Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Valkoisia lääketabletteja hajallaan sinisellä tasolla.
25.09.
2023

Psoriasisliitto: Lääkekaton korotus on kohtuutonta

Psoriasisliitto korostaa sosiaali- ja terveysministeriölle antamassaan lausunnossa, että lääkkeiden vuosiomavastuuta ei tule korottaa. 

Psoriasisliitto on antanut sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon luonnoksesta hallituksen esitykseksi.

Luonnos koskee lääkkeiden vuosiomavastuuta eli lääkekattoa ja siinä esitetään, että lääkekaton määrä olisi vuonna 2024 noin 619,39 euroa. Tämä tarkoittaisi yli 27 euron korotusta nykyiseen vuosiomavastuuseen (592,16 euroa).  

Liitto korostaa, että hallituksen esitysluonnos ei ota huomioon monen pitkäaikaissairaan jo nyt heikkoa taloudellista tilannetta. Siksi esitetty korotus olisi monelle sairastavalle varsin merkittävä.

Psoriasisliitto ei pidä korotusta kannatettavana. Liitto katsoo, että lääkekatto Suomessa on jo nyt kansainvälisesti vertaillen korkea, ja siksi sitä tulee korottamisen sijaan pienentää. 

Lääkekatto Suomessa on jo nyt korkea, ja siksi sitä tulee korottamisen sijaan pienentää. 

Psoriasisliiton, Yliopiston apteekin ja Helsingin yliopiston vuonna 2022 toteuttamassa tutkimuksessa jopa 40 prosenttia psoriasista sairastavista kertoi, että heillä on ollut taloudellisia vaikeuksia lääkkeidensä hankkimisessa.  

Psoriasisliiton, Reumaliiton, IBD ja muut suolistosairaudet ry:n sekä Allergia-, iho- ja astmaliiton selvityksessä (2018) joka kolmas psoriasista sairastava kokee sairaudesta aiheutuvat kustannukset melko tai erittäin suurena rasitteena.  

Taloudelliset haasteet koskevat siis suurta osaa psoriasista sairastavista. Sairastaminen kuormittaa taloutta monin tavoin, sillä lääkkeiden lisäksi monelle kertyy kuluja muun muassa terveydenhuollon asiakasmaksuista ja matkoista hoitopaikkaan. 

Lääkekattoa uudistettava pikaisesti

Liitto korostaa, että lääkekaton tason määrittelyssä tulee ottaa huomioon, kuinka paljon ja nopeasti kaikki elinkustannukset ovat nousseet vuosien 2022 ja 2023 aikana.  

– Selvitysten perusteella sairastaminen laittaa monen talouden lujille. Moni pitkäaikaissairas on jo nyt tilanteessa, jossa on valittava esimerkiksi, ostaako lääkkeitä vai ruokaa. Sen vuoksi nyt suunniteltu korotus on kohtuuton, painottaa Psoriasisliiton vaikuttamistyön asiantuntija Hannele Kirveskoski. 

Nyt suunniteltu korotus on kohtuuton.

Lääkekatto on ongelmallinen varsinkin niille psoriasista sairastaville, jotka käyttävät erityisen kalliita lääkkeitä. He voivat joutua tilanteeseen, jossa lääkekatto täytyy maksaa täyteen heti alkuvuodesta yhdellä tai kahdella ostokerralla.  

Potilasjärjestöjen vuoden 2018 selvityksen perusteella 60 prosenttia kalliita lääkkeitä käyttävistä psoriaatikoista kokee, että lääkekaton maksaminen kerralla aiheuttaa taloudellisia haasteita. Ongelma koskee sekä pieni- että keskituloisia sairastavia.  

Tämän haasteen ratkaisemiseksi hallitusohjelmassa esitetään, että lääkekaton jakaminen osiin mahdollistettaisiin. Psoriasisliitto katsoo, että uudistus on toteutettava nopeasti ja tarjoaa mielellään asiantuntemustaan sosiaali- ja terveysministeriön käyttöön. 

– Olemme todella iloisia siitä, että lääkekaton maksaminen osissa otettiin mukaan hallitusohjelmaan. Tästä on syytä kiittää. Ongelma on rasittanut pitkäaikaissairaita jo vuosia, joten lääkekaton osittamista on ryhdyttävä toteuttamaan pikaisesti, Kirveskoski korostaa.

Lisätiedot: 

Hannele Kirveskoski, vaikuttamistyön asiantuntija
hannele.kirveskoski@psori.fi, p. 0400 341 484 

Hanna Karhunen, viestintäpäällikkö
hanna.karhunen@psori.fi, p. 040 455 9072