Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon

Psoriasis ja aurinko

Auringonvalo parantaa usein tehokkaasti psoriasisihottumaa. Osalla psoriasis pysyy auringossa oleskelun jälkeen poissa useita kuukausia.

Psoriasis oireilee tavallisesti eniten talvisin, minkä vuoksi monet vaikeaa tai keskivaikeaa psoriasista sairastavat lähtevät etelän aurinkoon. Siellä UV-valoa ja lämpöä saa riittävästi iho- ja niveloireiden lievittämiseksi. Auringonvalon annostelussa on otettava huomioon ihotyypin valoherkkyys. Liiallinen auringonotto lisää ihosyövän vaaraa, varsinkin jos iho palaa.

UVB-säteily on psoriasiksen hoidossa tehokkainta:

  • talvella päiväntasaajan molemmin puolin: 40 asteen leveyspiirillä (esimerkiksi Kanariansaaret, Thaimaa, Afrikka, Etelä-Amerikka)
  • kesällä Välimeren alueella

Lisätietoja auringon vaikutuksista ihoon, sen eduista ja haitoista sekä auringonvalolta suojautumisesta saat Turvallisesti aurinkoon -esitteestämme.

Aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennus

Psoriasisliitto järjestää iho- ja nivelpsoriasista sairastaville Kanariansaarilla ohjattuja aurinkopainotteisia sopeutumisvalmennuskursseja. Kurssit tarjoavat tietoa ja vinkkejä sairauden hoitoon, mahdollisuuden tavata toisia psoriasista sairastavia sekä ohjattua liikuntaa ja rentoutumista. Lue lisää.