Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Kirsikkapuu psoriasisliiton blogi
21.05.
2018

Vertaisristeilyn laineilla

”Voisinpa joskus vain lähteä ulos niin, että ei tarvitsisi selitellä ihoaan tai niveliään ja kuuluisi heti porukkaan!”

Tämä toive toistuu jatkuvasti psoriasista sairastaville suunnatuilla aurinkopainotteisilla sopeutumisvalmennuskursseilla ja jäsenkyselyissä.

Siitä se ajatus sitten lähti: Päätimme Helsingin seudun psoriasisyhdistyksen kanssa siirtyä sanoista tekoihin ja järjestää vertaisristeilyn sinkuille. Samalla jännitti:  ottaisiko risteily tuulta purjeisiin?

Parikymmentä rohkeaa 40+-vuotiasta ilmoittautui mukaan. Helatorstain aattona kohtasimme toisemme Helsingin Länsiterminaalissa aurinkoisen sään ja odottavan tunnelman saattelemana. Minä heiluttelin terminaalissa Psorilinjan kylttiä tunnistamisen helpottamiseksi.

Laivassa kokoonnuimme meille varattuun kokoustilaan tutustumaan toisiimme ja kuulemaan Katriina Bildjuschkinin hyvinvointiluentoa. Katriina on erikoissairaanhoitaja, kätilö ja seksuaalipedagogi, jonka luento kannusti pohtimaan muun muassa ihmiskuvaamme, minäkuvaamme sekä omia toiveitamme ja tarpeitamme. Tunnelma oli heti alusta alkaen hyvä ja lämminhenkinen ja kokemuksia jaettiin innokkaasti.

”Olen ihan sanaton, mutta niin kiitollinen, että olen löytänyt teidät.”

Reissussa syntyi ihan varmasti uusia ystävyyssuhteita. Uusintaristeilyä toivottiin jo ennen kotisatamaan tuloa ja se myös luvattiin järjestää.

Risteilyltä poistui iloisia ja tyytyväisiä ihmisiä. Yksi osallistujista totesi, että ”olen pitänyt psoria vain omana juttunani, mutta tuntui tosi hyvältä vaihtaa kokemuksia.” Bingo! Juuri vertaistuen tarjoaminen oli meidän järjestäjien tavoite numero yksi.

Toinen mukana olleista tiivisti tunnelmansa viestiinsä näin:

”Mielelläni tulen kaikkeen toimintaan mukaan. Joka kerta, kun olen lähtenyt Psoriasisliiton toimintaan mukaan, tapaan ihania ihmisiä. Olen ihan sanaton, mutta niin kiitollinen, että olen löytänyt teidät.”

Tämä vetää myös meidät järjestäjät sanattomiksi. Päällimmäisenä on kiitollinen mieli ja sydän – iso kiitos kaikille mukana olleille!

Tulevana syksynä järjestämme ”Psori ja parit – tuulta purjeisiin” -risteilyn pariskunnille, joista toisella on psoriasis. Lisätietoja tulee myöhemmin Tapahtumakalenteriin ja Ihonaika-lehteen.

Kuva: Kristiina Rautio