Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Tähtipipareita ja joulukarkki pöydällä.
17.12.
2020

Nauti, älä syyllisty!

Jouluun ei ole enää montaa yötä ja useimmat meistä ovat tehneet jouluvalmisteluja jo vähintään ajatuksen tasolla. Kysyttäessä, mikä joulussa on tärkeintä, moni vastaa ruuan tekevän joulun. Toisia joulun ajan herkuttelu voi kuitenkin ahdistaa.

Syönkö taas itseni ähkyyn? Miten voin kieltää itseltäni kaiken suklaan? Montakohan joulukiloa minulle tänä vuonna tulee?  Tällaisia ajatuksia voi risteillä päässä.

Mielestäni joulusta nauttiminen ja terveyden edistäminen kuitenkin mahtuvat samaan joulupöytään.

Monelle joulu on rauhoittumisen aikaa. Saa unohtaa hetkeksi kiireet ja nauttia joutilaisuudesta. Jo rauhoittuminen ja elämänmenon hidastaminen tekevät hyvää terveydellemme, kun pitkäaikainen stressi helpottaa ja sitä myöten kortisolitasot laskevat. Jos olet kuitenkin taipuvainen joulustressiin ja tunnet uuvuttavasi itsesi jouluvalmisteluilla, mieti onko jotakin mistä voisit luopua tai voisiko joku muu tehdä sen? Voitte sopia jokaiselle perheenjäsenelle erityisen joulutehtävän. Melkeinpä kaikkia jouluruokia saa ostettua valmiina. Jos et missään nimessä halua ostaa rosollia kaupasta, ota selvää valmistaako paikkakunnallasi jokin taho kotitekoisia jouluruokia myytäväksi.

Miettikää yhdessä perheen kanssa, mitä oikeasti haluatte joulupöytään. Jos syöjistä kukaan ei tykkää porkkanalaatikosta, kannattaako sitä perinteiden vuoksi ostaa? Tai voisiko hankitavaa määrää rajoittaa jotenkin? Jouluruokaa voisi esimerkiksi jakaa sukulaisten tai naapureiden kesken. Kun hankittavan määrän suunnittelee tarkkaan, ruokaa ei tarvitse heittää roskiin tai syödä kyllästymiseen asti.

Panosta myös aikaan, jonka vietät joulupöydässä.

Koska jouluateriaan panostetaan, panosta myös aikaan, jonka vietät joulupöydässä. Syö hitaasti ja nautiskellen. Keskity ruuan makuun ja tuntuun suussasi. Pureskele kunnolla. Rauhallinen ja kiireetön ruokahetki, ruoasta nauttiminen ja siihen keskittyminen voivat edesauttaa tietoisuutta siitä, milloin on oikeasti kylläinen. Silloin et todennäköisesti syö itseäsi ähkyyn ja makaa loppuiltaa sohvalla ruokaa sulatellessa.

Syömiseen liittyviä ylilyöntejä voi ehkäistä myös ruuan esillepanolla. Jos ruokaa on tarjolla paljon, tulee sitä myös syötyä paljon. Jos tarjolla on runsaasti eri makuisia ruokia, ihminen pystyy syömään määrällisesti enemmän kuin silloin, jos tarjolla on vain yhtä ruokalajia. Jouluruuatkin voisi jakaa useammalle päivälle ja jouluateriallakin kannattaa muistaa lautasmalli ja yrittää täyttää puolet lautasesta kasviksilla. Neljäsosa koostuu proteiinista eli esimerkiksi lihasta ja kalasta, loput lautasesta täytetään esimerkiksi joululaatikoilla.

Joulunakin kannattaa pitää kiinni normaalista elämä- ja ruokarytmistä. Syö säännöllisesti 4-6 ateriaa päivässä. Jos joulupöytään istuu valmiiksi nälkäisenä, on suurempi todennäköisyys tehdä ylilyöntejä. Samasta syystä kannattaa myös välttää ennen joulua niukkoja dieettejä ja syömisen kontrollointia.

Joulun suosikkiperinteisiin kuuluu myöhään valvominen. Entäpä jos tänä jouluna yrittäisit pitää kiinni normaalista unirytmistäsi? Mene illalla nukkumaan samoihin aikoihin kuin arkenakin ja yritä välttää kovin myöhään nukkumista. Kun olet levännyt hyvin, riittää liikkumiseen energiaa ja äkillisiä mielitekoja on helpompi hallita. Normaalista rytmistä kiinni pitäminen helpottaa myös siirtymistä joulusta takaisin arkeen.

Vaikka joulua pidetään rauhoittumisen ja rentoutumisen aikana, kannattaa joulunpyhiinkin lisätä hieman liikettä. Sen ei tarvitse tarkoittaa 10 kilometrin juoksulenkkiä tai rajua salitreeniä – kaikki liike lisää hyvinvointia ja virkistää mieltä! Voisiko perinteisen kirkko- tai hautausmaareissun tehdä kävellen tai voisiko uudeksi jouluperinteeksi muodostua retki pulkkamäkeen?

Joulunpyhien jälkeen sinulla on 362 päivää aikaa tehdä terveyttä edistäviä tekoja.

Joulunaikaan alkoholin myynti lisääntyy ja monen mielestä alkoholi tuo jouluateriaan erityistä joulun tuntua. Alkoholissakin voi laatu kuitenkin korvata määrän. Oluen ystävä voi ostaa pari pulloa pienpanimon erikoisolutta sixpäkin sijasta tai viinistä nauttija kahden pullon sijaan yhden pullon hieman parempaa viiniä.

Viimeiseksi säästin mielestäni kaikkein tärkeimmän vinkin: Nauti joulusta ilman syyllistymistä! Rakenna joulusta itsesi ja perheesi näköinen ja tee vain niitä asioita, jotka tuottavat sinulle iloa ja hyvää mieltä. Ennen kaikkea kenenkään ei tulisi tuntea syyllisyyttä joulunajan syömisestä, vaan nauttia jokaisesta suupalasta.

Kun suhteutamme joulunajan syömisen koko vuoden tasolle, ei sillä ole kovinkaan suurta merkitystä tuliko jouluna syötyä suklaata 150 grammaa vai 300 grammaa tai santsasitko joulupöydässä vielä kolmannenkin lautasen kinkkua ja laatikoita. Tärkeintä on, että sait viettää sellaisen joulun, joka todella lisäsi voimavarojasi. Joulunpyhien jälkeen sinulla on taas 362 päivää aikaa tehdä terveyttä edistäviä tekoja.

Mari Saukkoriipi on Psoriasisliiton hallinnoiman Vertaistervarit-hankkeen projektikoordinaattori. Hanke järjestää Pohjois-Pohjanmaalla vertaisohjaajien ohjaamia elintapamuutosryhmiä. Tutustu ja tule mukaan!