Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Maailman psoriasispäivän teemakuva, jossa nainen ja mies katsovat webinaaria istualtaan.
17.10.
2022

Maailman psoriasispäivän 29.10. viesti: Psoriasis on koko kehon sairaus

Maailman psoriasispäivän kampanja käynnistyy maanantaina 17.10. ja huipentuu Maailman psoriasispäivään lauantaina 29.10. Kampanjassa muistutamme, että psoriasis on koko kehon sairaus, ei pelkkä ihottuma.

Psoriasis on pitkäaikainen, tulehduksellinen, tarttumaton ja parantumaton sairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita. Sairaus vaikuttaa ihon ja nivelten lisäksi koko kehoon: Se altistaa muille sairauksille kuten diabetekselle, masennukselle ja sydän- ja verisuonisairauksille. Sairaus voi myös kuormittaa mieltä ja aiheuttaa pitkäaikaista väsymystä.

– Psoriasis ei ole pelkkä ihottuma, vaan koko kehon tulehdustila. Hoidon tärkein tavoite on tulehduksen sammuttaminen, kertoo Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Ihottuman tai nivelkipujen lisäksi psoriasikseen voi liittyä paljon muunkinlaisia oireita. Siksi on tärkeää, että psoriasista sairastavat saavat sairaudestaan riittävästi tietoa.

– Kaikkia psoriasikseen liittyviä sairauksia ja oireita voidaan hoitaa ja parhaassa tapauksessa ennaltaehkäistä. Siksi erilaiset oireet olisi hyvä huomata ja ottaa puheeksi mahdollisimman varhain, Sonja Bäckman toteaa.

Psoriasisliitto julkaisee Maailman psoriasispäivänä ja sen yhteydessä neljän webinaarin sarjan, jossa käsitellään psoriasikseen liittyviä teemoja. Webinaarien aiheina ovat syöminen, liikunta ja kivunhallinta, psoriasiksen hoidon mahdollisuudet sekä itsetunto ja lähisuhteet. Webinaarien tarkoitus on välittää tietoa sairauden eri puolista psoriasista sairastaville ja heidän läheisilleen. Niitä voi seurata sekä suorana lähetyksenä että jälkikäteen tallenteena.

– On tärkeää puhua monipuolisesti erilaisista psoriasikseen liittyvistä teemoista ja haasteistakin. Sairaus voi vaikuttaa arjessa moneen sellaiseen asiaan, jotka eivät välttämättä tule puheeksi lääkärin vastaanotolla. Toisaalta arjen valinnoilla voi itse vaikuttaa sairauden kulkuun ainakin jonkin verran, Bäckman huomauttaa.

– Kaikkien, joita psoriasis koskettaa, kannattaa seurata webinaareja, Bäckman kannustaa.

Maailman psoriasispäivän webinaarien ajankohdat ja aiheet:

Torstai 20.10. klo 17–18: Liikkumalla kipu hallintaan, alustajana fysioterapeutti ja valmentaja Satu Salo.

Maanantai 24.10. klo 17–18: Psoriasiksen nykyhoito: Mitä Käypä hoito -suositus kertoo? Alustajana ihotautien erikoislääkäri Erika Wikström.

Keskiviikko 26.10. klo 17–18: Psoriasis ja ravinto, alustajana Patrik Borg.

Lauantai 29.10. klo 14–15: Arjen hyvinvointia mielessä ja kehossa, alustajana seksuaaliterapeutti Tiina Vilponen.

Katso ohjeet webinaarien seuraamiseen.

 

Näin voit osallistua Maailman psoriasispäivän kampanjaan:

  1. Seuraa, tykkää ja jaa #kokokehonsairaus- ja #maailmanpsoriasispäivä-tunnisteilla merkittyjä viestejä somessa.
  2. Tule mukaan seuraamaan Maailman psoriasispäivän webinaareja 20,, 24., 26. ja 29.10.
  3. Osallistu Maailman psoriasispäivän tilaisuuksiin eri paikkakunnilla ja verkossa.
  4. Ota psoriasiksen hoito ja oireet puheeksi lääkärin tai psoriasista sairastavan läheisesi kanssa.

 

Maailman psoriasispäivän tausta

Maailman psoriasispäivää on vietetty vuodesta 2004 alkaen. Teemapäivän organisoi vuosittain Maailman psoriasisjärjestöjen kattojärjestö IFPA. Suomessa päivän järjestelyistä vastaa Psoriasisliitto. Vuonna 2022 yhteistyötahoja kampanjassa Suomessa ovat lääkeyhtiöt AbbVie, Amgen, Boehringer Ingelheim, Bristol Myers Squibb, Janssen Finland, LEO Pharma, Lilly, Novartis, Pfizer ja UCB Pharma.

Sosiaalisessa mediassa: #kokokehonsairaus #maailmanpsoriasispäivä

 

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Sonja Bäckman, Psoriasisliitto
p. 040 827 2106, sonja.backman@psori.fi

Viestintäpäällikkö Hanna Karhunen, Psoriasisliitto
p. 040 455 9072, hanna.karhunen@psori.fi