Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon
Tytön kasvot lähikuvassa. Tyttö hymyilee.

Ammatinvalinta

Psoriasis ei vaikuta useimmissa ammateissa toimimiseen. Joskus oireiden esiintymispaikalla ja laajuudella voi olla vaikutusta urasuunnitelmiin, samoin oireiden vaikeusasteella.

Kiinnostavien ammattien mahdolliset terveydelliset rajoitukset tai riskit kannattaa selvittää ammattia harkitessa. Samalla on hyvä pohtia, miten olettaisit sairautesi reagoivan tulevaan työhön.

Mikäli iho joutuu työssä alttiiksi kovalle rasitukselle ja toistuville pesuille, se voi kuivua ja oireet voivat pahentua. Esimerkiksi vaikea psoriasis kämmenissä estää käsiä rasittavan työn tekemisen.

Jos sairastat nivelpsoriasista ja tulehdus esiintyy yleensä tietyissä nivelissä, juuri näitä niveliä rasittavaa työtä ei kannata valita.

Yksittäisissä tapauksissa laaja-alainen psoriasis saattaa myös olla esteenä pölyisen työn tekemiselle.

Psoriasis ei ole este koulunkäynnille, opiskelulle, läheisille ihmissuhteille, seksuaalisuudelle tai perheen perustamiselle. Se ei myöskään oikeuta syrjintään kouluissa, työpaikoilla, harrastuksissa tai millään muulla elämän alueella.

Älä anna sairauden määrätä ammatinvalintaasi, mutta ole kuitenkin realistinen. Neuvoja voi kysyä esimerkiksi ammatinvalinnanohjaajalta tai hoitavalta lääkäriltä.