Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon
Niska, jossa psoriasista päänahassa.

Psoriasiksen hoitovinkkejä

Tälle sivulle on kerätty vinkkejä psoriasiksen hoitoon. Tutustu ja kysy tarvittaessa lisää!

Psoriasis jaloissa

Psoriasis voi aiheuttaa iho-oireita myös jaloissa. Jalkojen alueella oleva psoriasisläiskä on selvärajainen, punoittava ja siinä voi näkyä rakkuloita. Jalkapohjassa psoriasisläiskät esiintyvät kehon painon kuormittamilla alueilla, kuten kantapäässä, jalkapohjan ulkoreunalla ja päkiässä.

Iho-oireita hoidetaan lääkärin kanssa sovitun mukaisesti. Tukea jalkojen terveyteen saa hyvästä omahoidosta sekä tarvittaessa jalkaterapeutilta tai rekisteröidyltä jalkojenhoitajalta.

Jalkojen omahoitoon kuuluvat pesu, rasvaaminen, kynsien hoito ja oikeankokoiset kengät ja sukat sekä jalkavoimistelu.

Jalkojen pesussa saippuaa kannattaa välttää, sillä se muuttaa ihon ph-tasapainoa. Jalat voi sen sijaan pestä perusvoiteella tai voidepesuaineella. Jos jalkojen iho on kuiva, jalat voi voidella jo ennen pesua perusvoiteella.

Pesun jälkeen varvasvälit tulee kuivata huolellisesti, eikä niihin kannata laittaa rasvaa. Näin varvasvälien iho pysyy ehjänä, eivätkä varvasvälit haudu. Hautuneisiin varvasväleihin voi tarvittaessa laittaa apteekista saatavaa lampaanvillaa.

Voiteiden käyttö

Psorilinjan sairaanhoitaja Kristiina Rautio kertoo vinkkejä videolla:

Julk. 18.1.2018.

Hiuspohjan psoriasis

Kutiseva ja hilseilevä päänahka voi tuntua tukalalta.  Hiuspohjan psoriasiksen hoito määräytyy oireiden hankaluuden mukaan. Hoidon tarve vaihtelee yksilöllisesti ja myös vuodenajan mukaan. Kesällä hoitoa ei ehkä tarvita, mutta syksyn tullen oireet usein pahenevat.

Pelkkää hilseilyä ei välttämättä tarvitse hoitaa, ellei se häiritse. Sen sijaan kovasti kutiseva hiuspohja vaatii lähes aina hoitoa.

Ensisijaisesti suositaan kortisonipohjaisia liuoksia, joita käytetään tarvittaessa. Hoitojen hakemisessa kannattaa kääntyä lääkärin ja reseptillä saatavien tuotteiden puoleen, jos ilman reseptiä saatavat tuotteet eivät riitä oireiden poistamiseen.

Jos päänahassa on paksusti hilsettä, se on syytä kuoria ennen hoitoliuoksen käyttöä. Hilseen poistoon sopii periaatteessa mikä tahansa perusvoide. Voidetta levitetään yöksi reilusti koko hiuspohjaan ja aamulla se pestään pois. Kun tämä tehdään riittävän monta kertaa, suurin osa hilseestä saadaan pois. Jos tavallinen perusvoide ei riitä, siihen voidaan sekoittaa salisyylihappoa. Tämän jälkeen päänahka käsitellään kortisoniliuoksella.

Jos ulkoisista hoidoista ei ole apua, viime kädessä vaihtoehtona on myös sisäisesti käytettäviä lääkkeitä.

Kysy lisää tai keskustele sairaanhoitajan kanssa Psorilinjalla

Lue lisää:

Hiuspohjan psoriasis -esite

Psoriasiksen hoito

Psorilinjan sairaanhoitaja Kristiina Rautio kertoo vinkkejä videolla:

Julk. 18.1.2018

Milloin hoitoon?

  • Jos oireet, kuten hilseily, eivät häiritse, lääkäriin tai hoitoon ei välttämättä tarvitse hakeutua. Hilsettä voi poistaa kotikonstein esimerkiksi päänahan rasvaamisella.
  • Useimmiten hoitoon hakeudutaan kovan kutinan vuoksi.
  • Hoitoja käytetään tarpeen mukaan lyhyinä kuureina. Useimmiten kuurit kestävät parista yöstä noin viikkoon.

Liity jäseneksi!

Jäsenenämme saat lisää tietoa psoriasiksesta ja sen hoidosta, vertaistukea ja rahanarvoisia etuja sekä tuet työtämme psoriasista sairastavien hyväksi. Lue lisää ja liity jo tänään!