Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon
Paljas alaselkä, jossa psoriasisihottumaa.

Hoitoon pääsy

Iho- ja nivelpsoriasista hoidetaan perusterveydenhuollossa, jos sairaus on hyvässä hoitotasapainossa. Myös liitännäissairauksien hoito kuuluu perusterveydenhuoltoon.

Ihotautien erikoislääkärille kuuluvat potilaat, joiden diagnoosi on epävarma, jos ihottuma ei rauhoitu asianmukaisella paikallishoidolla, jos ihopsoriasis laajenee nopeasti tai on vaikea tai aiheuttaa työkyvyttömyyttä.

Ihopsoriasiksen sisäisen hoidon aloittaa ja sitä seuraa ihotautien erikoislääkäri. Hoidon turvallisuutta ja tehoa tulee seurata. Biologisen lääkehoidon aloittaa ja hoitoa valvoo ihotautien tai reumasairauksien erikoislääkäri.

Reumasairauksien erikoislääkärille kuuluvat potilaat, joilla on tuore, useamman kuin neljän nivelen tulehdus (moniniveltulehdus), selkärankareumaa muistuttava sairaus tai pitkittynyt enintään neljän nivelen tulehdus, johon tulehduskipulääkkeet ja paikalliset kortisoniruiskeet tehoavat huonosti tai jos röntgenkuvissa havaitaan eteneviä muutoksia.

Iho- ja nivelpsoriasista sairastavat lapset ja raskaana olevat naiset kuuluvat erikoissairaanhoitoon.

Hoitotakuu

Psoriasis kuuluu hoitotakuun piiriin. Hoitotakuu tarkoittaa, että potilaan on saatava arkisin virka-aikana välittömästi yhteys terveyskeskukseen.

Laki hoitoon pääsyn turvaamisesta määrittää sen, minkä ajan kuluessa kuntalaisen on päästävä lääketieteellisesti tarpeelliseksi todettuun kiireettömään tutkimukseen tai hoitoon. Hoidon tarpeen arvioi terveydenhuollon ammattihenkilö. Hänen tulee arvioida hoidon tarve kolmen arkipäivän kuluessa yhteydenotosta. Erikoissairaanhoidossa hoidontarpeen arviointi on aloitettava kolmen viikon kuluessa lähetteen saapumisesta. Perusterveydenhuollossa potilaan tulee päästä hoitoon viimeistään kolmen kuukauden kuluessa arviosta.

Hoidon tarve arvioidaan lähetteen perusteella. Jos tutkimuksissa todetaan, että tarvitset sairaalahoitoa, se on aloitettava viimeistään kuuden kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arvionnista.