Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Kelta-valkoraidallinen aurinkovarjo sinistä taivasta vasten.
20.12.
2021

Psoriasista sairastavat uhkaavat jäädä tyhjän päälle – aurinkopainotteisten kurssien rahoitus loppumassa

Psoriasista sairastavien aurinkopainotteiset kurssit uhkaavat loppua kokonaan kevään 2022 jälkeen. Tutkitusti vaikuttavia kursseja ei nyt halua rahoittaa mikään julkinen taho. Psoriasisliitto pitää tilannetta järjenvastaisena ja vaatii, että avustusehdotusta tarkastellaan uudelleen.

Moni psoriasista sairastava saa iho- ja niveloireisiinsa helpotusta lämpimästä ilmastosta, auringonvalosta ja merivedestä. Psoriasisliitto onkin järjestänyt sairastaville aurinkopainotteisia sopeutumisvalmennuskursseja Kanariansaarilla 1990-luvulta lähtien. Kurssien ohjelmassa on runsaasti tietoa psoriasiksesta, liikuntaa ja vertaistukea.

Tulokset ovat vaikuttavia: Selvityksen perusteella kurssien hyödyt ovat monipuolisia ja pitkäkestoisia. Kurssin ohjelma on muun muassa auttanut osallistujia omaksumaan terveellisiä elämäntapoja ja sitoutumaan hoitoon, mikä ennaltaehkäisee psoriasiksen liitännäissairauksia, kuten diabetesta.

Aurinkopainotteisia sopeutumisvalmennuksia tähän asti rahoittanut sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA ei kuitenkaan enää ehdota kursseille rahoitusta, joten toiminta uhkaa loppua kokonaan kevään 2022 jälkeen. STEA perustelee päätöstä omalla linjauksellaan: Se näkee sopeutumisvalmennuksen kuuluvan Kelan vastuulle. Kelakaan ei kuitenkaan lain mukaan voi järjestää sopeutumisvalmennusta ulkomailla.

– Yhteiskunta ampuu itseään jalkaan, jos aurinkopainotteiset kurssit loppuvat järjestelmätason esteiden ja termimuutosten vuoksi. Samalla psoriasista sairastavat jätettäisiin oman onnensa nojaan. Meillä ei ole varaa heittää romukoppaan sekä yksilölle että yhteiskunnalle erittäin tärkeää ja kannattavaa toimintaa, painottaa Psoriasisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Antero Laukkanen.

Keskustelut jatkuvat

Suotuisa ilmasto edistää psoriasista sairastavan ihon ja nivelten kuntoa, ja vaikutukset voivat kestää kuukausia. Muissa Pohjoismaissa ilmastohoitoa järjestetäänkin julkisen terveydenhuollon tuella.

– Aurinkopainotteinen kurssi ei ole mikään lomamatka, vaan ammattilaisten ohjaamaa, monella tavalla sairastavan hyvinvointia ja työ- ja toimintakykyä edistävää toimintaa. Kursseille valitaan ne henkilöt, joiden katsotaan hyötyvän siitä eniten, ja ensikertalaiset ovat etusijalla, kertoo Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Psoriasisliitto katsoo, että kurssien päättyminen jättää psoriasista sairastavat tyhjän päälle ja vaatii, että STEA tarkastelee avustusehdotustaan uudelleen. Psoriasisliitto on vienyt huolensa kurssien tulevaisuudesta tiedoksi sekä STEAlle että sosiaali- ja terveysministeriölle. Liitto on valmis vuoropuheluun rahoittajan kanssa, jotta kursseja saataisiin jatkossakin toteuttaa.

– On järjenvastaista, että tällaista toimintaa ei enää jatkossa voisi järjestää. Suomi jäisi Pohjoismaiden joukossa häpeäpilkuksi, Sonja Bäckman sanoo.

Lisätiedot:

Antero Laukkanen, puheenjohtaja, Psoriasisliitto ry
antero.laukkanen@eduskunta.fi, p. 050 582 0813

Sonja Bäckman, toiminnanjohtaja, Psoriasisliitto ry
sonja.backman@psori.fi, p. 040 827 2106

Hanna Karhunen, viestintäpäällikkö, Psoriasisliitto ry
hanna.karhunen@psori.fi, p. 040 455 9072