Psoriasis vaikuttaa usein sairastavan mielenterveyteen eri tavoin. Psoriasiksen hoidon ohella mielen hyvinvoinnista on tärkeää pitää huolta.
Psoriasis ja mielenterveys
Psoriasis vaikuttaa usein sairastavan mielenterveyteen eri tavoin. Se voi aiheuttaa esimerkiksi stressiä, ahdistusta, masennusta tai unettomuutta. Psoriasisliiton kyselytutkimuksen mukaan 48 prosenttia sairastavista kokee, että psoriasis kuormittaa mieltä.
Psoriasista sairastavilla on kohonnut riski sairastua psyykkisiin sairauksiin, kuten masennukseen ja ahdistukseen. Riski on sitä suurempi, mitä vaikeammat psoriasiksen oireet ovat. On myös jonkin verran näyttöä siitä, että psoriasikseen liittyvä kehon tulehdustila saattaa vaikuttaa aivoihin ja altistaa siten ahdistukselle ja masennukselle.
Mieli kuormittuu helpommin, jos esimerkiksi sairauden hoito kuormittaa, näkyvä ihosairaus aiheuttaa haittaa tai nivelpsoriasis vaikeuttaa liikkumista, harrastuksia tai työntekoa. Tällöin psoriasis voi aiheuttaa huolta tulevaisuudesta. Joskus psoriasiksen lääkehoito ja sen mahdolliset sivuvaikutukset voivat huolestuttaa.
Psoriasiksen ja mielenterveyden yhteys on usein kaksisuuntainen: Mielen hyvinvointi vaikuttaa siihen, miten sairastava jaksaa hoitaa psoriasistaan. Toisaalta ihon ja nivelten kunto vaikuttaa mielialaan. Psoriasiksen oireet, kuten kipu tai kutina, voivat heikentää unta ja sitäkin kautta vaikuttaa mielenterveyteen.
Sekä psoriasista että psyykkisiä sairauksia on tärkeää hoitaa, sillä mielenterveys voi vaikuttaa psoriasiksen hoitotuloksiin.
Miten psoriasista sairastava voi tukea mielenterveyttään?
Hae vertaistukea. Psoriasiksen kanssa ei pidä jäädä yksin. Kokemusten jakaminen ja kuunteleminen auttavat jaksamaan arjessa pitkäaikaisen sairauden kanssa.
Liiku itsellesi sopivalla tavalla. Liikunta auttaa kohottamaan mielialaa sekä edistää terveyttä ja hyvää unta, mistä on apua myös psoriasikseen. Lyhytkin ulkoilu tekee mielelle hyvää.
Pidä yhteyttä läheisiin ja ystäviin. Pyydä apua arkeen, jos tarvitset sitä.
Tee asioita, jotka irrottavat ajatukset psoriasiksesta. Mikä tahansa itselle mieluinen tekeminen tai esimerkiksi rentoutusharjoitus auttaa siirtämään ajatukset pois psoriasiksesta edes hetkeksi.
Ole armollinen itsellesi. Psoriasis on pitkäaikainen sairaus, johon ei voi monilta osin itse vaikuttaa. Aina ei tarvitse jaksaa, jos sairaus on huonommassa vaiheessa tai väsymys on suurta. Huonompien vaiheiden aikana voi ottaa rauhallisemmin, ja aktivoitua taas, kun vointi sen sallii. Itsensä syytteleminen on turhaa.
Varmista, että psoriasiksen hoito on ajan tasalla. Psoriasiksen hoidon tavoitteena on oireiden minimointi. Kun psoriasis saadaan hallintaan, se hyödyttää myös mielenterveyttä.
Ota puheeksi
Psoriasisliiton kyselytutkimuksen mukaan lähes 80 prosenttia psoriasista sairastavista ei ole käynyt lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa keskusteluja mielenterveydestä.
Mielen kuormitusta voidaan helpottaa ja mielenterveyden ongelmia hoitaa. Hoidon saaminen edellyttää sitä, että mielenterveys otetaan puheeksi lääkärikäynnillä.
Keskustelussa alkuun pääseminen on usein korkein kynnys. Puheeksi ottamisen ei kuitenkaan tarvitse olla monimutkaista.
Psoriasista sairastava voi esimerkiksi kertoa lääkärille, miten voi tänään. Lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen voi kysyä, miten psoriasis vaikuttaa arkeen tai näkyykö se esimerkiksi ihmissuhteissa. Tällöin sairastavalle tulee olo, että näistäkin asioista ollaan kiinnostuneita ja niistä kannattaa puhua.
Mielen hyvinvoinnin ovet eivät aina avaudu itsestään. Psoriasista sairastava: kerro lääkärillesi, miten sinä voit tänään. Terveydenhuollon ammattilainen: kysy potilaaltasi, miten hän voi tänään.