Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Maailman psoriasispäivä 29.10. banneri
25.10.
2023

Joka toinen psoriasista sairastava kokee mielen kuormitusta

Joka toinen psoriaatikko kokee, että sairaus kuormittaa myös mieltä, mutta mielenterveydestä puhutaan terveydenhuollossa vain harvoin. Psoriasisliitto kampanjoi Maailman psoriasispäivänä 29. lokakuuta teemalla Koko kehon sairaus.

Psoriasisliiton tekemän laajan kyselytutkimuksen mukaan joka toinen psoriasista sairastava kokee, että psoriasis kuormittaa mieltä. Se voi aiheuttaa esimerkiksi stressiä, masennusta, ahdistusta tai unettomuutta.

Mielenterveydestä ei kuitenkaan puhuta tarpeeksi terveydenhuollossa: Vain joka neljäs vastaaja kertoi, että aiheesta oli puhuttu terveydenhuollon vastaanotolla, joko ammattilaisen tai sairastavan itsensä aloitteesta.

Joka toinen psoriaatikko kokee, että sairaus kuormittaa myös mieltä, mutta mielenterveydestä puhutaan terveydenhuollossa vain harvoin.

Kannustamme psoriasista sairastavia puhumaan mielenterveydestä. Myös terveydenhuollossa mielenterveyteen liittyvät asiat tulisi ottaa säännöllisesti puheeksi muidenkin sairauksien yhteydessä. Siten voimme keventää psoriasiksen aiheuttamaa taakkaa ja vähentää häpeän tunnetta, joka usein liittyy mielenterveydestä puhumiseen, sanoo Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Psoriasisliiton kyselytutkimus piirtää muutenkin karun kuvan psoriasiksen hoidon tilasta. Psoriasis kasvattaa tutkimusten mukaan riskiä sairastua useisiin muihin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin tai diabetekseen.

Vain joka kolmas vastaaja oli käynyt terveydenhuollossa keskusteluja näistä sairauksista, vaikka liitännäissairauksia oli vastaajista yli puolella.

Terveydenhuollossa mielenterveyteen liittyvät asiat tulisi ottaa säännöllisesti puheeksi muidenkin sairauksien yhteydessä.

Sairastavista 57 prosenttia kokee, että psoriasiksen hoidossa ei kiinnitetä riittävästi huomiota elämänlaatuun. Moni sairastava oli myös tyytymätön siihen, ettei ole selkeää, mikä taho omasta hoidosta vastaa. Keskimäärin psoriasista sairastavat antavat hoidolleen kouluarvosanan 7.

Hoito onnistuu parhaiten silloin, kun psoriasista sairastava ja hänen lääkärinsä keskustelevat siitä yhdessä ja sairastava tuntee hoitonsa tavoitteet. Näissä asioissa näyttää olevan vielä paljon parannettavaa, Bäckman kommentoi.

Sairastaville oli ehdotettu vain harvoin muiden asiantuntijoiden palveluita. Esimerkiksi fysioterapeutin palvelua oli ehdotettu kymmenelle prosentille.

Sairastavista 57 prosenttia kokee, että psoriasiksen hoidossa ei kiinnitetä riittävästi huomiota elämänlaatuun.

Psykologin tai psykoterapeutin luona käyntiä oli ehdotettu vain yhdelle prosentille, vaikka mielen kuormitus on yleistä. Vain joka neljännelle oli ehdotettu kuntoutusta.

Psoriasista sairastavia kannattaisi ohjata useammin näiden palveluiden piiriin, sillä ne tukevat sairastavien toimintakykyä ja hyvinvointia. Kokonaisvaltaisella hoidolla voidaan ennaltaehkäistä työkyvyn heikentymistä tai liitännäissairauksien puhkeamista. Se on siis paitsi sairastavan itsensä, myös yhteiskunnan etu, Sonja Bäckman painottaa.

Maailman psoriasispäivää vietetään vuosittain 29. lokakuuta. Psoriasisliitto ja psoriasisyhdistykset kampanjoivat tänä vuonna teemalla Koko kehon sairaus.

Teemapäivän tavoite on lisätä tietoa psoriasiksesta sairautena ja sen vaikutuksista sairastavan arkeen. Lisäksi Psoriasisliitto haluaa kannustaa sekä sairastavia että heitä hoitavia ammattilaisia puhumaan mielenterveydestä.

Kampanjassa ovat mukana AbbVie, Amgen, Bristol Myers Squibb, Janssen Finland, Novartis Finland ja UCB.

Lisätiedot kampanjasta ja tutkimuksesta.

Seuraa sosiaalisessa mediassa: #KokoKehonSairaus

Lisätiedot:

viestintäpäällikkö Hanna Karhunen
hanna.karhunen@psori.fi, p. 040 455 9072