Tule mukaan iloiseen joukkoomme – lähde vapaaehtoiseksi!

Yhdessä tekemistä, vertaistukea, uutta tietoa, ystäviä ja kokemuksia. Vapaaehtoistoiminta psoriasisyhdistyksessä tarjoaa kaikkea tätä – ja paljon muuta. Lue vapaaehtoistemme vinkit ja lähde mukaan!

Ihmisiä istuu pöydän ääressä kahvilla keskustelemassa.

Olisiko vapaaehtoistoiminta psoriasisyhdistyksessä sinun juttusi? Haluaisitko käyttää omia vahvuuksiasi psoriasista sairastavien hyväksi, vai opetella jotain ihan uutta?

Tässä artikkelissa neljä nykyistä psoriasisyhdistysten vapaaehtoista, Kari, Kristel, Merja ja Salla, kertovat omista kokemuksistaan ja antavat vinkkejä kiinnostuneille. Jos kipinä vapaaehtoistyöhön heräsi, täytä ja lähetä sivun lopussa oleva lomake, ja olemme sinuun yhteydessä.

Psoriasisliitto koostuu paikallisista psoriasisyhdistyksistä, jotka toimivat vapaaehtoisvoimin ympäri Suomen. Yhdistykset ja niissä toimivat vapaaehtoiset järjestävät psoriasista sairastaville ja heidän läheisilleen monenlaista toimintaa, kuten luentoja, vertaisryhmiä, retkiä, virkistystä ja liikuntaa.

Myös erilaisia vapaaehtoistehtäviä on yhdistyksissä paljon. Yksi luotsaa toimintaa yhdistyksen puheenjohtajana, toinen ohjaa liikuntaryhmää, kolmas somettaa ja neljäs keittää kahvit tilaisuudessa.

Erilaisia vapaaehtoistehtäviä on yhdistyksissä paljon.

Osa vapaaehtoisista on toiminut jo pitkään, kun taas toiset ovat innostuneet mukaan hiljattain.

– Pari vuotta sitten osallistuin ihan uteliaisuudesta virkistysiltaan. Samalla tutustuin yhdistyksemme puheenjohtajaan Ritvaan ja liityin jäseneksi. Ritva sitten pyysi mukaan toimintaan, ja tällä hetkellä toimin yhdistyksemme sihteerinä ja somevastaavana, kertoo Salla Karala Pohjois-Pirkanmaan psoriasisyhdistyksestä.

– Olin ollut vuosia yhdistyksessä vain maksavana jäsenenä, kunnes kerran päätin mennä yhdistyksen järjestämään uimahallitapaamiseen. Siitä innostus lähtikin tulla toimintaan mukaan, sanoo puolestaan Kari Rasalahti Pohjois-Kymen psoriasisyhdistyksestä.

Vapaaehtoistyöllä voi auttaa muita, mutta samalla siitä saa myös itselleen paljon, vapaaehtoiset kertovat.

– Parasta yhdistyksessä on mielestäni vertaistuellinen toiminta. Yhdessä tekeminen, oleminen ja kokeminen. Samalla tässä hoidetaan itseä ja saadaan uutta tietoa, kokemuksia ja kannustusta, pohtii Merja Puolanne-Törmälä Pohjois-Pohjanmaan psoriasisyhdistyksestä.

Parasta yhdistyksessä on mielestäni vertaistuellinen toiminta.

– Olen tutustunut uusiin ihmisiin, niin virkistysiltojen kuin koulutustenkin kautta, sekä tietenkin saanut vertaistukea, jatkaa Salla Karala.

– Olen saanut tehdä vapaaehtoisena sitä, mistä pidän. Yhdistyksen rahastonhoitajana olen myös päässyt ylläpitämään kirjanpitotaitojani, kertoo vuorostaan Kristel Jäntti Vaasan seudun psoriasisyhdistyksestä.

Olen saanut tehdä vapaaehtoisena sitä, mistä pidän.

Vapaaehtoiset rohkaisevat psoriasista sairastavia tulemaan mukaan toimintaan ja toivottavat uudet ihmiset lämpimästi tervetulleiksi. Samalla yhdistyksen toimintaan pääsee itsekin vaikuttamaan.

– Aina tarvitaan uusia näkökulmia ja ideoita! Meidän yhdistyksessä on hyvä yhteishenki, ja kukin tekee hommia yhteisen hyvän eteen omien voimavarojen mukaan, Salla Karala kannustaa.

Aina tarvitaan uusia näkökulmia ja ideoita!

– Tule sinäkin mukaan iloiseen joukkoomme tuomaan omat ideasi toimintaan, rohkaisee Kari Rasalahti.

Vapaaehtoiset korostavat, että mukaan toimintaan voi tulla itselle sopivalla tavalla.

– Yhdistyksessä on jokaiselle jotakin, sillä ajalla mihin sinä pystyt. Voit ehdottaa jotain, mitä osaat tai mitä tahtoisit oppia. Jokainen taito on arvokas, Merja Puolanne-Törmälä sanoo.

– Pelko siitä, että pitäisi heti ottaa itselleen yhdistyksen vastuutehtäviä, on turha. Jos tekemisen hammasta kolottaa, niin kyllä jokaiselle halukkaalle aina sopivaa puuhaa löytyy. Se ei kuitenkaan ole pääasia, vaan tärkeämpää on vertaistuki, yhdessä olo sekä ymmärrys sitä, ettei ole sairauden kanssa täysin yksin, Kristel Jäntti korostaa.

Kiinnostuitko?

Olet tervetullut mukaan vapaaehtoiseksi joko kasvokkain tai verkossa! Tutustu eri tehtäviin, täytä lomake ja kerro meille, millaiset vapaaehtoistehtävät yhdistyksessä kiinnostaisivat sinua. Otamme sinuun yhteyttä ja sovimme yhteisen lähi- tai etätapaamisen. Lomakkeen täyttäminen ei sido sinua mihinkään.