Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Minna Huotilainen.
10.05.
2024

Valoa aivoillesi

Kun kevätaurinko lämmittää kasvojen ihoa, ajatukset vaeltavat nopeasti tulevaan kesään tai aurinkoon suuntautuneisiin reissuihin keskellä Suomen talvea.

Tiedämme aika paljon auringon vaikutuksesta ihoon: toisaalta ihoa on suojattava polttavalta auringolta, mutta toisaalta aurinko voi tehdä ihon terveydelle ihmeitä. Mutta miten auringossa oleskelu vaikuttaa aivoihimme?

Koko eläinkunta (ja kasvikunta!) elää täällä maapallolla 24 tunnin rytmissä. Jopa hyönteisillä on vuorokausirytmi, ja se auttaa optimoimaan käyttäytymistä. Rotta liikuskelee hämärän turvin, kun taas päiväperhonen etsiskelee yöpaikkaa jo ajoissa illalla.

Jokainen eläinlaji, ihminen mukaan lukien, nukkuu sille sopivimpaan aikaan. Nukkuminen on välttämätöntä, jotta voimme hyvin, muisti ja tarkkaavaisuus toimivat, opimme uutta ja mielenterveytemme on vahva.

Nukkumista tarvitsevat myös immuunipuolustus, lihasten kasvu ja kehitys, ihon hyvinvointi, ruuansulatus ja monet muut fyysisen hyvinvoinnin osa-alueet.

Auringossa oleskelu vahvistaa vuorokausirytmiä. Ihanteellista olisi, jos pääsisimme aurinkoon joka päivä puolenpäivän aikaan. Auringonpaiste tahdistaa aivojemme vuorokausirytmikellon sopivaan tahtiin.

Ihanteellista olisi, jos pääsisimme aurinkoon joka päivä puolenpäivän aikaan.

Illan hämäryys on tietysti myös tärkeää – valot pois ja kynttilä palamaan, ja olemme kertoneet aivoillemme, että mukavan tunnelmallinen iltahetki on johdattelemassa meitä kohti levollista unta.

Vuorokausirytmiin vaikuttavat muutkin asiat kuin valo. Ruoka-ajat, eli syöminen joka päivä suurin piirtein samaan aikaan, auttavat ylläpitämään vuorokausirytmiä. Auringon valo saa ihmiset syömään terveellisemmin ja voi auttaa painonhallinnassa.

Valo saa meidät myös tarmokkaammiksi liikunnan suhteen. Vuorokausirytmi vahvistuu, kun olemme liikkeellä päivällä, ja illalla taas hellimme kehoa vaikkapa hieromalla, saunomalla tai venyttelemällä.

Vauhdikas liikunta myöhään illalla sopii joillekin, mutta monen vuorokausirytmi menee siitä vinksalleen.

Osa ihmisistä kaipaa lisäksi sosiaalista vuorokausirytmiä. Jos koet sosiaaliset tilanteet raskaiksi, haluat ehkä rauhoittaa iltoja sellaiselle tekemiselle, jossa saat olla yksin tai vain läheisimpien ihmisten kanssa.

Ihannetilanne olisi siis se, että joka päivään kuuluu sosiaalisesti aktiivista tekemistä muiden ihmisten parissa, ja illalla vetäydytään. On taito löytää itselle sopivat vuorokausirytmin elementit.

On taito löytää itselle sopivat vuorokausirytmin elementit.

Koska auringon valo lisää serotoniinin tuotantoa aivoissa, aivomme voivat paremmin, kun saamme sopivan annoksen aurinkoa joka päivä.

Miksi kummassa esivanhempamme siis päättivät tulla tänne Pohjolan perukoille asumaan?

Täällä vaatii nokkeluutta pystyttää hyvä vuorokausirytmi. Talvella tarvitaan kirkasvalolamppuja aamupäivisin, ja keskipäivällä on rynnättävä viettämään kahvipaussi ulkona aina, kun siellä paistaa aurinko.

Kesäiltoina tarvitaan pimennysverhoja tai silmälappuja, jotta vuorokausirytmi säilyy. Ja kunpa saisimme pian ympäristöystävällisen tavan matkata talvella etelän aurinkoon!

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 2/2024. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.