Psoriviikko 5.–11.4.: Vertaistuen merkitys korostuu korona-aikana

Poikkeusoloissa moni pitkäaikaissairas kaipaa entistä enemmän tukea ja apua järjestöiltä. Psoriviikkoa vietetään 5.‒11. huhtikuuta 2021. Viikon teema on vertaistuki.

Kaksi naista hymyilee ja halaa, toisella on kädessään rannetuki.

Vertaistuen merkitys korostuu korona-aikana

Maanantaina 5. huhtikuuta käynnistyvä Psoriviikko on psoriasisyhdistysten oma teemaviikko, jolloin tuodaan esiin vertaistuen merkitystä.

Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, jonka vaikeusaste vaihtelee eri henkilöillä ja eri aikoina. Pahimmillaan psoriasis voi viedä työ- ja toimintakyvyn. Sairaus kuormittaa niin fyysisesti, henkisesti kuin sosiaalisestikin.

– Tuoreen kyselymme mukaan lähes 40 prosenttia jäsenistämme nimeää vertaistuen yhdeksi syyksi liittyä psoriasisyhdistykseen. Vertaistuen merkitys korostuu entisestään, kun yhteiskunnallinen tilanne on epävarma ja huoli omasta ja läheisten terveydestä suuri, huomauttaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Yhteydenotot Psoriasisliiton ohjaus- ja neuvontapalvelu Psorilinjalla ovat lisääntyneet selvästi vuoden aikana.

– Ensimmäinen yhteydenottopiikki koettiin vuoden 2020 keväällä, ja toinen tänä keväänä, kun rokotukset alkoivat, kertoo Psorilinjan sairaanhoitaja Kristiina Rautio.

Vertaistuen merkitys korostuu entisestään, kun yhteiskunnallinen tilanne on epävarma ja huoli omasta ja läheisten terveydestä suuri.

Rautio huomauttaa, että iso osa soittajista haluaa vain keskustella koronan herättämistä huolista jonkun kanssa.

– Eristäytyminen, sairaudet ja yksinäisyys kasvattavat helposti pelkoja. Kun sukulaisia ja ystäviä ei voi tavata entiseen tapaan, järjestöjen tarjoama vertaistuki on entistä tärkeämpää, Rautio toteaa.

Korona-aika haastaa myös perinteiset vertaistuen muodot, erityisesti kasvokkaiset ryhmätapaamiset. Psoriasisliitto on vastannut tähän lisääntyneeseen tuen tarpeeseen muun muassa perustamalla uusia verkkovertaistuen muotoja, kuten ryhmächateja ja verkkovertaisryhmiä.

– Tätä kautta olemme saaneet toimintaamme mukaan myös henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin olleet aktiivisesti mukana toiminnassamme, mikä on todella hienoa kehitystä, Bäckman toteaa.