Läheisellä psoriasis

Psoriasiksen puhkeamiseen vaikuttaa perinnöllinen alttius. Sairauden puhkeamiselle voivat altistaa esimerkiksi nielutulehdus ja stressi, mutta tarkkaa syytä psoriasiksen puhkeamiselle ei tunneta. Psoriasis ei tartu.

  • Psoriasis oireilee eri tavoin eri ihmisillä. Myös toimiva hoito on yksilöllinen. Lääkäri auttaa sairastunutta löytämään sopivan hoidon.
  • Psoriasista sairastavat saavat yllättävän paljon ehdotuksia hoitovaihtoehdoista ja parannuskeinoista jopa ihan tuntemattomilta ihmisiltä. Vaikka tarkoittaisit hyvää ehdotuksellasi, se voi tuntua psoriasista sairastavasta tungettelevalta.
  • Psoriasista sairastavalla voi olla iso kynnys laittaa kesällä shortsit, hame tai t-paita, vaikka aurinko voisi helpottaa oireita. Monet eivät halua käydä uimahallissa tai kuntosalilla, koska näkyvät iho-oireet herättävät ympäristössä ikäviä reaktioita. Voit helpottaa sairastavan tilannetta sillä, että et kommentoi, hauku, kuiskuttele tai tuijota.  Pitkät katseet voivat tuntua ikäviltä, vaikka niillä ei tarkoittaisi pahaa.
  • Kivut eivät välttämättä näy ulospäin. Väsymys on yleinen oire nivelpsoriasiksessa. Anna läheisesi arvioida itse, mitä hän jaksaa.
  • Jos psoriasis on lievä tai siihen on toimiva hoito, se ei vaikuta ihmisen työkykyyn. Psoriasis ei myöskään tartu, joten psoriasista sairastava voi hyvin toimia asiakaspalvelu- tai myyntityössä.