Psoriasisliitto: Lääkekaton osittaminen on kauan kaivattu parannus

Tuoreessa hallitusohjelmassa on psoriasista sairastavien kannalta sekä hyvää että huonoa. Erityisesti lääkekaton osittaminen on muutos, jota moni sairastava on kaivannut pitkään. 

Erilaisia lääketabletteja vaaleankeltaisella tasolla.

Psoriasisliitto: Lääkekaton osittaminen on kauan kaivattu parannus

Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmassa on psoriasista sairastavien kannalta tarpeellisia kirjauksia, mutta myös huolestuttavia suunnitelmia.

Yksi pitkään odotettu ja toivottu muutos liittyy lääkkeiden vuosiomavastuuseen eli lääkekattoon: Hallitusohjelmaan on kirjattu, että lääkekaton maksaminen osissa mahdollistetaan. 

Moni psoriasista sairastava on toivonut lääkekaton ositusta pitkään, sillä kalliita psoriasislääkkeitä käyttävät joutuvat tällä hetkellä maksamaan koko lääkekaton (592,16 euroa vuonna 2023) yhdellä tai kahdella maksukerralla vuoden ensimmäisten lääkeostojen yhteydessä. Tilanne rasittaa sekä pieni- että keskituloisia sairastavia. 

– On hienoa, että lääkekaton ositus on vihdoin kirjattu hallitusohjelmaan. Sen avulla yhä useammalla psoriasista sairastavalla olisi jatkossa mahdollisuus käyttää itselleen toimivinta hoitoa, eivätkä sairastamisen kustannukset painottuisi niin suuresti vuoden alkuun, kommentoi Psoriasisliiton vaikuttamistyön asiantuntija Hannele Kirveskoski

– Lääkekaton ositus tulee valmistella ja toteuttaa ripeästi ja sidosryhmiä kuunnellen. Tarjoamme mielellämme asiantuntemustamme hallituksen käyttöön, Kirveskoski sanoo. 

On hienoa, että lääkekaton ositus on vihdoin kirjattu hallitusohjelmaan.

Psoriasisliitto kiittää hallitusta myös kirjauksesta, jonka mukaan muidenkin terveydenhuollon maksukattojen eli asiakasmaksukaton ja matkakaton selvitystarpeita arvioidaan. 

Samaan aikaan hallitusohjelma ehdottaa kuitenkin korotuksia lääkkeiden hintoihin: Lääkkeiden arvonlisävero halutaan nostaa nykyisestä 10 prosentista 14 prosenttiin.  

– Vaikka hinnan nousu voi vaikuttaa yksittäisten lääkkeiden kohdalla pieneltä, korotus iskee todennäköisesti pahimmin eniten sairastaviin. Moni pitkäaikaissairas tarvitsee sairautensa hoitoon muitakin kuin Kelan korvaamia lääkkeitä, kuten silmätippoja ja särkylääkkeitä. Näistä voi kertyä vuositasolla merkittäviä summia, Kirveskoski toteaa. 

Satsaukset mielenterveyteen tarpeellisia

Psoriasisliitto on tyytyväinen siitä, miten hallitusohjelmassa on huomioitu käynnissä oleva mielenterveyskriisi. Ohjelma esittää useita satsauksia mielenterveyspalveluihin: Muun muassa perustason mielenterveyspalveluita halutaan vahvistaa ja psykoterapian saatavuutta parantaa. 

– Psoriasis kasvattaa riskiä sairastua esimerkiksi masennukseen. Selvityksemme mukaan jopa 60 prosenttia psoriasista sairastavista kokee, että psoriasis kuormittaa mieltä eri tavoin, mutta mielen hyvinvointi otetaan vain harvoin puheeksi. Siksi on todella tarpeellista, että mielenterveyspalveluiden saatavuutta parannetaan, Hannele Kirveskoski huomauttaa. 

– On huomattava, että hallitusohjelmassa suunnitellaan kuitenkin samaan aikaan heikennyksiä sosiaaliturvaan. Toimeentulo on yksi keskeinen mielenterveyteen vaikuttava tekijä, ja erityisesti pitkäaikaissairaiden pärjäämisestä tulee pitää huolta, Kirveskoski sanoo. 

Psoriasisliitto seuraa tiiviisti ehdotettuja muutoksia ja niiden vaikutusta psoriasista sairastavien arkeen.