Psoriasista sairastaville oma tukiryhmä eduskuntaan

Maailman psoriasispäivänä 29.10. perustetaan eduskuntaan psoriasikselle oma tukiryhmä. Ryhmän puheenjohtajana toimii kansanedustaja Antero Laukkanen (KD).

Auringonkukkapelto auringonlaskussa.

Psoriasista sairastaville oma tukiryhmä eduskuntaan

Uusi ryhmä nostaa psoriasiksen valtakunnallisessa päätöksenteossa muiden vakavien pitkäaikaissairauksien rinnalle.

– Oma ryhmä psoriasikselle on tärkeä, koska moni ei ymmärrä tämän sairauden vakavuutta, toteaa kansanedustaja Antero Laukkanen.

Ymmärrys psoriasiksesta sairautena on tarkentunut viime vuosina. Kyseessä on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita ja altistaa liitännäissairauksille.

Myös psoriasiksen hoito on kehittynyt paljon viime vuosina. Vaikeatkin oireet ovat minimoitavissa hyvällä hoidolla.

– Hoidon viivästyminen ja sairauden väheksyminen johtavat siihen, että totut sairauteen. Elintapavaikutuksia olisi helppo muuttaa, jos ymmärtäisi sairauden vakavuuden. Tällä olisi kansantaloudellista merkitystä, jatkaa Laukkanen.

Psoriasiksen hyvä hoito auttaa myös psoriasiksen liitännäissairauksien ehkäisemisessä.

Ihotautilääkäri Tapio Rantasen mukaan tutkimustieto osoittaa, että keskivaikeaa tai vaikeaa ihopsoriasista ja nivelpsoriasista sairastavilla esiintyy muuta väestöä useammin valtimotauteja, eli esimerkiksi sydän- ja aivoinfarkteja.

Muuta väestöä enemmän esiintyy myös valtimotautien vaaratekijöitä, kuten verenpainetautia ja aikuisiän diabetesta.

– Liitännäissairauksien ehkäisyn kautta psoriasiksen hyvä hoito auttaa myös hillitsemään sairaudesta yhteiskunnalle koituvia kustannuksia, Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman painottaa.

Maailman psoriasispäivä 29.10. nostaa esiin psoriasiksen monimuotoisuuden sairautena. Maailman psoriasisjärjestöjen kattojärjestön IFPA:n tämän vuoden teema Maailman psoriasispäivälle 29.10. on ”Psoriasis inside out”.

Vapaasti suomennettuna teema on psoriasis koskettaa pintaa syvemmältä. Maailman terveysjärjestö WHO korostaa päivän merkitystä psoriasista koskevan tiedon levittämisessä sekä sairastuneiden kokeman leimautumisen hälventämisessä.