Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon
Pohjoismaiset edustajat IFPA:n kokouksessa Barcelonassa heinäkuussa 2019. Mukana myös Psoriasisliiton Sonja Bäckman ja Hanna Karhunen.

Kansainvälinen työ

Psoriasisliitto tekee aktiivista yhteistyötä kansainvälisten psoriasisjärjestöjen kanssa. Tavoitteemme on edistää psoriasista sairastavien tilannetta kansainvälisesti sekä tehdä WHO:n suosituksia tunnetuksi suomalaisessa päätöksenteossa.

Merkittävimmät saavutukset psoriasista sairastavien tilanteen parantamiseksi kansainvälisesti ovat Maailman terveysjärjestö WHO:n julkilausuma psoriasiksesta toukokuussa 2014 ja ensimmäinen maailmanlaajuinen raportti psoriasiksesta helmikuussa 2016. Voit tutustua molempiin julkaisuihin WHO:n verkkosivuilla. Huomaa, että julkaisuja ei toistaiseksi ole käännetty suomeksi.

Psoriasisliitto toimii psoriasisjärjestöjen kansainvälisessä kattojärjestössä (IFPA), Pohjoismaiden psoriasisliittojen yhteistyöjärjestössä (Nordpso) ja Euroopan psoriasisjärjestöjen liitossa (Europso).

Yhteiset tavoitteet

IFPA (International Federation of Psoriasis Associations) on maailman psoriasisjärjestöjen kattojärjestö, johon kuuluu yli 50 jäsenmaata. IFPAn tavoitteena on turvata kaikille pääsy hoitoon, lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä psoriasiksesta, kehittää hoitokäytäntöjä ja estää syrjintää. IFPA tekee laajaa yhteistyötä psoriasiksen ja nivelpsoriasiksen kanssa työskentelevien tahojen kanssa ja on mukana kansainvälisten tutkimusten toteuttamisessa.

Pohjoismaisilla psoriasisjärjestöillä on oma järjestö, Nordpso, johon myös Psoriasisliitto kuuluu. Nordpson päämääränä on parantaa sairastavien hoito- ja työmahdollisuuksia. Nordpso pyrkii myös varmistamaan psoriasista sairastaville yhdenvertaiset taloudelliset, sosiaaliset ja kulttuuriset olot muiden kanssa. Tavoitteena on myös lisätä tietoisuutta psoriasiksesta ja tukea psoriasista koskevaa tutkimustyötä.

Suomen lisäksi Nordpson jäseninä ovat Färsaarten, Islannin, Norjan, Ruotsin ja Tanskan psoriasisjärjestöt:

Føroya Psoriasisfelag, Färsaaret

SPOEX, Islanti

Psoriasis- og eksemforbundet, Norja

Psoriasisförbundet, Ruotsi

Psoriasisforeningen, Tanska

Psoriasisliitto toimii myös psoriasisjärjestöjen Euroopan laajuisessa yhteistyöjärjestössä Europsossa. Sen tavoitteena on lisätä tietoisuutta psoriasista sairastavien psykososiaalisista, hoidollisista ja taloudellisista tarpeista sekä vaikuttaa päätöksentekijöihin.

Tutustu IFPA:n toimintaan.

Tutustu Europson toimintaan.

Kuvassa pohjoismaiset edustajat IFPA:n kokouksessa Barcelonassa heinäkuussa 2019.