Nivelpsoriasis on pitkäaikainen, tulehduksellinen reumasairaus. Arviolta 40 prosentilla ihopsoriasista sairastavista on myös nivelpsoriasis.
Tietoa nivelpsoriasiksesta
Nivelpsoriasis (nivelpsoriaasi, psoriasisartriitti) on pitkäaikainen ja usein aaltomaisesti oirehtiva tulehduksellinen reumasairaus. Ihopsoriasista sairastavista noin 40 prosentilla on myös nivelpsoriasis.
Tavallisinta on sairastua nivelpsoriasikseen vuosia ihopsoriasiksen jälkeen. Niveloireet voivat kuitenkin puhjeta myös ensin. Kaikille nivelpsoriasista sairastaville ei tule ollenkaan iho-oireita.
Jos sairastaa ennestään ihopsoriasista, sen vaikeusaste vaikuttaa riskiin saada nivelpsoriasis. Ihmiset, joilla on vaikea ihopsoriasis, sairastuvat hieman useammin nivelpsoriasikseen kuin ne, joilla iho-oireet ovat lieviä.
Nivelpsoriasiksen puhkeamiseen vaikuttaa moni muukin asia, esimerkiksi sukutausta. Nivelpsoriasiksen riski on kohonnut silloin, kun psoriasikseen liittyy kynsimuutoksia tai kun ihopsoriasista esiintyy taivealueilla tai hiuspohjassa.
Nivelpsoriasis ei näy laboratoriokokeissa, mutta niiden avulla voidaan sulkea pois muita reumasairauksia. Diagnoosi tehdään monien eri oireiden ja löydösten perusteella. Joskus apuna käytetään röntgen-, ultraääni- tai magneettikuvausta. Magneettikuvaus on tärkeä erityisesti silloin, kun nivelpsoriasis oireilee selässä, sillä rangan ja lantion alueella näkyy usein psoriasikselle tyypillisiä muutoksia.
Jos epäilet itselläsi nivelpsoriasista, kannattaa ottaa kuvia kaikista sellaisista oireista, mitkä voi nähdä omin silmin: esimerkiksi makkarasormista ja -varpaista, kynsimuutoksista, turvonneista nivelistä tai iho-oireista. Kuvat voivat auttaa diagnosoinnissa lääkärikäynnillä. Nivelpsoriasisdiagnoosin tekee varmimmin reumasairauksien erikoislääkäri.
Nivelpsoriasiksen puhkeamiseen vaikuttavat samat tekijät kuin ihopsoriasiksessakin. Perintötekijöiden ja infektioiden lisäksi nivelpsoriasiksen riskiä lisäävät muun muassa stressi, ylipaino, tupakointi, runsas alkoholin käyttö ja huono suuhygienia.
Nivelpsoriasiksen oireet
Nivelpsoriasiksen oireet voivat olla hyvin vaihtelevia ja moninaisia. Nivelpsoriasis voi aiheuttaa oireita missä tahansa nivelessä tai jänteessä.
Tyypillisimpiä kehon osia, joissa nivelpsoriasista esiintyy, ovat kädet, jalkaterät, nilkat, polvet ja kyynärpäät, mutta nivelpsoriasista voi olla myös esimerkiksi leukanivelessä. Jänteiden kiinnityskohtien tulehdukset eli entesiitit ovat tavallisia.
Nivelpsoriasis voi aiheuttaa nivelten ja jänteiden kipua, turvotusta, kuumotusta ja arkuutta. Kipua voi esiintyä myös levossa, esimerkiksi paikallaan istuessa tai nukkuessa. Nivelet ovat usein jäykät erityisesti aamuisin.
Yksittäisissä sormissa ja varpaissa voi olla makkaramaista turvotusta, jota kutsutaan daktyliitiksi. Nivelpsoriasikseen liittyvä tulehdus voi aiheuttaa poikkeuksellista väsymystä.
Sormien ja varpaiden kärkinivelten tulehduksiin liittyy usein kynsimuutoksia. Kynsimuutoksia on jopa 80 prosentilla nivelpsoriasista sairastavista. Lue lisää psoriasiksen kynsioireista.
Nivelpsoriasiksen hoito
Nivelpsoriasiksen hoito on tärkeää aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Hoitamaton nivelpsoriasis voi vaurioittaa niveliä pysyvästi ja heikentää toimintakykyä.
Nivelpsoriasiksen hoitoa ohjaa psoriasiksen Käypä hoito -suositus. Hoidon tavoitteena on minimoida oireet, parantaa elämänlaatua sekä säilyttää työ- ja toimintakyky. Sopiva hoitomuoto valitaan yksilöllisesti muun muassa sairastavan oirekuvan, muiden sairauksien ja elämäntilanteen perusteella.
Jos oireet ovat lieviä tai niitä on vain ajoittain, hoitona voidaan käyttää kuuriluontoisesti kortisonipistoksia tai tulehduskipulääkkeitä. Vaikeampia oireita hoidetaan reumalääkkeillä, jotka voivat olla tabletti- tai pistosmuotoisia. Ensisijainen lääke on yleensä metotreksaatti. Lue lisää psoriasiksen hoitomuodoista.
Liikunta on keskeinen osa nivelpsoriasiksen omahoitoa. Se auttaa pitämään yllä nivelten liikelaajuuksia ja hillitsee kipua ja turvotusta. Lue lisää liikunnasta ja kivunhallinnasta.