Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Ihonaika Psoriasisliitto
22.02.
2019

Ihonaika 1/2019: Unettomuus tahmaa ajattelun

Lyhytunisten määrä kasvaa, mutta myös paljon nukkuvien määrä on lisääntynyt. –Unihäiriöiden syy on aina hyvä selvittää, koska taustalla voi olla jokin sairaus, toteaa professori, neurologian erikoislääkäri Markku Partinen Ihonaika-lehdessä 1/2019. Psoriasisliiton julkaisema lehti ilmestyy perjantaina 22. helmikuuta. Sen teema on hyvä uni.

Nukumme nykyisin puoli tuntia vähemmän kuin 1980-luvun lopussa, mutta keskimäärin silti riittävästi. Suurin osa meistä nukkuu seitsemästä kahdeksaan tuntia yössä.

Unihäiriöt ja niihin liittyvät terveysriskit ovat kuitenkin jakautumassa: niin lyhyt- kuin pitkäunistenkin määrä kasvaa, eli yöunen pituuden keskiarvo ei kerro koko totuutta.

– Muutaman viikon pituinen unettomuus ei haittaa terveyttä, mutta pitkäaikainen univaje lisää monien sairauksien riskiä, toteaa professori, neurologian erikoislääkäri Markku Partinen Helsingin Uniklinikalta.

Esimerkiksi keskivartalolihavuus, tyypin 2 diabetes sekä sydän- ja verisuonisairaudet ovat yhteydessä unenpuutteeseen. Pitkittyneen unettomuuden, samoin kuin muiden unihäiriöiden syy on aina hyvä selvittää, koska taustalla voi olla jokin sairaus. Esimerkiksi psoriasista sairastavista jopa 80 prosentilla on jokin unihäiriö.

– Jos nukkuu jatkuvasti vain viisi tuntia yössä, sen vaikutus aivoihin ja hyvinvointiin on sama kuin jos pesisi vaatteet puolen tunnin ohjelmalla vuoden ajan. Tulos on tahmainen ajattelu ja väsynyt liike, Partinen kiteyttää.

Puolueilta kannatusta maksukattojen uudistamiselle

Lehdessä nostetaan esiin myös puolueille suunnattu kysely, jonka Psoriasisliitto toteutti yhdessä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton, Crohn ja Colitis ry:n sekä Suomen Reumaliiton kanssa.

Yhdeksältä eduskuntapuolueelta kysyttiin sähköpostitse näkemyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon maksukatoista ja niiden uudistustarpeesta.

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmässä on erilliset maksukatot lääkkeille, asiakasmaksuille ja matkakuluille. Niiden yhteenlaskettu summa vuonna 2019 on 1 555 euroa. Eniten ongelmia sairastaville tuottaa lääkekorvausten vuosiomavastuu eli lääkekatto (572 euroa vuonna 2019). Pitkäaikaissairaat, jotka tarvitsevat erityisen kalliita lääkkeitä, joutuvat maksamaan lääkekaton kokonaisuudessaan ensimmäisellä ostokerralla.

Kaikki puolueet ilmoittivat olevansa joko yksiselitteisesti lääkekaton jaksottamisen ja maksukattojen yhdistämisen kannalla tai pitävänsä niitä harkitsemisen arvoisina vaihtoehtoina. Varovaisimmin maksukattojärjestelmän uudistamiseen suhtautuvat kokoomus, keskusta ja siniset. Uudistamisen tueksi kaivattiin lisää tietoa ja selvityksiä.

– Olemme tyytyväisiä, että puolueet tunnistavat pitkäaikaissairauden aiheuttamat taloudelliset haasteet. Tulevan hallituksen on tartuttava viipymättä maksukattojen uudistukseen, sitä on lykätty jo turhan pitkään, toteaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Lisätiedot:

Professori, tutkimusjohtaja Markku Partinen, Helsingin Uniklinikka
p. 050 560 4999, markku.partinen@vitalmed.fi

Toiminnanjohtaja Sonja Bäckman, Psoriasisliitto
p. 040 827 2106, sonja.backman@psori.fi

Vaikuttamistyön asiantuntija Hanna Karhunen, Psoriasisliitto
p. 040 455 9072, hanna.karhunen@psori.fi

Artikkelit verkossa

Psoriasisliiton eduskuntavaalitavoitteet

Lisätiedot ja lehden näytekappaleet:

Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Psoriasisliitto
p. 050 325 2072,  susanna.kaaja@psori.fi

Ihonaika 1/2019

Ihonaika 1/2019

Ihonaika 1/2019 sisällysluettelo