Maailman psoriasispäivän kampanja haastaa uimahallit

Maailman psoriasispäivää vietetään 29. lokakuuta. Psoriasisliitto haastaa yhdessä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kanssa uimahallit ja kylpylät mukaan kampanjaan teemalla ”Psori ei tartu. Vedessäkään.”

Nainen ui uima-altaassa.

Maailman psoriasispäivän kampanja haastaa uimahallit

Lähes 60 prosenttia Psoribarometrin vastaajista arvioi vuonna 2017, että on jättänyt psoriasiksen vuoksi tekemättä joitain haluamiaan asioita. Psoribarometrin avovastauksissa jäsenet nostivat uimahalleissa käynnin yhdeksi näistä asioista.

– Moni psoria sairastava pelkää muiden tuijotusta tai ikäviä kommentteja. Haluamme tuoda esiin, että psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka ei tartu. Jokaisella on oltava oikeus ja mahdollisuus liikkua – myös uimahallissa, toteaa toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Jokaisella on oltava oikeus ja mahdollisuus liikkua – myös uimahallissa.

Psoriasisliitto paikallisyhdistyksineen yhdessä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kanssa kampanjoivat koko lokakuun ajan teemalla Psori ei tartu. Vedessäkään.

Kampanjan tavoite on lisätä uimahallien käyttäjien tietoisuutta psoriasiksesta ja toisaalta rohkaista psoriasista sairastavia uimahalleihin.

– Toivomme, että uimahallit ja kylpylät lähtevät viemään tätä viestiä rohkeasti eteenpäin, koska uimataito ja uimisen ilo kuuluvat kaikille. Terveet elintavat, liikunta mukaan lukien, tukevat myös psoriasiksen hyvää hoitoa, toteaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

Psoria ei pidä hävetä

Kampanjan julisteissa mallina esiintyvä hyvinkääläinen Maija Hietala on itse sairastanut psoriasista yli 15 vuotta.

Hän lähti kampanjaan mukaan empimättä, koska haluaa kannustaa sairastuneita hakemaan vertaistukea ja vaatimaan terveydenhuollossa kunnon hoitoa.

– Psoriasista ei pidä hävetä, vaan siitä pitää puhua. Sairaus ei saa myöskään estää meitä tekemästä sitä, mitä haluamme, Hietala sanoo.

Psoriasista ei pidä hävetä, vaan siitä pitää puhua.

Maailman psoriasisjärjestöjen kattojärjestö IFPA organisoi vuosittain Maailman psoriasispäivän 29. lokakuuta. Päivän tavoite on lisätä tietoisuutta psoriasiksesta. 

Suomessa kampanjasta vastaa Psoriasisliitto. Tänä vuonna yhteistyökumppaneina ovat Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto sekä lääkeyhtiöt AbbVie, Celgene, Janssen, Lilly ja Novartis.