Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon
Nainen näyttää psoriasisihottumaa kyynerpäässään..

Psoriasiksen oireet ja diagnoosi

Tältä sivulta löydät tietoa psoriasiksen iho-oireista ja nivelpsoriasiksesta. Tutustu ja kysy tarvittaessa lisätietoja!

Psoriasis voi oireilla monin eri tavoin eri henkilöillä. Osalla psoriasista sairastavista on sekä iho- että niveloireita, mutta ihopsoriasista esiintyy myös yksin, samoin nivelpsoriasista. Iho- ja nivelpsoriasikseen liittyy usein myös kynsioireita. Tulehdus voi aiheuttaa pitkäaikaista väsymystä.

Psoriasiksen iho-oireet

Psoriasis (psoriaasi, psori) voi oireilla kaikilla ihoalueilla, mutta tyypillisimpiä paikkoja ovat kyynärpäät, polvet ja hiuspohja. Iho-oireet ilmenevät tarkkarajaisina, punoittavina ja paksuuntuneina läiskinä, jotka hilseilevät. Joskus kutina voi olla hankalin oire.

Oireet vaihtelevat muutamasta läiskästä laaja-alaiseen muotoon. Oireet ja vaikeusaste voivat vaihdella myös samalla potilaalla eri aikoina. Välillä voi olla pitkiäkin jaksoja, jolloin oireet ovat lievempiä tai häviävät kokonaan. Taudinkuvassa esiintyy vuodenaikavaihtelua. Oireet ovat usein pahempia talvisin ja lievempiä kesäisin.

Lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä, jos iho-oireet häiritsevät tai ne eivät pysy hallinnassa apteekista saatavilla perusvoiteilla.

Psoriasiksen diagnosoimiseksi ei ole olemassa laboratoriotestiä, vaan taudinmääritys perustuu lääkärin erityisosaamiseen ja kokemukseen. Ihon tutkimuksen lisäksi lääkäri perehtyy aiempiin ja nykyisiin sairauksiin ja kysyy muun muassa elämäntavoista ja perintötekijöistä. Joskus ihosta voidaan ottaa koepala diagnoosin varmistamiseksi.

Nivelpsoriasis

Nivelpsoriasiksen (nivelpsoriaasi, psoriasisartriitti) oireita ovat jäykkyys ja liikearkuus erityisesti aamuisin sekä nivelten turvotus ja kuumotus. Nivelissä, lihaksissa ja jänteissä voi esiintyä paineluarkuutta. Niveltulehdukseen voi liittyä myös sormien ja varpaiden makkaramaisia turvotuksia, silmätulehduksia ja kynsimuutoksia.

Niveloireet alkavat useimmiten vuosia sen jälkeen, kun iho-oireet ovat ilmaantuneet. Niveloireet voivat myös alkaa samanaikaisesti tai ennen iho-oireita.

Nivelpsoriasiksessa pienissä ja isoissa nivelissä saattaa olla tulehduksia samalla puolella kehoa. Tyypillistä sairaudelle on myös kärkinivelten tulehtuminen. Lisäksi jänteiden ja lihaskalvojen kiinnittymiskohdat voivat tulehtua, jolloin puhutaan entesiiteistä.

Nivelpsoriasiksen toteamiseksi ei ole laboratoriotestiä. Diagnoosin tekemisessä voidaan käyttää röntgen-, ultraääni- tai magneettikuvausta. Nivelpsoriasiksen diagnosoi varmimmin reumasairauksien erikoislääkäri.

Riittämättömästi hoidettuna nivelpsoriasis voi vaurioittaa niveliä ja heikentää toimintakykyä. Niveloireiden asianmukainen hoito on siksi tärkeää aloittaa mahdollisimman varhain.

Lue lisää:

Sairauden eri muodot

Liity jäseneksi!

Tiesithän, että psoriasisyhdistyksen jäsenenä saat mm. Ihon aika -lehden, joka kertoo viimeisimmät tiedot iho- ja nivelpsoriasiksesta ja niiden hoidosta sekä tarjoaa vertaistukea. Lue lisää ja liity jo tänään!