Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon

Auringonotto

UV-indeksi kertoo auringon haitallisen säteilyn määrän yhdellä luvulla. Säteilyn määrään vaikuttavat sijainti maapallolla, vuoden- ja vuorokaudenaika, pilvisyys, paikan korkeus merenpinnasta sekä yläilmakehän otsonin määrä. Ota UV-indeksi huomioon jo suunnitellessasi matkaa.

Auringonvalon haittavaikutuksilta voi suojautua sopivalla vaatetuksella, välttämällä keskipäivän aurinkoa ja käyttämällä suojavoiteita sekä aurinkolaseja. Turvallisen auringossa olon perustaksi on tunnistettava oma ihotyyppinsä ja valittava suojavoide sen mukaan.

Ihotyyppi Kuvaus Piirteet Omasuoja-aika minuutteina *
I usein pisamia, punertavat hiukset ei rusketu, palaa erittäin helposti 5–10
II vaalea iho ja hiukset, hiukan pisamia ruskettuu vähän, palaa helposti 10–20
III ristiverinen, usein ruskeat hiukset ruskettuu vähitellen, palaa kohtalaisen helposti 20–30
IV tumma iho ja hiukset ruskettuu hyvin, palaa joskus, kestää UV-säteilyä kohtuullisen hyvin 30–40
V-VI ruskea ja musta iho ei pala, kestää hyvin UV-säteilyä

*Omasuoja-aika tarkoittaa aikaa, jonka voi oleskella voimakkaassa auringossa suojautumatta ja ihon kärsimättä.

Suojakertoimet jaetaan neljään luokkaan: matala suoja (SK 6 ja 10), keskitason suoja (SK 15, 20 ja 25), korkea suoja (SK 30 ja 50) ja erittäin korkea suoja (SK 50+). Hyvä valinta on aurinkovoide, joka sisältää suojat UVB- ja UVA-säteille.

Suojavoiteen annostelun mitaksi käy oma kämmen. Piripintainen kourallinen voidetta riittää koko vartalon voiteluun. Aurinkosuojavoidepakkauksessa luvatun suojan saa iholleen, jos levittää suojavoidetta tasaisen reilun kerroksen.

Suojavoide on syytä levittää iholle noin 30 minuuttia ennen ulosmenoa. Voidekäsittely on uusittava uinnin, hikoilun ja ihon pyyhkimisen jälkeen. Huomioi, että auringon valon määrä on suurimmillaan keskipäivän molemmin puolin klo 11–15.

Suojaa kasvosi korkealla suojakertoimella (50). Suositeltavaa on käyttää hattua, vaatetusta ja aurinkolaseja.

Muista, että aurinko voi polttaa myös pilvien takaa ja veden läpi. Ohut pilvikerros läpäisee noin 90 prosenttia UV-säteilystä.

Hilseen kuorinta

Auringon valo ei vaikuta hilseen läpi. Hilsekerros kannattaa poistaa apteekista saatavilla salisyylivalmisteilla ja rasvaisilla perusvoiteilla jo ennen matkaa.

Lääkkeet

Eri sairauksiin käytettävien lääkkeiden tiedetään aiheuttavan ihon herkistymistä auringolle. Keskustele lääkärisi kanssa lääkityksestäsi ennen matkaa. Herkistävä lääke voidaan vaihtaa sopivaksi. Älä itse jätä lääkkeitäsi ottamatta. Lisätietoja löytyy myös esitteestä: Turvallisesti aurinkoon

Matkalla

Ihon rasvaaminen perusvoiteilla auringonoton jälkeen edesauttaa iho-oireiden lievittymistä. Voit käyttää ihoa pestessäsi saippuan sijaan perusvoidetta.

Neste- ja suolatasapainosta huolehtiminen on myös ihon ja muun elimistön hoitoa. Juo riittävästi vettä. Alkoholia kannattaa välttää, sillä se huonontaa aineenvaihduntaa, aiheuttaa ihon kuivumista ja saattaa herkistää auringolle.