Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon
Miehen paljas alaselkä, jota naisen kädet koskettavat. Selässä on psoriasisihottumaa.

Läheisellä psoriasis

Psoriasiksen puhkeaminen läheisellä herättää monenlaisia kysymyksiä. Lisätietoja löydät esimerkiksi näiltä sivuilta sekä lähimmästä psoriasisyhdistyksestä. 

Psoriasiksen puhkeamiseen vaikuttaa perinnöllinen alttius. Sairauden puhkeamiselle voivat altistaa esimerkiksi nielutulehdus ja stressi, mutta tarkkaa syytä psoriasiksen puhkeamiselle ei tunneta.

Psoriasis oireilee eri tavoin eri ihmisillä. Myös toimiva hoito on yksilöllistä. Lääkäri auttaa sairastunutta löytämään sopivan hoidon. Psoriasista sairastavat saavat yllättävän paljon ehdotuksia hoitovaihtoehdoista ja parannuskeinoista, jopa ihan tuntemattomilta ihmisiltä. Vaikka auttajat tarkoittavat yleensä hyvää, se voi tuntua psoriasista sairastavasta tungettelevalta.

Oireista häpeää

Psoriasista sairastavalla voi olla iso kynnys laittaa kesällä shortsit, hame tai t-paita, vaikka aurinko voisi helpottaa oireita. Monet eivät halua käydä uimahallissa tai kuntosalilla, koska näkyvät iho-oireet herättävät ympäristössä ikäviä reaktioita. Voit helpottaa sairastavan tilannetta sillä, että et kommentoi, hauku, kuiskuttele tai tuijota. Pitkät katseet voivat tuntua ikäviltä, vaikka niillä ei tarkoittaisi pahaa.

Kivut eivät välttämättä näy ulospäin. Väsymys on yleinen oire nivelpsoriasiksessa, joten on tärkeää antaa läheisen arvioida itse, mitä hän jaksaa.

Jos psoriasis on lievä tai siihen on toimiva hoito, se ei vaikuta ihmisen työkykyyn. Psoriasis ei myöskään tartu, joten psoriasista sairastava voi hyvin toimia esimerkiksi asiakaspalvelu- ja myyntityössä.

Materiaaleja:

Pintaa syvemmältä -video- ja podcast -sarjassa kerromme, miten psoriasis vaikuttaa parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen sekä mielen hyvinvointiin ja mistä saa apua ja tukea. Tutustu materiaaleihin täällä.

Sarin tarina -videolla psoriasista pitkään sairastanut Sari Kauppila kertoo, miltä psoriasis tuntuu ja mitä hän toivoo sen hoidolta. Katso video.

Näkymätön psoriasis -video kertoo, miltä psoriasis tuntuu. Katso video.