Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Nainen katsoo kohti aurinkoa aurinkohattu päässään.
18.02.
2022

Turvallisesti aurinkoon

Moni odottaa iloa ja energiaa elämään auringonvalosta, josta kesäisin Suomessakin saa helpotusta myös iho- ja nivelpsoriasiksen oireisiin. Auringon ultraviolettisäteily lievittää tulehdusta ihossa, mutta auringossa oleilussa maltti on aina valttia.

Psoriasiksen omahoidon tukena auringonvalo on mitä mainioin apu. Se parantaa usein tehokkaasti talvisin pahenevaa psoriasisihottumaa. Ennen koronapandemiaa moni vaikeaa tai keskivaikeaa psoriasista sairastava matkusti etelän aurinkoon omatoimisesti tai osallistui Psoriasisliiton aurinkopainotteisille kursseille.  

Psorilinjan sairaanhoitaja ja kuntoutussuunnittelija Kristiina Rautio muistuttaa, että turvallinen auringossa olo edellyttää oman ihotyypin tunnistamista ja lisäksi sääolosuhteetkin pitäisi huomioida. Yksi tärkeä neuvo on: älä ahnehdi auringonvaloa. 

Kesäisin D-vitamiinin kannalta riittää, että käsivarret saavat auringonvaloa noin 15 minuuttia päivisin. 

Auringon ultraviolettisäteily eli UV-säteily käynnistää ihon ruskettumisen ja paksuuntumisen. Se vaikuttaa ihon väriainetta muodostaviin pigmenttisoluihin, melanosyytteihin. Rusketus suojaa ihoa vain osittain, ja aurinko aiheuttaa vuosien varrella vähitellen ihovaurioita ja valovanhenemista.  

Auringolla on toki paljon suotuisiakin vaikutuksia. Yksi niistä on auringonvalon vaikutuksesta ihossa syntyvä D-vitamiini, jota muun muassa luusto tarvitsee. D-vitamiinin muodostukseen auringon UV-säteilyä tarvitaan kuitenkin vähän eikä aurinkoa sen takia tarvitse erityisesti ottaa. Kesäisin D-vitamiinin kannalta riittää, että käsivarret saavat auringonvaloa noin 15 minuuttia päivisin. Pimeään vuodenaikaan D-vitamiinia saa ravinnon lisäksi D-vitamiinivalmisteista.

Valohoito vaimentaa tulehdusta 

Valohoito on yksi keskeinen psoriasiksen hoitokeino. Psoriasiksessa immuunijärjestelmän ja ihon pintakudoksen normaali vuorovaikutus on muuntunut, ja elimistössä on tulehdustila. Psoriasiksen hoidossa pyritäänkin kaikin keinoin hillitsemään tulehdusta.

– Valohoito vaimentaa elimistön T-soluvälitteisen immuunijärjestelmän yliaktiivisuutta ja siten hillitsee tulehdusreaktiota. Tämä valohoidon merkittävin mekanismi rauhoittaa sekä iho- että nivelpsoriasista vähentämällä tulehdusta. Lisäksi auringon UVB-säteilyn ansiosta iho muodostaa D3-vitamiinia, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katja Vähävihu Kanta-Hämeen keskussairaalasta. 

UVB-valo käynnistää D-vitamiinin tuotannon elimistössä. Ihon keratinosyytti-soluissa syntyvä D3-vitamiinin esiaste muuttuu maksassa kalsidioliksi ja edelleen munuaisissa aktiiviseksi D-vitamiiniksi.

– Tiedämme kuitenkin, että nämä samat hyviä vaikutuksia aikaansaavat UVB-valon aallonpituudet aiheuttavat valitettavasti DNA- ja soluvaurioita. Elämän aikana kertyvä ja jatkuva UV-säteilykuormitus voi johtaa ihosyöpien esiasteiden ja ihosyöpien kehittymiseen. 

Hyviä vaikutuksia aikaansaavat UVB-valon aallonpituudet aiheuttavat valitettavasti myös DNA- ja soluvaurioita.

Tiettyyn pisteeseen saakka iho jaksaa vielä korjata syntyneitä DNA-vaurioita, mutta jatkuva kuormitus lisää syöpäriskiä.

Vähävihu huomauttaakin, että ihoa ei ole tarkoitus ruskettaa, paahtaa tai varsinkaan polttaa. Auringonvalon hyvät vaikutukset saa hyödykseen maltillisellakin otteella.

Psoriasiksen Käypä hoito -suosituksessa valohoito mainitaan yhtenä psoriasiksen iho-oireiden hoitomuodoista. UV-valohoito keinovalolla tai auringonvalolla sopii erityisesti henkilöille, joiden iho sietää palamatta kohtuullisia UV-säteilyannoksia (valoihotyypeille II–IV).

Valohoitoa käytetään, jos paikallishoito voiteilla ei yksin riitä tai oireita on laaja-alaisesti. PUVA-hoitoja voidaan käyttää, jos UVB-hoito ei tehoa. PUVA-hoidossa iho herkistetään UVA-säteilylle synteettisellä psoraleenilääkkeellä ennen UVA-säteilyä ja valotusta. Näitä hoitoja määräävät ihotautilääkärit.

Jos paikallishoito, ihon rasvaus, ja valohoito (myös auringonvalo) eivät tepsi, siirrytään Käypä hoito -suositusten mukaisiin seuraaviin hoitoihin.

– Psoriasiksen hoitomahdollisuudet ovat onneksi nykyisin kehittyneet merkittävästi. Pystymme hoitamaan systeemistä tulehdusta entistä paremmin myös lääkehoidoin. Psoriasiksen hoito on mitä kokonaisvaltaisinta hoitoa, Vähävihu toteaa.

Muista auringossa: varjo-vaatteet-voide

Psorilinjan sairaanhoitaja ja kokenut aurinkopainotteisten kurssien vetäjä Kristiina Rautio muistaa luennoilla aina korostaa sekä auringon hyötyjä että auringolta suojautumista. Psoriasisliitto on järjestänyt sairastaville aurinkopainotteisia kursseja Kanariansaarilla 1990-luvulta lähtien.

– Selvityksen perusteella kurssien hyödyt ovat monipuolisia ja pitkäkestoisia. Valon ja ilmaston vaikutuksesta niveloireet helpottavat noin kolmantena päivänä kurssin aloituksesta. Moni huomaa liikkumisen helpottuvan ja kipujen vähenevän. Kurssilaiset nukkuvat paremmin, Kristiina Rautio kertoo.

Auringon ja ilmaston lisäksi hyviä vaikutuksia tuo vertaistuki. Hyvän kierre alkaa kurssilla pian. Elimistö pääsee lepotilaan, ihon kutina helpottuu ja ihon tulehdus paranee. Kun pääsee liikkumaan, lihakset vetreytyvät, kunto kohoaa ja mieli virkistyy.

– Joillakin elämässä viriää isojakin muutoksia mielen ja kehon elpyessä. Olemme havainneet, miten tämä kaikki lisää myös hoitoon sitoutumista. Merkittävää on sekin, että kun ihminen kuulee vertaisten kokemuksia ja saa tietoa psoriasiksen hoidoista, kuten esimerkiksi biologisista lääkkeistä, omakin suhtautuminen voi muuttua vähemmän pelokkaaksi.

Kristiina Rautio toteaa, että aurinkopainotteiset kurssit eivät riitä parantamaan kaikkein hankalimpia psoriasistilanteita, mutta muutama kivuton viikko tekee hyvää myös aivoille. Auringosta on apua myös nivelpsoriasiksen oireisiin. Nivelten jäykkyys, liikearkuus, kipu ja turvotus helpottuvat.

– Auringossa pitää kuitenkin muistaa, että kun oven aukaisee, kasvot ovat aina alttiina auringolle. Päälaki, silmät, korvat, nenä, hartiat ja poskipäät on suojattava kunnolla. Aurinko myös vanhentaa ihoa. Kun ihon kimmoisuus vähenee, tulee herkemmin ryppyjä. Auringolta suojautuminen on siis oikein hyvää ryppyhoitoa.

Auringossa pitää muistaa, että kun oven aukaisee, kasvot ovat aina alttiina auringolle. 

Suomalaisten iho ei ole talviaikaan tottunut auringon ultraviolettisäteilyyn. Aurinkovoiteiden korkeiden suojakertointen lisäksi Rautio korostaa maltillista aurinkoaikaa. Varovainen aloitus on siksikin tärkeää, että äkillinen runsas auringon UV-säteily voi heikentää vastustuskykyä ja herkistää ripulille.

Psoriasisliiton Psorilinjalla vastataan myös valohoitoa koskeviin kysymyksiin. Kristiina Rautio muistuttaa, että Psorilinjalle voivat soittaa psoriasista sairastavien lisäksi myös terveydenhuollon ammattilaiset.

Ennen aurinkoa

Tietyt lääkkeet edellyttävät erityistä suojautumista. Esimerkiksi immunosuppressiiviset lääkkeet, joita käytetään myös psoriasiksen hoidossa, heikentävät immuunivastetta ja yhdessä auringonvalon kanssa saattavat lisätä ihosyöpien riskiä. Ihon suojaaminen on silloin erityisen tärkeää.  

  • Kaikkien ihosyöpien esiintyvyys on kasvanut maailmanlaajuisesti auringon UV-säteilyn takia.  
  • Tarkista, että aurinkovoiteessa on sekä UVB- että UVA-suoja.  
  • Vaikka ruskettunut iho ei pala yhtä helposti kuin ruskettumaton iho, rusketus ei suojaa ihoa haitoilta.  
  • Herkästi palavien kannattaa valita auringonsuojavoide, jossa on korkea 50+ suojakerroin (SPF).  
  • Levitä suojavoide iholle jo noin puoli tuntia ennen ulosmenoa. Lisää voidetta uinnin, hikoilun ja ihon pyyhkimisen jälkeen sekä lisäksi aina muutaman tunnin välein.  
  • Suojavoiteen annostelun mitaksi käy oma kämmen, piripintaan suojavoidetta!

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 1/2022. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Aurinkoa ihotyypin mukaan

Valoihotyyppi vaikuttaa siihen, miten iho sietää auringon UV-säteilyä. Suurin osa suomalaisista kuuluu ihotyyppiin III ja noin kolmannes ihotyyppeihin I–II. Joka kymmenennellä on ihotyyppi IV. Punatukkaiset ja hyvin vaaleaihoiset ihmiset sietävät aurinkoa yleensä huonosti. Valoherkän I ja II ihotyypin henkilöillä on usein myös pisamia. Ruskea värillinen iho palaa harvoin ja musta iho ei pala käytännössä lainkaan

Valoihotyypit 

I Ei rusketu, palaa aina  

II Ruskettuu hieman, palaa usein  

III Ruskettuu, palaa silloin tällöin  

IV Ruskettuu helposti, palaa harvoin  

V Iho tummuu ruskettuessa, palaa hyvin harvoin  

VI Ei pala