Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.
11.05.
2021

Vuosikertomus 2020: Vuosi kului heitteisessä säässä

Maaliskuu 2020 oli vedenjakaja koko yhteiskunnassa, mutta järjestöissä erityisesti.

Yhdistystoiminta oli jo ennen koronaa uuden edessä digitalisaatiokehityksen ja ilmastonmuutoksen takia, mutta tarve muuttaa toimintatapoja kävi Psoriasisliitossa ja jäsenyhdistyksissämme ilmeiseksi pian koronatilanteen alettua. Onneksi saimme suurimman vuosittaisen tapahtumamme, järjestöpäivät, pidettyä ennen koronaepidemian puhkeamista, sillä sen jälkeen yhdistyksissämme oli yhtäkkiä kovin hiljaista, kun ihmiset hakeutuivat kotioloihin turvaan terveyttään uhkaavalta vaaralta.

Ihmiset hakeutuivat kotioloihin turvaan terveyttään uhkaavalta vaaralta.

Huomasimme, ettei vertaistuen tarve ollut kuitenkaan kadonnut mihinkään, vaan se oli pikemminkin kasvanut. Käynnistimme nopeasti verkkovertaisillat helpottamaan korotilanteesta johtuvaa ahdistusta. Samaan aikaan ohjeistimme yhdistyksiä muun muassa vuosikokousten siirtämisessä ja muissa lain sanelemissa uusissa asioissa.

Keväällä haimme rahoitusta Digi omaksi! -hankkeelle STEAn niin sanotussa koronahaussa. Ennen kesälomia meillä oli jo käynnissä ryhmächat, jossa pystyimme jakamaan tietoa ja keskustelemaan psoriasista sairastavien kanssa. Toiminta jatkui koko syksyn 2020 erilaisilla teemoilla.

Kesällä ja alkusyksystä korona piti hengähdystaukoa. Syksyllä saimme järjestettyä aluepäivät eri puolilla Suomea, ja niissä oli runsas osallistujamäärä. Tuntui, että ihmisillä oli kova tarve päästä näkemään toisiaan, ja nyt siihen oli vihdoin mahdollisuus!

Käynnistimme nopeasti verkkovertaisillat helpottamaan korotilanteesta johtuvaa ahdistusta.

Korona kuormitti ihmisiä eri tavoin vuoden aikana. Tarjoamamme palvelut tuntuivat siksi erityisen tärkeiltä: Ihon aika -lehti, vertaistuki-illat, chatit, Psorilinjan palvelut, kurssit, koulutukset. Yhdistyksetkin tuntuivat pikkuhiljaa valmistautuvan digiaikaan ja hakivat jäsenjärjestöavustuksesta varoja muun muassa IT-välineistön hankintaan. Joissakin yhdistyksissä pidettiin etäyhteyksillä myös kokouksia ja tapaamisia.

Erityisen ikävää oli, että jouduimme perumaan tai siirtämään kolme aurinkopainotteista kurssia, mistä aiheutui myös henkilöstövaikutuksia.

Kaikkinensa vuosi oli onnistunut, vaikka toiminta ei toteutunutkaan joka saralla suunnitelmien mukaan. Järjestömme osoitti mukautumiskykynsä tilanteessa, johon oikeastaan kukaan ei ollut osannut varautua.

Kiitos unohtumattomasta vuodesta!

Sonja Bäckman, Psoriasisliiton toiminnanjohtaja

Vuosikertomus 2020 tiivistelmä

Kuva: Studio Musta&Valkoinen