Siirry sisältöön

Tule vapaaehtoiseksi!

Jaa hyvää ja tule vapaaehtoiseksi! Tällä sivulla kerromme erilaisista mahdollisuuksista toimia vapaaehtoisena psoriasisyhteisössä.

Vapaaehtoiset pitelevät käsissään narusta muodostuvaa verkkoa.
Vapaaehtoiset pitelevät käsissään narusta muodostuvaa verkkoa.

Monta tapaa toimia vapaaehtoisena

Monelle tärkein syy olla vapaaehtoisena on oma kokemus avun saamisesta toisilta sairastavilta. Kokemusten jakamisesta on hyötyä esimerkiksi vertaistoiminnassa.  

Vapaaehtoisena toimitaan tavallisen ihmisen taidoin ja tiedoin. Voit hyödyntää omia kiinnostuksen kohteitasi tai opetella uusia kiinnostavia taitoja.  

Vapaaehtoisena et toimi yksin. Eri tehtäviin saa tukea ja koulutusta. Mukana toiminnassa on lämminhenkinen ja kannustava vapaaehtoisten joukko, jonka seuraan olet tervetullut oman kiinnostuksesi mukaan. 

Vapaaehtoistyön periaatteisiin kuuluu, että voit valita tehtävän, joka sopii parhaiten omaan elämäntilanteeseesi.  Voit toimia itsenäisesti tai porukassa yhdessä tehden, verkossa tai kasvokkain. Päätät itse, onko vapaaehtoisuutesi kertaluonteista, tai toimitko tehtävässä ennalta sovitun ajan.

Paikalliset psoriasisyhdistykset toimivat vapaaehtoispohjalta. Voit toimia vapaaehtoisena myös Psoriasisliitossa. Psoriasisliitto tarjoaa vapaaehtoisille ja yhdistysten toimijoille perehdytystä, koulutusta, tukea ja ohjaustapaamisia.

Tutustu erilaisiin tapoihin toimia vapaaehtoisena ja löydä omasi! 

Tervetuloa psoriasisyhdistyksen toimintaan!

Voit tarjota omaa panostasi yhdistyksen käyttöön sen pohjalta, mitä olisit kiinnostunut tekemään. Yhdistysten toiminta perustuu vapaaehtoisten ideoihin ja kiinnostuksen kohteisiin. 

Psoriasisyhdistykset edistävät psoriasista sairastavien terveyttä ja hyvinvointia tarjoamalla tietoa ja vertaistukea. Ne myös valvovat sairastavien oikeuksien toteutumista.  

Yhdistyksen asioiden hoitamisesta vastaa hallitus, joka valitaan yhdistyksen kokouksessa. Hallituksen puheenjohtaja, sihteeri, taloudenhoitaja, hallituksen jäsenet ja jäsenrekisterin hoitaja mahdollistavat yhdistyksen toimimisen ja kehittävät toimintaa yhteisen suunnitelman mukaisesti. 

Yhdistyksessä voi toimia myös  

  • liikuntavastaavia, jotka pitävät hyppysissään yhdistyksen liikuntatoimintaa ja järjestävät esimerkiksi vesijumppia tai kuntosalivuoroja. 
  • vertaistukijoita, jotka hyödyntävät omaa kokemustaan ja tarjoavat tukea toiselle sairastuneelle. Vertaistukija on koulutettu ja sitoutuu vaitiolovelvollisuuteen.    
  • viestintä- tai somevastaavia, jotka päivittävät yhdistyksen viestintäkanavia ja tiedottavat toiminnasta. 
  • pieni ele -keräyksen lipasvahteja, jotka toimivat vaalien aikaan äänestyspaikoilla. 
  • kokemustoimijoita, jotka oman tarinansa avulla auttavat ammattilaisia ja päättäjiä ymmärtämään paremmin, millaisia haasteita sairastunut ihminen kohtaa. Lue lisää kokemustoiminnasta.
  • vertaisryhmänohjaajia ja Vertaistervarit-ohjaajia, jotka antavat yhdistyksen jäsenille mahdollisuuden jakaa kokemuksia ja saada tukea ryhmässä.  

Etsi lähin psoriasisyhdistys kartalta!

Ohjaa vertaiskeskustelua ryhmässä tai tapahtumassa

Psoriasisyhteisön vahvuus on vertaistuki. Vertaisohjaajana autat psoriasista sairastavia löytämään uusia voimavaroja ohjatun vertaiskeskustelun kautta. Vertaiskeskustelu on parhaimmillaan voimaannuttava kokemus, jossa ohjaajakin saa vertaistukea.  

Voit ohjata ryhmää tai yksittäisiä vertaisiltoja paikallisessa psoriasisyhdistyksessä, kasvokkain tai verkossa. Vertaisohjaaja osaa ohjata ryhmää ja luoda luottamuksellisen ilmapiirin, joka mahdollistaa keskinäisen kokemusten, onnistumisten ja haasteiden jakamisen.

Psoriasisliitto järjestää valtakunnallisia vertaisiltoja Teamsin välityksellä. Etsimme ohjaajiksi kaiken ikäisiä eri puolella Suomea asuvia ihmisiä, joilla on kokemusta elämästä oman tai läheisen psoriasiksen kanssa. 

Lue lisää vertaisilloista.

Verkossa toimivan vertaisryhmänohjaajan on hyvä huomioida verkkoympäristön erityispiirteet.

Lue ohjeita verkkovertaisohjaajalle.

Vertaistervarit-ohjaaja on koulutettu vertaisohjaaja ryhmässä tai hyvinvointitapahtumassa, jossa tuetaan osallistujia tekemään elintapamuutos ja edistämään omaa hyvinvointiaan. Ohjaaja kannustaa osallistujia löytämään ideoita, motivaatiota ja tukea elintapamuutokseen vertaiskeskustelun kautta.

Lue lisää Vertaistervarit-toiminnasta.
Vinkkejä elintapamuutokseen.

Toimi verkossa: Somelähettiläät ja Toivo-sovelluksen vapaaehtoiset

Verkkovapaaehtoisena asuinpaikkasi voi olla missä vain Suomessa, kunhan käytössäsi on nettiyhteys! Etsimme vapaaehtoisia, joilla on kokemusta elämästä psoriasiksen, nivelpsoriasiksen tai PPP:n kanssa. Voit olla myös sairastavan läheinen. Voit toimia vapaaehtoisena silloin, kun sinulle sopii, vaikka omalta kotisohvalta käsin. 

Somelähettilästoiminta sopii vapaaehtoiselle, joka viestii sujuvasti somessa. Somelähettiläät julkaisevat sisältöä omissa somekanavissaan ja voivat hyödyntää myös Psoriasisliiton kampanjoita ja materiaaleja.

Lue lisää tehtävästä.

Toivo-vertaistukitoiminnassa koulutettu vertaistukija antaa kahdenkeskistä vertaistukea chatin välityksellä. Vapaaehtoinen toimii Toivo-sovelluksessa, jossa vertaistukea haetaan nimettömästi. 

Lue lisää tehtävästä ja Toivo-sovelluksesta.

Jaa tietoa ja vaikuta: Psorilähettiläät

Psorilähettiläät lisäävät tietoa ja ymmärrystä psoriasiksesta ja elämästä sen kanssa. He vievät Psoriasisliiton tavoitteita eteenpäin omalla asuinseudullaan.

Monenlainen vaikuttaminen on tärkeää, jotta psoriasista sairastavien viesti kuuluu ympäri Suomen – valtakunnallisella tasolla sitä nostaa esiin Psoriasisliitto ja paikallisella tasolla vapaaehtoiset psorilähettiläät. Jokaisen panos on tärkeä!

Psorilähettiläs vaikuttaa psoriasista sairastavien puolesta itselleen mielekkäällä tavalla. Vaikuttaminen voi olla esimerkiksi ihmisten kohtaamista tai esitteiden jakamista. Psoriasisliitto antaa tukea ja materiaalia sekä järjestää koulutusta, joka auttaa hahmottamaan vaikuttamisen paikkoja, tapoja ja vaiheita.

Lue lisää tehtävästä.

Näin voit tulla mukaan:

  1. Tutustu toimintaan Psoriasisliiton uuden vapaaehtoisen infossa. Psoriasisliitto järjestää muutaman kerran vuodessa uuden vapaaehtoisen infotilaisuuksia, joissa kerrotaan vapaaehtoisuudesta ja eri vapaaehtoistehtävistä. Etsi seuraava infotilaisuus tapahtumakalenterista.
  2. Osallistu itseäsi kiinnostavaan vapaaehtoiskoulutukseen. Saat koulutuksessa valmiudet toimia vapaaehtoisena ja pääset suunnittelemaan toimintaa muiden kanssa. Tutustu tuleviin koulutuksiin.
  3. Ota yhteyttä omaan psoriasisyhdistykseesi. Psoriasisyhdistykset toimivat vapaaehtoispohjalta. Voit suunnitella tulevaa vapaaehtoistoimintaa yhdessä paikallisen psoriasisyhdistyksesi kanssa. Etsi lähin yhdistys ja ota yhteyttä.
  4. Ilmianna itsesi! Täytä alla oleva lomake, jossa voit kertoa, mitkä tehtävät kiinnostavat sinua. Psoriasisliiton järjestösuunnittelijat ottavat sinuun yhteyttä.

Tule vapaaehtoiseksi!

Millainen vapaaehtoistehtävä kiinnostaa sinua?(Pakollinen)
Voit valita kaikki sopivat vaihtoehdot.
Minkä verran olet valmis käyttämään aikaasi?