Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon
Paljas yläselkä, jossa psoriasisihottumaa.

Hoitovaihtoehdot

Paikallishoidot

Suppea-alaisen ihopsoriasiksen hoidoksi riittää paikallishoito. Perusvoiteet pehmentävät ja kosteuttavat psoriasista sairastavan ihoa. Vaikka perusvoiteet eivät sinällään hoida itse tautia, ne ovat tärkeä osa perushoitoa, koska ihon kuivuus ylläpitää psoriasiksen iho-oireita. Sopiva perusvoide helpottaa muun muassa kutinaa ja ihon arkuutta.

Ohuilla ihoalueilla (kasvot ja taivealueet) esiintyvän psoriasiksen hoidossa käytetään mietoja tai keskivahvoja kortisonivoiteita. Muilla ihoalueilla käytetään vahvoja tai erittäin vahvoja kortisonivoiteita. Kortisonivoiteita tulee käyttää jaksottaisesti lääkärin ohjeen mukaan, jotta vältetään haittavaikutukset.

Kortisonivoiteet ja D-vitamiinivoiteet lievittävät oireita ja rauhoittavat tulehdusta sekä lievittävät kutinaa. Paikallishoidon loputtua oireet uusiutuvat yleensä melko nopeasti. Ylläpitohoidolla kahtena päivänä viikossa on mahdollista estää uusiutumista.

Valohoito

Jos paikallishoito ei riitä tai oireita on laaja-alaisesti, psoriasista hoidetaan UVB- tai PUVA-valohoidolla, joita annetaan aina lääkärin lähetteen perusteella. Valohoito lievittää oireita pidemmäksi ajaksi kuin paikallishoito.

Valohoito on ultraviolettisäteilyä, jota saadaan sekä auringosta että valohoitolaitteista. UV-säteily lievittää ihon tulehdusta. Valohoitoja annetaan psoriasiksessa hoitojaksoina, enintään kaksi jaksoa vuodessa. Yhdessä jaksossa on yleensä 15–30 hoitokertaa.

Psoriasis on tavallisesti pahimmillaan talvisin, jonka vuoksi monet vaikeaa tai keskivaikeaa psoriasista sairastavat lähtevät etelän aurinkoon. Siellä valoa ja lämpöä saa riittävästi iho- ja niveloireiden lievittämiseksi. Oireiden helpottuminen edellyttää yleensä yli viikon matkaa. Auringonvalon annoste­lussa on otettava huomioon ihotyypin valoherkkyys. Liiallinen auringonotto lisää ihosyövän vaaraa, varsinkin jos iho palaa.

Osa psoriasisyhdistyksistä vuokraa hoitomääräyksen saaneille kotiin UVB-valohoitolaitteita. Ensimmäinen valohoitojakso ei voi olla kotona. Käytyäsi valohoidoissa sairaalassa tai lääkäriasemalla, voit lainata lampun kotiin. Ensimmäinen hoitolähete kotona tehtävää valohoitoa varten tulee saada ihotautien erikoislääkäriltä.

Lisätietoja UVB-valohoitolaitteiden lainaamisesta saat järjestösuunnittelijoilta.

Sisäinen hoito

Sisäisessä eli ns. systeemisessä hoidossa käytetään joko tabletteja tai pistoksia. Sisäinen hoito eroaa paikallisesta hoidosta siten, että se vaikuttaa koko kehoon eikä vain psoriasisläiskien alueeseen. Siksi systeemistä hoitoa käytetään vain keskivaikeata tai vaikeata psoriasista sairastaviin potilaisiin, tai jos muut hoitomuodot eivät tehoa.

Ensisijainen sisäinen lääke iho- ja nivelpsoriasikseen tulehduskipulääkkeiden jälkeen on metotreksaatti. Se soveltuu hyvin pitkäaikaishoitoon. Metotreksaatti myös vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Biologiset lääkkeet ja biosimilaarit

Biologinen lääke eroaa perinteisestä synteettisestä kemiallisesta lääkkeestä valmistustavaltaan ja molekyylirakenteeltaan. Biologinen lääke on saanut nimensä valmistusprosessista, jossa käytetään eläviä soluja. Niiden molekyylit ovat rakenteeltaan perinteisiä suurempia ja niiden vaikutus kohdistuu määriteltyyn elimistön rakenteeseen, eli ne ovat ns. täsmälääkkeitä.

Lääkkeen annostelutapa ei kerro, onko kyseessä biologinen vai perinteinen kemiallinen lääke. Psoriasiksen hoidossa käytettävät biologiset lääkkeet ovat pistettäviä, mutta myös kemiallisista lääkkeistä esimerkiksi metotreksaattia voidaan annostella pistoksena tai tablettina.

Joidenkin psoriasiksen hoidossa käytettävien biologisten lääkkeiden patenttisuoja on umpeutumassa, joten psoriasiksen hoitoon on kehitteillä biosimilaareja. Biosimilaarit jäljittelevät biologisen lääkkeen rakennetta ja toimintatapaa, mutta ne eivät ole identtisiä kuten perinteiset synteettiset lääkkeet ja niiden rinnakkaisvalmisteet.

Lue myös lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tiivistelmä biologisista lääkkeistä ja biosimilaareista.

Nivelpsoriasiksen hoito

Nivelpsoriasista hoidetaan tavallisimmin tulehduskipu- ja reumalääkkeillä, joista uusimpia ovat biologiset lääkkeet. Niveliä ja tulehtuneita jänteitä voidaan paikallisesti hoitaa myös kortisonipistoksilla. Liikunnalla voidaan lievittää kipua ja jäykkyyttä. Fysioterapeutilta saa opastusta nivelystävällisiin liikeharjoitteisiin ja liikuntalajeihin. Nivelille liike on lääkettä.

Lääkehoito lyhyesti

Psoriasis ja sen lääkehoito.  Perustietoa sairastaville ja terveydenhuollon ammattilaisille (päivitetty 25.9.2018).