Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Kolme Maailman psoriasispäivän 2019 kampanjakasvoa mustavalkoisessa kuvassa.
26.10.
2020

Pitkäaikaissairaus kuormittaa mieltä – ota se puheeksi!

Maailman psoriasispäivän kampanja käynnistyy maanantaina 26.10. ja huipentuu Maailman psoriasispäivään torstaina 29.10. Haastamme kaikki psoriasista sairastavat ja heitä hoitavat terveydenhuollon ammattilaiset ottamaan sairauden aiheuttaman mielen kuormituksen puheeksi.

TIEDOTE 26.10.2020

Psoriasis, samoin kuin monet muut pitkäaikaissairaudet, vaarantaa mielen hyvinvoinnin eri tavoin. Se voi aiheuttaa stressiä, unettomuutta, uupumusta, ahdistusta ja masennusta. Psoriasisliiton vuonna 2019 toteuttamassa kyselytutkimuksessa 60 prosenttia psoriasista sairastavista totesi, että psoriasis kuormittaa myös mieltä. 83 prosenttia vastaajista sanoi, että mielen kuormitusta ei kuitenkaan ole otettu puheeksi terveydenhuollossa. 74 prosenttia totesi, että ei ole myöskään itse ottanut asiaa puheeksi vastaanotolla.

– Luvut ovat erittäin huolestuttavia. Psoriasiksen hoidon tulee olla kokonaisvaltaista, mihin oleellisesti kuuluu myös mielen hyvinvoinnin huomioiminen vastaanotolla, sanoo Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Psoriasisliitto tarjosi lääkäreille Psoriasis ja mielen hyvinvointi -verkkokoulutusta kesällä 2020. Koulutuksen läpikäyneistä lääkäreistä noin puolet ilmoitti ottaneensa mielen kuormituksen puheeksi psoriasispotilaiden kanssa ainakin joskus. Ne, jotka eivät näin tehneet, perustelivat tätä yleisimmin ajanpuutteella. Kaikki lääkärit eivät myöskään koe puheeksiotolle tarvetta tai epäilevät, että potilaat eivät halua puhua tästä asiasta.

– Kiire on vastaanotolla varmasti todellista, mutta mielen hyvinvoinnin esiin nostaminen voi olla ratkaisevaa sairauden toimivan hoidon kannalta.

– Lisäksi potilas tulisi tarvittaessa ohjata eteenpäin esimerkiksi psykologin tai psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle. Ja ylipäänsä terveydenhuollossa voitaisiin ohjata ihmisiä nykyistä useammin myös järjestöjen tarjoaman vertaistuen piiriin, Bäckman huomauttaa.

Psoriasisliitto järjestää lääkäreille ja muille terveydenhuollon ammattilaisille webinaarin psoriasiksesta ja mielen hyvinvoinnista sekä vaikeiden asioiden puheeksiotosta torstaina 29.10. Yksi puhujista on lääkäri ja somevaikuttaja Anni Saukkola, joka on itse nostanut monia hankaliksi koettuja ja usein vaiettuja asioita esiin sosiaalisessa mediassa.

– Lääkärin vastaanotolla ei saisi olla aiheita, joista ei voi puhua. Psoriasis voi vaikuttaa elämänlaatuun ja terveyteen hyvin kokonaisvaltaisesti. Ammattilaisen tehtävä on päivittää osaamistaan siten, että tämä seikka tulee huomioitua ja potilas hyvin kohdattua ja hoidettua, Saukkola toteaa.

Näin voit osallistua #psorimielessä-kampanjaan:

  1. Seuraa, tykkää ja jaa #psorimielessä-tunnisteella merkittyjä viestejä somessa.
  2. Osallistu Miten voit tänään? -kilpailuun Facebookissa Psoriasisliiton tilillä 23.-29.10.
  3. Ota mielen hyvinvointi puheeksi terveydenhuollon vastaanotolla.
  4. Lahjoita vertaistuelle! Tutkimusten mukaan vertaistuki on tärkeää mielen hyvinvoinnille. Osallistu #psorimielessä-varainhankintakampanjaamme Facebookissa 15.-31.10.
  5. Osallistu Maailman psoriasispäivän tilaisuuksiin eri paikkakunnilla ja verkossa. Tarkemmat tiedot Miten mukaan -sivuilla. 
  6. Tutustu kampanjaan verkossa: https://psori.fi/maailman-psoriasispaiva/

Maailman psoriasispäivän tausta

Maailman psoriasispäivää on vietetty vuodesta 2004 alkaen, runsaat kymmenen vuotta nykyisellä paikallaan 29. lokakuuta. Teemapäivän organisoi vuosittain Maailman psoriasisjärjestöjen kattojärjestö IFPA. Suomessa päivän järjestelyistä vastaa Psoriasisliitto. Vuonna 2020 yhteistyötahoja kampanjassa Suomessa ovat lääkeyhtiöt AbbVie, Amgen, LEO Pharma, Lilly, Novartis ja UCB Pharma.

Lisätiedot: www.psori.fi

Sosiaalisessa mediassa: #psorimielessä

Psoriasis ja mielen hyvinvointi -kyselytutkimus toteutettiin 2019. Siihen saatiin 1 478 vastausta. Kyselyn toteutti Innolink. Tutustu tuloksiin Maailman psoriasispäivän sivuilla.
Psoriasis ja mielen hyvinvointi -lääkärikoulutus toteutettiin 2020. Sen käytännön toteutuksesta vastasi Success Clinic.

Yhteystiedot:

Toiminnanjohtaja Sonja Bäckman, Psoriasisliitto
p. 040 827 2106, sonja.backman@psori.fi

Lääkäri Anni Saukkola, @laakari.anni
p. 040 570 4960, annisaukkola@gmail.com

Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Psoriasisliitto
p. 050 325 2072, susanna.kaaja@psori.fi

Psoriasisliitto ry

Psoriasisliitto on potilas-, kansanterveys- ja asiantuntijajärjestö, joka tarjoaa sairastuneille tietoa ja tukea sekä hoidonohjausta. Lisäksi liitto edistää psoriasista sairastavien oikeuksien toteutumista. Psoriasisliittoon kuuluu noin 13 000 jäsentä eri puolilla Suomea toimivien 38 paikallisyhdistyksen kautta. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee Psoriasisliiton toimintaa Veikkauksen tuotoilla. www.psori.fi

Mikä on psoriasis?

Psoriasis (psoriaasi, psori) on tulehduksellinen, koko kehon pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa monille muille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, tulehdukselliset suolistosairaudet ja masennus. Alttius psoriasikseen periytyy. Suomessa psoriasista sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä eli 100 000 ihmistä. Psoriasis ei tartu.