Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Ihon aika -lehden 1/2024 kannen yläosa.
23.02.
2024

Tiedote: Nivelpsoriasis voi oireilla monilla tavoilla

Nivelpsoriasista ei voida kokonaan parantaa, mutta oireita voidaan hoitaa tehokkaasti. Sairauden oirekuva on monipuolinen: nivelpsoriasis voi oireilla missä tahansa kehon nivelessä. Nivelpsoriasis on teemana tänään 23.2. ilmestyneessä Ihon aika -lehdessä.

Reumasairauksien erikoislääkäri Jari Pöllänen kertoo lehdessä, että nivelpsoriasis voi oireilla hyvin laaja-alaisesti sekä nivelissä, jänteissä että kohdissa, joissa jänne kiinnittyy luuhun. Tyypillisiä paikkoja, joissa oireita esiintyy, ovat kädet, jalkaterät, nilkat, polvet ja kyynärpäät. Nivelpsoriasis voi kuitenkin oireilla missä tahansa kehon nivelessä, myös esimerkiksi leukanivelessä.

Nivelpsoriasista hoidetaan useimmiten metotreksaatilla tai biologisilla reumalääkkeillä.

– Jos oireita on vain ajoittain, niveliä voidaan hoitaa paikallisestikin kortisoniruiskeilla. Jos sairaus on aktiivinen, kannattaa aloittaa lääkehoito ja sen seuranta, Jari Pöllänen sanoo Ihon ajassa.

Tulehduskipulääkkeillä voi Pölläsen mukaan hoitaa lievempiä tulehduksia ja oirevaiheita kuuriluontoisesti. Säännöllisesti niillä ei kannata nivelpsoriasista hoitaa.

Moni nivelpsoriasista sairastava miettii, voiko sairautta hoitaa ruokavaliolla. Jari Pöllänen kannustaa pitämään huolta hyvinvoinnista ja syömään terveellisesti. Pelkkä ruokavalio ei kuitenkaan riitä tulehduksellisen sairauden hoidoksi.

– Tutkimuksissa on tullut esille, että nivelpsoriasiksen hoitoa tukevat muun muassa terveellisten öljyjen käyttäminen sekä riittävä proteiinin ja D-vitamiinin saanti. Ruokavalioon liittyvissä asioissa tutkimusnäyttö ei ole kuitenkaan yhtä vahvaa kuin muissa hoitotoimenpiteissä, Pöllänen kertoo lehdessä.

Liikunta helpottaa oireita ja vahvistaa itsetuntoa

Ihon ajassa käsitellään nivelpsoriasista myös sairastavan näkökulmasta. Lehden pääjutussa kokemuksistaan kertoo 31-vuotias Jenni Lappalainen, jonka niveloireet alkoivat 17-vuotiaana.

Lappalaisen polven turvottua äkisti häntä kehotettiin välttämään hyppimistä ja juoksemista. Terveydenhuollossa kerrottiin, että hyvä liikuntalaji olisi esimerkiksi vesijuoksu, mikä ei kuitenkaan ollut teini-ikäiselle Lappalaiselle mieleen.

– En halunnut käydä vesijuoksemassa, joten lopetin sitten kaiken liikunnan. Ajattelin silloin, että koska en pysty samaan kuin muut, en tee mitään, Lappalainen muistelee Ihon ajassa.

Sairaus on asettanut Lappalaisen vuosien aikana monenlaisten pohdintojen eteen. Suurimman muutoksen hänen ajattelussaan sai aikaan tankotanssiharrastuksen aloittaminen. Tankotanssi on parantanut sekä fyysistä kuntoa että itsetuntoa.

– Pystyn tekemään kaikkea mitä tahdon, mutta tekemisen rasittavuus voi vähän vaihdella riippuen siitä, missä vaiheessa psori on minäkin päivänä, Lappalainen sanoo lehdessä.

Lue lisää nivelpsoriasiksesta ja Jenni Lappalaisen kokemuksista uusimmasta Ihon ajasta!