Vertaisryhmän tuki auttaa tekemään elintapamuutoksen: Yhteiskunnalle jopa 11-kertaiset hyödyt

Vertaistervarit-hankkeessa on järjestetty vertaisryhmiä, joissa opetellaan elintapamuutoksen tekemistä ja ylläpitämistä. Toimintamalli tuottaa yhteiskunnalle jopa 11-kertaiset rahalliset hyödyt.

Auringonkukkapelto.

Vertaisryhmä tukee elintapamuutoksessa

Järjestöjen ja pohjoispohjanmaalaisten kuntien yhteinen Vertaistervarit-hanke on kouluttanut kymmeniä vapaaehtoisia vertaisryhmän ohjaajia ja järjestänyt elintapoihin keskittyviä vertaisryhmiä. Kaikille avoimissa ryhmissä on harjoiteltu yhdessä elintapamuutoksen tekemistä ja ylläpitämistä.

Ryhmien osallistujat ovat saaneet tietoa syömisestä, liikkumisesta, päihteistä ja unesta sekä vertaistukea terveellisempien elintapojen opetteluun. Vertaistuki on tuottanut tuloksia: hankkeessa tehdyn arvioinnin mukaan yli 70 prosenttia osallistujista oli pystynyt jatkamaan ryhmässä aloittamaansa elintapamuutosta vielä puoli vuotta ryhmän päättymisen jälkeen.

Osallistujat olivat muun muassa lisänneet liikuntaa ja pystyneet vähentämään terveydenhuollon palveluiden käyttöä. He kokivat voivansa vaikuttaa huomattavasti paremmin omaan terveyteensä kuin ennen ryhmän alkamista. 90 prosenttia ryhmien osallistujista koki, että Vertaistervarit-ryhmä motivoi tekemään ja ylläpitämään elintapamuutosta.

– Käytännössä kaikki osallistujat kertoivat saaneensa ryhmissä lisää tietoa terveyttä edistävästä ruuasta ja liikunnasta. Pelkkä tieto ei kuitenkaan riitä, vaan ryhmissä saatu vertaistuki on aivan keskeinen tekijä, joka on auttanut osallistujia tekemään ja ylläpitämään elintapamuutoksia, Vertaistervarit-hankkeen projektipäällikkö Anne Savuoja korostaa.

Yhteiskunta säästää

Vertaistervarit-ryhmien vaikutuksia on arvioitu myös yhteiskunnan näkökulmasta. Kuntoutussäätiön tekemässä arvioinnissa on mallinnettu toiminnan vaikutuksia SROI (Social Return on Investment) -menetelmää hyödyntäen.

Arviointi osoittaa, että Vertaistervarit-ryhmätoiminta synnyttää 0,5–11-kertaisia laskennallisia hyötyjä toimintaan käytettyyn rahasummaan nähden. Tämä tarkoittaa, että yksi Vertaistervarit-toimintaan sijoitettu euro maksaa parhaimmillaan itsensä takaisin ja tuottaa sen lisäksi yli 10 euron edestä hyötyä yhteiskunnalle.

Erityisen merkityksellistä yhteiskunnan näkökulmasta on, että ryhmien osallistujat käyttivät vähemmän terveydenhuollon palveluja vielä puoli vuotta ryhmän päättymisen jälkeen. Jos tilanne on ollut sama vuoden kuluttua ryhmän päättymisestä, se säästää jo yksinään yhteiskunnan kuluja enemmän kuin mitä Vertaistervarit-ryhmän järjestäminen sille maksaa.

Hankkeessa mukana olleissa kunnissa toimintaan ja sen tuloksiin on oltu tyytyväisiä. Kunnilla on lakisääteinen tehtävä edistää asukkaidensa hyvinvointia, ja Vertaistervarit-ryhmä on tähän tarkoitukseen toimiva työkalu.

– Hankkeen painopisteet – syöminen, liikunta, uni ja päihteet – ovat minusta juuri oikeat. Huomaan omassa työssäni, että näihin asioihin satsaaminen auttaa edistämään esimerkiksi ihmisten työllistymistä, kertoo Tyrnävän kunnan työllisyys- ja hyvinvointikoordinaattori Anne Tiirikainen, joka on ollut mukana hankkeen toiminnassa sen alusta asti.

Lue lisää Vertaistervarit-hankkeen tuloksista hankkeen verkkosivuilta.