Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Rokotetta pistetään käsivarteen.
20.01.
2021

Psoriasista sairastavan kannattaa ottaa koronarokote

Koronavirusrokotukset ovat käynnissä Suomessa useilla eri rokotteilla. Kaikki Suomessa tällä hetkellä annettavat rokotteet ovat turvallisia ja suositeltavia myös psoriasista sairastaville.

Koronarokotukset etenevät Suomen koronarokotestrategian mukaisesti sitä mukaa, kuin rokotteita saadaan Suomeen. Psoriasista sairastavat eivät kuulu pelkän perussairautensa vuoksi koronan riskiryhmään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kuitenkin määritellyt, että immuunipuolustusta heikentäviä psoriasislääkkeitä, kuten biologisia lääkkeitä käyttävillä on muita suurempi riski vakavaan koronavirustautiin, ja he saavat siksi rokotteen muita aiemmin.

Immuunipuolustusta heikentävää lääkitystä käyttävät psoriaatikot kuuluvat THL:n riskiryhmien koronarokotuslistauksessa ryhmään kaksi. Ykkösryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila. THL julkaisi riskiryhmien koronarokotuksen järjestyksen 5. helmikuuta.

Psoriasista sairastavien kohdalla rokotusajankohta riippuu ennen kaikkea käytössä olevasta lääkityksestä ja iästä sekä muun muassa mahdollisista muista sairauksista. Valtioneuvosto tarkensi Suomen koronarokotusjärjestystä määräaikaisella asetuksella 16. huhtikuuta.

Kunnat tiedottavat asukkailleen koronarokotusten etenemisestä omalla alueellaan. Tarkemman tiedon rokotusten aikataulusta saa siis omasta kotikunnasta.

Osaa sairastavista mietityttää, miten psoriasis vaikuttaa koronarokotteen ottamiseen. Psoriasisliiton asiantuntijalääkäri, ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen kertoo, että kaikki myyntiluvan saaneet koronarokotteet (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca ja Janssen) ovat turvallisia myös immuunipuolustusta heikentävää lääkitystä käyttävälle. Koronarokotteet eivät sisällä elävää virusta. Rokote kannattaa siis ottaa, kun oma vuoro tulee!

– Koronarokote voi ja kannattaa ottaa heti, kun sellainen tulee saataville, kannustaa Rantanen.

Eri mekanismi, sama suoja

Koronarokotteissa hyödynnetään useita eri mekanismeja: Osa rokotteista perustuu lähetti-RNA-teknologiaan. Sen avulla lihassolut rokotteen pistokohdassa saadaan tuottamaan rokotteen vaikuttavaa ainetta.

Osa rokotteista taas sisältää esimerkiksi pienen määrän lisääntymiskyvytöntä adenovirusta. Molemmat näistä mekanismeista laukaisevat ihmisen soluissa koronaviruksen sisältämän piikkiproteiinin tuotannon. Näin elimistö oppii torjumaan oikeaa koronavirusta ja siten muodostaa suojan koronatartunnalta. Vaikka rokote sisältäisi pienen määrän virusta, tämä virus ei siis kykene lisääntymään rokotteen saajan elimistössä.

Jos koronarokote tai yleisemmin psoriasiksen hoito korona-aikana herättävät kysymyksiä, asiasta kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa. Myös Psorilinjan sairaanhoitaja ja ihotautilääkäri neuvovat psoriasiksen hoitoon liittyvissä kysymyksissä. Katso Psorilinjan yhteystiedot ja ota yhteyttä.

Personer insjuknade i psoriasis rekommenderas ta coronavaccin. (Nyheten på svenska)

Uutinen on päivitetty 16.4.2021, lisätty tieto rokotusjärjestyksen tarkentumisesta.

Lue myös: Tiesitkö jo tämän koronarokotteista?