Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Psoriasisliitto Psori ei tartu. Vedessäkään. WPD-kampanja
29.10.
2018

Psoriasiksen hoitoon satsattava nykyistä enemmän

Suomella on kirittävää, jos haluamme toteuttaa Maailman terveysjärjestön WHO:n globaalin raportin suositukset. Niiden mukaan psoriasiksen varhaiseen diagnosointiin ja toimivaan hoitoon on satsattava  Suomessa  nykyistä enemmän.

Erikoislääkärien osaaminen psoriasiksen hoidossa on  Suomessa hyvällä tasolla. Kuitenkin perusterveydenhuollon lääkäreille tarvitaan lisää psoriasikseen ja sen liitännäissairauksiin keskittyvää koulutusta.

– Täydentävä koulutus on ollut jo pitkään psoriasista sairastavien toiveena. Psoriasisliiton tekemän alustavan kartoituksen perusteella tätä mieltä näyttävät olevan myös lääkärit itse, toteaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Psoriasis on tulehduksellinen koko kehon pitkäaikaissairaus, jota sairastaa Suomessa noin 100 000 – 150 000 ihmistä. Psoriasis aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa useille liitännäissairauksille kuten diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet sekä masennus. Näiden sairauksien kautta psoriasis koskettaa hyvin laajaa joukkoa suomalaisista.  Psoriasista sairastava hyötyy moniammatillisesta ja oikea-aikaisesta hoidosta ja kuntoutuksesta.

Vaikka psoriasiksen hoitoon on viime vuosina tuotu uusia, entistä tehokkaampia lääkkeitä, tämä yksistään ei riitä. Myös WHO korostaa, että päättäjien on kiinnitettävä huomiota psoriasiksen diagnosoinnin tehostamiseen. Lisäksi se suosittelee, että terveydenhuollon ammattilaisille tarjottaisiin lisää tietoa sairaudesta.

– Lääkärien peruskoulutuksessa ihotauteja käsittelevä osuus on varsin lyhyt, ja täydentäväkin koulutus on riittämätöntä ja hajanaista. Nykyisillä koulutusmäärillä yleislääkäri ei ehdi syventyä riittävästi psoriasiksen kaltaiseen monimuotoiseen sairauteen, Bäckman sanoo.

– WHO julkaisi globaalin raportin psoriasiksesta jo vuonna 2016, mutta asiat eivät ole edenneet toivotulla tavalla. On kaikkien etu, että psoriasis diagnosoidaan ajoissa ja hoidetaan tehokkaasti. Varhainen diagnosointi säästää myös yhteiskunnan kustannuksia, toteaa Eduskunnan Psoriasis-ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja  Antero Laukkanen (kd).

Maailman psoriasispäivä 29.10.

Maailman psoriasispäivää vietetään vuosittain 29. lokakuuta. Viime vuonna päivää juhlistettiin perustamalla Eduskunnan Psoriasis-ryhmä. Ryhmän tavoitteena on lisätä päättäjien tuntemusta psoriasiksesta ja edistää tiedonkulkua. Syntymäpäivänsä kunniaksi ryhmä muistuttaa koko eduskuntaa tänään Maailman psoriasispäivänä siitä, että psoriasis ei tartu ja sairauden eteen on vielä paljon tehtävää.

– Viestimme on, että nyt on aika toimia. Hyvän, toimivan hoidon saaminen ei voi olla sairastuneen itsensä vastuulla, Laukkanen tiivistää.

Tänä vuonna Psoriasisliitto haastaa uimahallit ja kylpylät mukaan Maailman psoriasispäivän kampanjaan teemalla ”Psori ei tartu. Vedessäkään.”

Kampanjan tavoite on lisätä uimahallien käyttäjien tietoisuutta psoriasiksesta ja toisaalta rohkaista psoriasista sairastavia uimahalleihin.  Yhteistyötahoina kampanjassa ovat Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto sekä lääkeyhtiöt AbbVie, Celgene, Janssen, Lilly ja Novartis.

Lisätiedot kampanjasta: www.psori.fi

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Sonja Bäckman, Psoriasisliitto
p. 040 8272 106, sonja.backman@psori.fi

Kansanedustaja Antero Laukkanen
p. 09 432 3084,  antero.laukkanen@eduskunta.fi

Lisätiedot Maailman psoriasispäivän kampanjasta:

Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja
p. 050 325 2072,  susanna.kaaja@psori.fi

Psoriasisliitto – Psoriasisförbundet ry

Psoriasisliitto on psoriasisyhdistysten valtakunnallinen keskusjärjestö, joka tarjoaa asiantuntevaa tietoa ja tukea elämään psoriasiksen kanssa. Psoriasisliiton yli 40 paikallisyhdistystä toimivat eri puolilla Suomea, ja niissä on yhteensä yli 13 000 jäsentä. Toiminta on kaikille avointa. www.psori.fi

Mikä on psoriasis?

Psoriasis (psori, psoriaasi) on tulehduksellinen, koko kehon pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa liitännäissairauksille. Alttius psoriasikseen periytyy. Suomessa psoriasista sairastaa noin 2–3 prosenttia väestöstä eli 100 000–150 000 ihmistä. Psoriasis ei tartu.