Vietä hyvinvoinnin kesä – omilla ehdoilla

Kesä on hyvinvoinnin kannalta tärkeää ja aktiivista aikaa. Aurinko ja värikäs luonto houkuttelevat olemaan ulkona ja viettämään aikaa ystävien kanssa.

Teksti: Hanna Pakanen

Nainen istuu nurmikolla ja levittää aurinkovoidetta käsivarteen.

Vietä hyvinvoinnin kesä – omilla ehdoilla

Valo ja yhdessäolo tekevät hyvää mielenterveydelle, kun taas esimerkiksi liikkuminen ja marjojen syöminen hellivät muuten terveyttä.  Kesälläkin on kuitenkin tärkeää olla armollinen itselleen.

Kesäpäivinä on loistava tilaisuus harrastaa hyötyliikuntaa esimerkiksi polkupyörällä, rullaluistimilla tai kävellen. Kuumana päivänä on ihanaa käydä viilentymässä ja uimassa luonnonvesissä.

Myös erilaisia ranta- ja pihapelejä on kesäaikaan helppo harrastaa. Kunto nousee, kun pitää hauskaa. Liikunnan ei siis tarvitse olla suorittamista!

Kunto nousee, kun pitää hauskaa. Liikunnan ei siis tarvitse olla suorittamista!

Samaan aikaan on hyvä muistaa, että on ihan ok, vaikka jonain hellepäivänä ei jaksaisi tehdä mitään tai lähteä ulkoilemaan. Yhden aurinkoisen päivän viettämisestä sisällä ei tarvitse tuntea pahaa mieltä.

Ja jos huomaat viettäneesi koko päivän sisätiloissa, voit seuraavana päivänä kokeilla mennä ulos vaikka tunniksi – se parantaa jo hyvinvointiasi huomattavasti.

Yhdessä ja yksin

Yksi suomalainen kesäperinne on terassilla istuskelu joko kotona tai kuppilassa. Terassit ovat hyviä paikkoja viettää aikaa ystävien kanssa.

”Terdeilyä” kannattaakin ajatella sosiaalisena, mielen hyvinvointia kohottavana tapahtumana, jossa alkoholi ei ole pääpointti. Juotavalla ei ole mitään väliä, kun keskittyy nauttimaan yhteisestä ajasta.

Toisaalta ystävien tapaaminen ei ole ainoa tapa huoltaa mieltä. Oma aika on mielenterveyden kannalta tärkeää.

”Terdeilyä” kannattaa ajatella sosiaalisena, mielen hyvinvointia kohottavana tapahtumana, jossa alkoholi ei ole pääpointti.

Kokeile lähteä yksin ulos niin, että kiinnität huomiosi vain luontoon. Voit keskittyä ajattelemaan esimerkiksi sitä, kuinka vihreä jokin lehti on tai ihastelemaan värikkäitä kukkia.

Aina Suomen kesäsää ei ole mitä mahtavin. Sadepäivät voivat yllättää, mutta kesälomaa niiden ei tarvitse pilata.

Sadepäivänä on hyvä aika olla kotona ja lukea kirjaa, tehdä käsitöitä tai puuhailla jotain muuta. Omaa aikaa sekin. Siivoa vaikka koko kotisi ja tanssahtele lempimusiikkisi tahtiin. Kotona saa tehdä mitä huvittaa, eikä kukaan ole katsomassa.

Tee sitä mistä nautit

Sosiaalisesta mediasta on helppo ottaa paineita omaan kesänviettoon liittyen. Välillä somesta on hyvä kirjautua ulos ja kokeilla olla poissa päivän tai pari. Kesäkuvia voi aina ottaa, mutta niitä ei tarvitse julkaista saman tien, tai välttämättä ollenkaan.

Jos some aiheuttaa ikäviä tunteita, voit tehdä myös somesiivouksen, jossa lopetat kaiken sellaisen sisällön seuraamisen, josta tulee epävarma tai epämukava olo.

Kesä on ihanaa aikaa, josta kannattaa nauttia täysin rinnoin. Muista kuitenkin kuunnella aina itseäsi ensin! Muille ei tarvitse todistella, kuinka hyvä kesä sinulla on ollut.

Muille ei tarvitse todistella, kuinka hyvä kesä sinulla on ollut.

Jos hellepäivä ei houkuta lähtemään rannalle, tee jotain muuta, mistä nautit. Syksyä kohden siirtyminen on mukavampaa, kun kesän on viettänyt hyvin, itselle sopivalla tavalla.

Ihanaa kesää juuri sinulle!

Hanna Pakanen on Vertaistervarit-hankkeen mediaharjoittelija ja journalismin opiskelija.