Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
30.03.
2020

Vertaistuki auttaa, kun tulevaisuus huolettaa

Vertaistuen merkitys korostuu entisestään nyt, kun koronaepidemia huolettaa monia pitkäaikaissairaita. Psoriviikkoa vietetään tänä vuonna 30.3.-5.4. Viikon teema on vertaistuki.

TIEDOTE 30.3.2020

Moni psoriasista sairastava pohtii parhaillaan, miten oma perussairaus vaikuttaa riskiin sairastua koronavirustartuntaan. Myös psoriasiksen hoitoon käytettävän lääkityksen vaikutus vastustuskykyyn voi huolettaa. Psoriasis ei kuulu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen listaamien koronavirustartuntojen riskitekijöihin, mutta jotkin psoriasiksen hoitoon käytettävät lääkkeet voivat heikentää immuunipuolustusta ja siksi vaikeuttaa sairauden kulkua, jos tartunnan saa.

Psoriasisliiton ylläpitämään, asiakkaille maksuttomaan Psorilinja-palveluun on tullut aiheesta runsaasti tiedusteluja. Kysymykseen, pitäisikö lääkitys lopettaa, Psorilinjan sairaanhoitajalla Kristiina Rautiolla on selvä ohje:

– Mitään lääkitystä ei pidä tauottaa tai lopettaa itsenäisesti, vaan aina on otettava yhteys hoitavaan lääkäriin. Ylipäänsä psoriasislääkkeitä ei kannata tauottaa, jos itsellä tai läheisellä ei ole selviä oireita, kuten korkeaa kuumetta, eikä koronavirustartuntaa ole todettu.

Rautio muistuttaa, että myös hoitamaton psoriasis voi lisätä riskiä sairastua, eli hoitotasapaino on tärkeää.

– Ymmärrän, että moni on huolissaan omasta ja läheisten terveydestä. Vertaistuen merkitys korostuu vaikeissa oloissa. Osa Psorilinjalle soittavista kaipaakin juuri vertaistukea – ihmistä, jonka kanssa keskustella tämän uuden tilanteen herättämistä ajatuksista ja peloista, Rautio toteaa.

Tänään käynnistyvä Psoriviikko on psoriasisyhdistysten oma teemaviikko, jolloin tuodaan esiin vertaistuen merkitystä. Viikolle suunnitellut tilaisuudet on jouduttu perumaan, mutta Psoriasisliitto pyrkii vastaamaan lisääntyneeseen tuen tarpeeseen muun muassa laajentamalla Psorilinjan päivystysaikoja sekä tarjoamalla lisää tukea verkossa. Myös omaehtoisia vertaistukitapaamisia on syntynyt verkkoon.

– Vertaistuki auttaa jaksamaan, kun joka paikkaa särkee, eikä saa nukuttua. On mahtavaa, kun saa avautua ihmiselle, joka ymmärtää puolesta sanasta, mitä tarkoitan. Keskustelun jälkeen on kuin eri ihminen, toteaa Pasi Urjo, joka ohjaa itse vertaisryhmiä Helsingin seudun psoriasisyhdistyksessä.

Psoriviikkoa vietetään viikolla 14, 30.3.-5.4. Lisätiedot: https://psori.fi/psoriviikko/

Maksuton ohjaus- ja neuvontapalvelu Psorilinja palvelee ma klo 8-12, ti-ke klo 14-18 ja poikkeuksellisesti nyt myös to klo 9-12, p. 0800 557 767,  psorilinja@psori.fi.

Lisätiedot:

Kuntoutussuunnittelija Kristiina Rautio, Psoriasisliitto

p. 040 5794 254, kristiina.rautio@psori.fi

Pasi Urjo, Helsingin seudun psoriasisyhdistys

p. 050 343 9490, pasi.urjo@gmail.com

Lisätiedot Psoriviikosta:

Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Psoriasisliitto

p. 050 325 2072, susanna.kaaja@psori.fi

Psoriasisliitto ry

Psoriasisliitto on potilas-, kansanterveys- ja asiantuntijajärjestö, joka tarjoaa sairastuneille tietoa ja tukea sekä hoidonohjausta. Lisäksi liitto edistää psoriasista sairastavien oikeuksien toteutumista. Psoriasisliittoon kuuluu noin 13 000 jäsentä eri puolilla Suomea toimivien paikallisyhdistysten kautta. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee Psoriasisliiton toimintaa Veikkauksen tuotoilla. www.psori.fi

Mikä on psoriasis?

Psoriasis on tulehduksellinen, koko kehon pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa monille muille sairauksille, kuten diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet sekä masennus. Alttius psoriasikseen periytyy. Suomessa psoriasista sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä eli 100 000 ihmistä. Psoriasis ei tartu.