Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Kaksi naista halaa, pallukassa teksti Psoriviikko 5.-11.4.
01.04.
2021

Psoriviikko 5.-11.4.: Vertaistuen merkitys korostuu korona-aikana

Poikkeusoloissa moni pitkäaikaissairas kaipaa entistä enemmän tukea ja apua järjestöiltä. Psoriviikkoa vietetään 5.‒11. huhtikuuta 2021. Viikon teema on vertaistuki.

TIEDOTE 1.4.2021

Maanantaina 5. huhtikuuta käynnistyvä Psoriviikko on psoriasisyhdistysten oma teemaviikko, jolloin tuodaan esiin vertaistuen merkitystä.

Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, jonka vaikeusaste vaihtelee eri henkilöillä ja eri aikoina. Pahimmillaan psoriasis voi viedä työ- ja toimintakyvyn. Sairaus kuormittaa niin fyysisesti, henkisesti kuin sosiaalisestikin.

– Tuoreen kyselymme mukaan lähes 40 prosenttia jäsenistämme nimeää vertaistuen yhdeksi syyksi liittyä psoriasisyhdistykseen. Vertaistuen merkitys korostuu entisestään, kun yhteiskunnallinen tilanne on epävarma ja huoli omasta ja läheisten terveydestä suuri, huomauttaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Yhteydenotot Psoriasisliiton ohjaus- ja neuvontapalvelu Psorilinjalla ovat lisääntyneet selvästi vuoden aikana.

– Ensimmäinen yhteydenottopiikki koettiin vuoden 2020 keväällä, ja toinen tänä keväänä, kun rokotukset alkoivat, kertoo Psorilinjan sairaanhoitaja Kristiina Rautio.

Rautio huomauttaa, että iso osa soittajista haluaa vain keskustella koronan herättämistä huolista jonkun kanssa.

– Eristäytyminen, sairaudet ja yksinäisyys kasvattavat helposti pelkoja. Kun sukulaisia ja ystäviä ei voi tavata entiseen tapaan, järjestöjen tarjoama vertaistuki on entistä tärkeämpää, Rautio toteaa.

Korona-aika haastaa myös perinteiset vertaistuen muodot, erityisesti kasvokkaiset ryhmätapaamiset. Psoriasisliitto on vastannut tähän lisääntyneeseen tuen tarpeeseen muun muassa perustamalla uusia verkkovertaistuen muotoja, kuten ryhmächateja ja verkkovertaisryhmiä.

– Tätä kautta olemme saaneet toimintaamme mukaan myös henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin olleet aktiivisesti mukana toiminnassamme, mikä on todella hienoa kehitystä, Bäckman toteaa.

Näin voit osallistua Psoriviikolle:

  1. Seuraa, tykkää ja jaa #psoriviikko- ja #psoriasisveckan -tunnisteella merkittyjä viestejä sosiaalisessa mediassa.
  2. Osallistu #psorikaveri-kuvahaasteeseen sosiaalisessa mediassa 11.4. asti.
  3. Tule mukaan tapahtumiin: Tarjolla mm. virtuaalista Asahi-terveysliikuntaa verkossa, Puhetta psorista -chat, Instagram live, vertaisryhmiä ja psoriasisluento. Tiedot Psoriviikon tapahtumista saat kampanjasivuilta.
  4. Liity jäseneksemme! Huhtikuun aikana liittyneet saavat lahjaksi Psoriasisliiton kangaskassin.
  5. Tutustu Psoriviikkoon verkossa: psori.fi/psoriviikko

 

Psoriviikko järjestetään vuosittain viikolla 14. Psoriviikko verkossa: psori.fi/psoriviikko.

Maksuton ohjaus- ja neuvontapalvelu Psorilinja palvelee ma klo 812 ja tike klo 1418, p. 0800 557 767, psorilinja@psori.fi.

Psorilinjan lääkäripalvelu on auki joka maanantai klo 1213, p. 0800 07557 (Läkärebetjäning även på svenska).

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Sonja Bäckman, Psoriasisliitto
040 827 2106, sonja.backman@psori.fi

Kuntoutussuunnittelija Kristiina Rautio, Psoriasisliitto
040 5794 254, kristiina.rautio@psori.fi

Lisätiedot Psoriviikosta:

Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Psoriasisliitto
050 325 2072, susanna.kaaja@psori.fi

 

Psoriasisliitto ry

Psoriasisliitto on potilas-, kansanterveys- ja asiantuntijajärjestö, joka tarjoaa iho- ja nivelpsoriasista sairastaville tietoa ja tukea sekä hoidonohjausta. Lisäksi liitto edistää psoriasista sairastavien oikeuksien toteutumista. Psoriasisliittoon kuuluu noin 13 000 jäsentä eri puolilla Suomea toimivien paikallisyhdistysten kautta. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee Psoriasisliiton toimintaa Veikkauksen tuotoilla. www.psori.fi

Mikä on psoriasis?

Psoriasis on tulehduksellinen, koko kehon pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa monille muille sairauksille, kuten diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet sekä masennus. Alttius psoriasikseen periytyy. Suomessa psoriasista sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä eli 100 000 ihmistä. Psoriasis ei tartu.