Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon
Tyttö hymyilee ja katsoo kameraan.

Lapsella psoriasis

Tältä sivulta löydät tietoa lapsen psoriasiksesta ja Psoriasisliiton lapsiperheille tarjoamista tapahtumista ja kursseista, joista perhe saa tietoa ja vertaistukea.

Lapsen psoriasis

Psoriasis voi puhjeta myös lapselle. Tyypillisin lasten psoriasiksen muoto on ohuthilseinen läiskäpsoriasis kasvoissa, hiuspohjassa ja vaippa-alueella. Pisarapsoriasis on pikkulapsilla melko harvinainen, teini-ikäisillä sen sijaan yleisempi.

Myös nivelpsoriasis voi tulla lapselle. Kaksi esiintymishuippua ovat alle kouluikäiset ja yli 10-vuotiaat. Lapsen niveloireita voi seurata pari viikkoa tulehduskipulääkkeen turvin, jos lapsella ei ole mitään yleisoiretta, kuten kuumetta. Jos niveloireet kestävät useamman viikon, eivät rauhoitu ja niihin liittyy levon jälkeistä jäykkyyttä, taustalla voi olla nivelpsoriasis.

Lapsen psoriasiksen diagnoosi ja hoito kuuluvat erikoissairaanhoitoon.

Psoriasiksen eri muodot

Lapsiperheiden tapahtumat

Psoriasisliitto järjestää perheille erilaisia tapahtumia. Tapahtumissa lapset ja vanhemmat voivat pitää hauskaa ja tutustua samalla muihin perheisiin, joissa on psoriasista. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisohjeet tulevista kursseista löydät tapahtumakalenterista.

Psoriasista sairastavien lasten perhekurssit

Lapsen psoriasis herättää monenlaisia kysymyksiä hoidoista, harrastuksista ja tulevaisuudesta. Perhekursseilla lasten kanssa käsitellään psoriasista monin eri tavoin. Viikonlopun aikana voi keskustella arjen tuomista haasteista ja tunteista sekä tutustua samanikäisiin kavereihin.

Vanhemmat voivat jakaa vertaiskokemuksia ja pohtia yhdessä, miten löytää voimavaroja sekä miten tukea lapsen pärjäämistä pitkäaikaissairauden kanssa. Yhdessäolosta nautitaan rennossa ympäristössä. Tiedot tulevista kursseista löydät tapahtumakalenterista.

Kursseille hakeminen

Kurssia varten ei tarvita lääkärintodistusta. Kursseille haetaan sähköisesti Kilta-rekisterin kautta, ja hakulomakkeeseen pääset tapahtumakalenterista.

Kurssille valitut saavat kutsun noin kahden viikon kuluttua hakuajan päättymisestä. Kutsun mukana on kurssiohjelma ja tietoa käytännön asioista.

Lisätietoja: Kuntoutussuunnittelija Kristiina Rautio, p. 040 5794 254, kristiina.rautio@psori.fi

Psoriasista sairastavien lasten vanhemmilla on myös oma suljettu Facebook-ryhmä, Psorilasten vanhemmat.

Opintokeskus Siviksen logo.

Tuettu Veikkauksen tuotoilla -logo.

 

Kuntoutuksen Tietosuojaseloste

 

Lisätietoja

Kun lapsi sairastuu. Ihon aika lehden haastattelussa ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen ja Taysin lastenreumatolosi Merja Malin. Ihon aika 4/2020.

Psoriasis voi oireilla myös lapsen nivelissä. Taysin lastenreumatologin Merja Malinin haastattelu Ihonaika-lehden numerosta 2/2016.

Lapsen psoriasis -teema, Ihon aika -lehdessä 4/2020. Tutustu näköislehteen.