Hoitovaihtoehdot

Paikallishoidot

Lievän ihopsoriasiksen hoidoksi riittää paikallishoito. Perusvoiteet pehmentävät ja kosteuttavat psoriasista sairastavan ihoa. Vaikka perusvoiteet eivät sinällään hoida itse tautia, ne ovat tärkeä osa perushoitoa, koska ihon kuivuus ylläpitää psoriasiksen iho-oireita. Sopiva perusvoide helpottaa muun muassa kutinaa ja ihon arkuutta.

Ohuilla ihoalueilla (kasvot ja taivealueet) esiintyvän psoriasiksen hoidossa käytetään mietoja kortisonivoiteita. Muilla ihoalueilla käytetään vahvoja tai erittäin vahvoja kortisonivoiteita. Kortisonivoiteita tulee käyttää jaksottaisesti lääkärin ohjeen mukaan, jotta vältetään haittavaikutukset.

Kortisonivoiteet ja D-vitamiinivoiteet lievittävät oireita ja rauhoittavat tulehdusta sekä lievittävät kutinaa.

Valohoito

Jos paikallishoito ei riitä, psoriasista hoidetaan UVB- tai PUVA-valohoidolla, joita annetaan aina lääkärin lähetteen perusteella.

Valohoito on ultraviolettisäteilyä, jota saadaan sekä auringosta että valohoitolaitteista. UV-säteily lievittää ihon tulehdusta. Valohoitoja annetaan psoriasiksessa hoitojaksoina, enintään kaksi jaksoa vuodessa. Yhdessä jaksossa on yleensä 15–30 hoitokertaa.

Osa psoriasisyhdistyksistä vuokraa hoitomääräyksen saaneille kotiin UVB-valohoitolaitteita. Ensimmäinen valohoitojakso ei voi olla kotona. Käytyäsi valohoidoissa sairaalassa tai lääkäriasemalla, voit lainata lampun kotiin. Ensimmäinen hoitolähete kotona tehtävää valohoitoa varten tulee saada ihotautien erikoislääkäriltä.

Lisätietoja UVB-valohoitolaitteiden lainaamisesta saat järjestösuunnittelijoilta.

Sisäinen hoito

Sisäisessä eli ns. systeemisessä hoidossa käytetään joko tabletteja tai pistoksia. Sisäinen hoito eroaa paikallisesta hoidosta siten, että se vaikuttaa koko kehoon eikä vain psoriasisläiskien alueeseen. Siksi systeemistä hoitoa käytetään vain keskivaikeata tai vaikeata psoriasista sairastaviin potilaisiin, tai jos muut hoitomuodot eivät tehoa.

Ensisijainen sisäinen lääke iho- ja nivelpsoriasikseen tulehduskipulääkkeiden jälkeen on metotreksaatti. Se soveltuu hyvin pitkäaikaishoitoon. Metotreksaatti myös vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Biologiset lääkkeet ja biosimilaarit

Biologinen lääke eroaa perinteisestä synteettisestä kemiallisesta lääkkeestä valmistustavaltaan ja molekyylirakenteeltaan. Biologinen lääke on saanut nimensä valmistusprosessista, jossa käytetään eläviä soluja. Niiden molekyylit ovat rakenteeltaan suurempia ja monimutkaisempia kuin kemiallisesti tuotettujen perinteisten lääkkeiden molekyylit.

Lääkkeen annostelutapa ei kerro, onko kyseessä biologinen vai perinteinen kemiallinen lääke. Psoriasiksen hoidossa käytettävät biologiset lääkkeet ovat pistettäviä, mutta myös kemiallisista lääkkeistä esimerkiksi metotreksaattia voidaan annostella pistoksena tai tablettina.

Joidenkin psoriasiksen hoidossa käytettävien biologisten lääkkeiden patenttisuoja on umpeutumassa, joten psoriasiksen hoitoon on kehitteillä biosimilaareja. Biosimilaarit jäljittelevät biologisen lääkkeen rakennetta ja toimintatapaa, mutta ne eivät ole identtisiä kuten perinteiset synteettiset lääkkeet ja niiden rinnakkaisvalmisteet.

Nivelpsoriasiksen hoito

Nivelpsoriasista hoidetaan tavallisimmin tulehduskipu- ja reumalääkkeillä, joista uusimpia ovat biologiset lääkkeet. Niveliä ja tulehtuneita jänteitä voidaan paikallisesti hoitaa myös kortisonipistoksilla. Liikunnalla voidaan lievittää kipua ja jäykkyyttä. Fysioterapeutilta saa opastusta nivelystävällisiin liikeharjoitteisiin ja liikuntalajeihin. Nivelille liike on lääkettä.