Psoriasis ja aurinko

Psoriasis oireilee tavallisesti eniten talvisin, minkä vuoksi monet vaikeaa tai keskivaikeaa psoriasista sairastavat lähtevät etelän aurinkoon. Siellä UV-valoa ja lämpöä saa riittävästi iho- ja niveloireiden lievittämiseksi. Auringonvalon annostelussa on otettava huomioon ihotyypin valoherkkyys. Liiallinen auringonotto lisää ihosyövän vaaraa, varsinkin jos iho palaa.

Auringonvalo parantaa usein tehokkaasti psoriasisihottumaa. Osalla psoriasis pysyy poissa useita kuukausia.

UVB-säteily on psoriasiksen hoidossa tehokkainta:

  • talvella päiväntasaajan molemmin puolin: 40 asteen leveyspiirillä (esimerkiksi Kanariansaaret, Thaimaa, Afrikka, Etelä-Amerikka)
  • kesällä Välimeren alueella

Lisätietoja auringon vaikutuksista ihoon, sen eduista ja haitoista sekä auringonvalolta suojautumisesta saat Turvallisesti aurinkoon -esitteestämme.

Aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennus

Psoriasisliitto järjestää iho- ja nivelpsoriasista sairastaville Kanariansaarilla ohjattuja aurinkopainotteisia sopeutumisvalmennuskursseja. Kurssit tarjoavat tietoa ja vinkkejä sairauden hoitoon, mahdollisuuden tavata toisia samaa sairautta sairastavia sekä tilaisuuden ohjattuun liikuntaan ja rentoutumiseen. Lue lisää aurinkopainotteisesta sopeutumisvalmennuksesta.