni-infektion aiheuttamia muutoksia. Kynsisienen oireita ovat tavallisimmin kynnen kellertävät tai ruskehtavat värimuutokset sekä kynnen paksuuntuminen ja haurastuminen.

– Psoriasikseen liittyvät kynsimuutokset muistuttavat kynsisientä. Jotta kynsiä voidaan hoitaa oikein, on diagnoosi tärkeä. Kynsisieni voidaan sulkea pois psoriaatikolta kynsiviljelyn avulla, Rautio sanoo.

Kynsissä voi olla samanaikaisesti sekä psoriasiksen että sieni-infektion aiheuttamia muutoksia.

Kynsipsoriasiksessa kynnenympärystä, kynnen alustaa ja kynsinauhoja voi kokeilla hoitaa samoilla liuoksilla kuin hiuspohjan psoriasista. Sisäiset ja biologiset lääkkeet hoitavat kaikkia psoriasiksen muotoja, jolloin niistä saa yleensä apua myös kynsiin.

– Lisäksi kynsiä kannattaa hoitaa kuten kuivaa ihoa eli rasvaamalla. Kynnet olisi hyvä pitää sormenpään mittaisena, jos ne ovat hauraat ja tarttuvaiset, Rautio ohjeistaa.

Lääkäriin kannattaa mennä, jos huomaa kynsien haittaavan arjen askareita tai työntekoa. Vaikeiden kynsipsoriasiksen oireiden hoidosta ja seurannasta vastaa ihotauti- tai reumalääkäri.

Kynsiä kannattaa hoitaa kuten kuivaa ihoa eli rasvaamalla.

Jos kynsien hoito on vaikeaa ja ei itse esimerkiksi yllä varpaiden kynsiin, voi psoriaatikko hyötyä myös jalkaterapeutin avusta.

– Kannattaa kysyä omasta terveyskeskuksesta, olisiko mahdollista saada lähete jalkahoitoon, Rautio vinkkaa.

Kynsipsoriasis voi vaikuttaa arkeen monella tavalla. Kipu varpaiden kynsissä voi vaikeuttaa liikkumista ja psoriasista sairastava saattaa jättäytyä pois tilanteista, joissa kynnet ovat esillä.

Rautio kertoo kohdanneensa psoriasista sairastavia, joilla rakennekynnet ovat helpottaneet sormien käyttöä ja ehkäisseet sosiaalista haittaa ja häpeää.

Lakat ja rakennekynnet voivat aiheuttaa allergiaa

Kynsilakalla, geelilakkauksella ja rakennekynsillä voidaan peittää kynsioireita ja joissakin tapauksissa estää kynnen liuskoittumista. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että kynsien laittaminen aiheuttaa muun muassa allergiariskin sekä terveiden että psoriasiskynsien kohdalla.

– Suurin ero kynsilakkojen, geelilakkojen ja rakennekynsien välillä on se, että geelilakat ja rakennekynnet sisältävät kovettumattomia akrylaatteja. Akryylitekniikalla tehdyt rakennekynnet valmistetaan sekoittamalla akryylijauhetta ja nestettä. Tästä seoksesta muotoillaan kynnet, kertoo iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksestä.

– Geelilakkauksissa lakka kovetetaan UV-valolla, mutta tavallinen kynsilakka kovettuu itsestään.

Kynsilakka voi kuivattaa kynttä ja voimakkaan värinen kynsilakka myös värjätä omaa kynttä, mikäli alla ei käytetä aluslakkaa.

Kynsien laittaminen aiheuttaa allergiariskin sekä terveiden että psoriasiskynsien kohdalla.

Rakennekynsien ja geelilakkojen akrylaatit ovat erittäin herkistäviä aineita ja voivat aiheuttaa allergista kosketusihottumaa, jonka oireita voivat olla ihon punoittaminen, kutina, hilseily, turvotus, vesirakkulat ja jopa oman kynnen irtoaminen.

– Kosketusallergia akrylaateille on pysyvä, Laine huomauttaa.

Rakennekynsissä ja geelilakkauksissa kynnen pinnan hiominen voi ohentaa omaa kynttä, ja oma kynsi voi tuntua hauraammalta rakennekynsien poiston jälkeen.

Kynsien poistoon käytettävät liuottimet voivat myös kuivattaa ja haurastuttaa kynttä sekä ärsyttää ihoa. Sekä hiontapöly että liuottimet voivat ärsyttää hengitysteitä.

– Kynsien laittamisen lisäksi myös poistaminen kannattaa tehdä ammattilaisella, koska esimerkiksi kynsien repiminen pois voi vaurioittaa kynttä pahastikin, Laine sanoo.

– Lisäksi on mahdollista, että pitkällä aikavälillä toistuva lakan kovettaminen UV-valolla voi vaikuttaa ihosyöpäriskin suurenemiseen, mutta ilmeisesti aihetta ei ole vielä tutkittu paljon. UV-säteily myös vanhentaa ihoa, Laine lisää.

Psorikynnet lähtökohtaisesti herkemmät

Kemikaaliasiantuntija Claudia Mariottini Allergia-, iho- ja astmaliitosta kertoo, että kynsien laittamisen hyödyistä ja haitoista on psoriasiskynsien kohdalla saatavilla niukasti ja ristiriitaista tietoa.

– Se, miten kynnet reagoivat kynsilakkoihin, kynsilakanpoistoaineisiin ja geeli- sekä rakennekynsiin, on hyvin yksilöllistä. Kynsipsoria sairastavan kynnet ovat lähtökohtaisesti herkemmät, ja kynsilakkojen sisältämät kemikaalit voivat joissakin tapauksissa pahentaa kynsipsoria.

– On myös olemassa riski, että geeli- tai rakennekynnet voivat lisätä kynsien rasitusta, aiheuttaa jonkinasteista vahinkoa tai pahentaa olemassa olevaa psoriasista, Mariottini sanoo.

Psoriasiskynsien laittamisen hyödyistä ja haitoista on saatavilla niukasti ja ristiriitaista tietoa.

Hän suosittelee valitsemaan yksinkertaisia kynsilakkoja, joissa ei ole hajusteita, allergisoivia säilöntäaineita tai hartseja. Geelilakkausta tai rakennekynttä kannattaa aluksi kokeilla yhteen kynteen mahdollisten reaktioiden arvioimiseksi.

– Kerro etukäteen kynsiteknikolle sairaudestasi ja pyri etsimään kouluttautunut teknikko, jolla on ennestään tietämystä ja kokemusta psorikynsien kanssa työskentelystä, Mariottini neuvoo.

Keskustelu lääkärin kanssa kannattaa

Kristiina Rautio korostaa, että ketään ei pitäisi syyllistää, jos kokee rakennekynsistä olevan hyötyä tai ihan vain tykkää laitetuista kynsistä. Joskus rakennekynsillä voi pelastaa arjen sujumisen.

– Kaikille ei allergiaa tule, mutta tieto riskeistä voi vaikuttaa omaan päätökseen. Siksi asiasta kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa.

Ketään ei pitäisi syyllistää, jos kokee rakennekynsistä olevan hyötyä.

Rautio myös painottaa, että psoriasikseen on olemassa tehokkaita hoitoja.

– Monesti kynsioireet viittaavat vaikeampaan iho- tai nivelpsorin muotoon. Onkin hyvä varmistaa, että koko psorin hoito on ajan tasalla.

– Mahdolliseen häpeän tunteeseen kannattaa myös hakea vertaistukea riippumatta siitä, millaisina haluaa kynsiään pitää. Keskusteluapua kynsihuoliin saa myös soittamalla Psorilinjalle, Rautio sanoo.

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 2/2023. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.