Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Psoriasisliitto, Ihonaika 3/2018
28.09.
2018

Ihonaika 3/2018: Psoriasis on muutakin kuin ihosairaus

Saako iholla näkyvää sairautta kommentoida? Pitääkö lääkärin hoitaa vain psoriasiksen näkyviä oireita vai puuttua laajemmin potilaan elintapoihin? Muun muassa näitä teemoja pohditaan Ihonaika-lehden numerossa 3/2018, joka ilmestyy tänään perjantaina 28. syyskuuta.

Ihonaika-lehden numerossa 3/2018 teemana on psoriasiksen kokonaisvaltainen hoito. Ihotautien erikoislääkärin Jaana Mattilan mukaan käsitys psoriasiksesta pelkkänä ihosairautena joutaa romukoppaan. Psoriasis on sairauskokonaisuus, johon kuuluvat myös monet liitännäissairaudet, kuten verenpainetauti, diabetes, sepelvaltimotauti, tulehdukselliset suolistosairaudet, masennus ja ylipaino.

Mattila haastaa terveydenhuollon ammattilaisia yhteistyöhön ja toteaa, että kokonaisvaltainen paneutuminen potilaan asioihin säästää pidemmän päälle sekä aikaa että rahaa.
– Meidän terveydenhuollon ammattilaisten on uskallettava hypätä välillä pois omalta tontilta, jos hoito sitä vaatii. Toimiva hoito onnistuu eri tahojen yhteistyöllä.

Vaikka psoriasikseen ei ole parannuskeinoa, elintavoilla on suuri merkitys sairauden hoidossa. Tästä syystä psoriasis tulisikin luokitella niiden tarttumattomien sairauksien joukkoon, joiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon tulee kiinnittää erityistä huomiota päätöksenteossa.

Lehden uusi kolumnisti, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka peräänkuuluttaa proaktiivista, ennakoivaa terveyttä.
– Ei pidä hoitaa yksinomaan sitä osaa kehosta, jossa ongelma näyttäytyy. Esimerkiksi psoriasista sairastavan kohdalla ei pidä keskittyä pelkästään ihoon tai niveliin, vaan sairastunut voi hyötyä esimerkiksi ruokailutottumusten parantamisesta tai stressin minimoimisesta.

Psori ei tartu. Vedessäkään.

Maailman psoriasispäivä järjestetään 29. lokakuuta. Psoriasisliitto kampanjoi lokakuussa teemalla ”Psori ei tartu. Vedessäkään.” Kampanja toteutetaan yhteistyössä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kanssa ja se kohdistetaan erityisesti uimahalleihin.

Kampanjalle kasvonsa antanut hyvinkääläinen Maija Hietala, 32, kannustaa lehdessä sairastuneita hakemaan vertaistukea, vaatimaan kunnon hoitoa ja olemaan häpeämättä sairauttaan.

– Psoriasis ei saa estää meitä tekemästä sitä, mitä haluamme. Siksi psorista pitää puhua, 15 vuotta psoriasista sairastanut Hietala toteaa.

Lisätiedot:

Ihotautien erikoislääkäri Jaana Mattila, p. 050 558 6928, jaana.mattila@terveystalo.com

 

Haastattelupyynnöt ja lehden näytekappaleet:

Ihonaika-lehden päätoimittaja Susanna Kaaja, p. 050 325 2072, susanna.kaaja@psori.fi

Haastattelut kokonaisuudessaan

Pippa Laukka: Viihdytkö omissa nahoissasi?

Lisätiedot Maailman psoriasispäivästä
Teemapäivän toteuttamista tukevat lääkeyhtiöt AbbVie, Celgene, Janssen, Lilly ja Novartis.

Ihonaika 3/2018

Ihonaika 3/2018 kansi Psoriasisliitto

Psoriasisliitto, Ihonaika 3/2018 sisällysluettelo 

Ihonaika-lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sitä julkaisee Psoriasisliitto. Psoriasisliitto on psoriasisyhdistysten valtakunnallinen keskusjärjestö, joka tarjoaa asiantuntevaa tietoa ja tukea elämään psoriasiksen kanssa. Psoriasisliiton yli 40 paikallisyhdistystä toimivat eri puolilla Suomea, ja niissä on yhteensä yli 13 000 jäsentä. Toiminta on kaikille avointa. www.psori.fi