Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Toivo-sovelluksen logo ja kehotus ladata sovellus sovelluskaupasta.
08.12.
2023

Toivo-sovellus tarjoaa vertaistukea, kun psori mietityttää

Kaipaisitko ajatusten vaihtoa omasta tai läheisen psoriasiksesta toisen sairastavan kanssa? Vertaistukea on nyt mahdollista saada myös mobiilisovelluksen kautta.  

Älypuhelimeen ladattavan Toivo-sovelluksen kautta voit saada vertaistukea koulutetuilta vertaistukijoilta silloin, kun sinulle sopii. Palvelua voi käyttää myös tietokoneella verkkoselaimen kautta. Sovelluksen käyttö on maksutonta ja nimetöntä.

Toivo-sovelluksen vertaistukijat ovat luotettavia, koulutettuja ja sitoutuneita vaitioloon. He antavat vertaistukea erilaisiin sairauksien ja vammojen kanssa elämiseen. Sovelluksessa on mukana myös psoriasista sairastavia vertaistukijoita.

Marko Weckström on yksi Toivo-sovelluksessa toimivista Psoriasisliiton vapaaehtoisista vertaistukijoista.

– Minulla on lievä ihopsori ja sen lisäksi nivelpsori, joka vaivaa polvissa. Sain vuonna 2018 nivelpsoridiagnoosin ja sen jälkeen lääkityksen. Nykyään käyn kontrolleissa kerran vuodessa, Weckström kertoo.

– Myös isälläni on psoriasis, ja häneltä sainkin tukea ja tietoa silloin, kun sairastuin.

Vertaistuki on tullut Weckströmin elämään sairastumisen myötä. Toivo-sovelluksen vertaistukijaksi hän liittyi Aivoliiton kutsumana, sillä hän on sairastanut myös SAV-aivoverenvuodon.

– Kun sairastuin, en tiennyt mitään vertaistuesta.  Löysin vertaistuen pariin vuonna 2017 ja on vaikea kuvata sanoin, miten huippua se on. Vertaistuki on tärkeää jokaiselle sairastuneelle. Rohkeasti vaan mukaan antamaan vertaistukea toinen toisillemme, Weckström kannustaa.

Vertaistukea chatin kautta

Marko Weckströmin mielestä yksi Toivo-sovelluksen hyvistä puolista on, että sovelluksen kautta vertaistukea tarvitseva voi ottaa yhteyttä mistä päin Suomea tahansa.

Vertaistukea tarvitseva henkilö voi ottaa yhteyttä kirjoittamalla sovelluksen chatissa viestin valitsemalleen vertaistukijalle.

Kahdenkeskisten viestien lisäksi sovelluksessa voi myös soittaa vertaistukijalle. Vertaistukija päättää itse, millä tavoin häneen voi olla yhteydessä.

– Minusta on tärkeää, että vertaistukijat eivät ole ihan ventovieraita, vaan sovelluksen käyttäjä voi tutustua heidän profiileihinsa etukäteen ennen yhteydenottoa, Weckström sanoo.

– Sovellus on minulla päällä koko ajan, ja minuun voi olla yhteydessä milloin vain. Toivo-sovelluksen kautta vapaaehtoisena toimiessa saan itse määritellä, milloin olen käytettävissä, Weckström kertoo.

Löydät Toivo-sovelluksen oman älypuhelimesi sovelluskaupasta (Google Play tai App Store). Voit käyttää palvelua myös tietokoneella.

Toivo-sovelluksen ovat kehittäneet yhdessä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, OLKA-toiminta ja HyTe ry.

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 4/2023. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.