Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
18.11.
2019

Maailmanlaajuinen tietopankki psoriasiksesta julkaistu

Ensimmäinen maailmanlaajuinen Psoriasis Atlas -tietopankki on avattu. Se tarjoaa vertailukelpoista tietoa sairastavuudesta eri maissa ja tarkentaa myös Suomen psoriasislukuja.

Maailmanlaajuinen Global Psoriasis Atlas avattiin lokakuun lopussa osoitteessa globalpsoriasisatlas.org. Atlaksen tavoite on tarjota vertailukelpoista tietoa psoriasiksen esiintyvyydestä maailmanlaajuisesti sekä tuoda samalla esiin psoriasiksen vaikutuksia yksilölle ja yhteiskunnalle.

Atlaksen mukaan psoriasiksen esiintyvyys Länsi-Euroopassa ja myös Suomessa on arviolta 1,74 prosenttia, mikä väestötasolla tarkoittaa, että hieman alle 100 000 suomalaista sairastaa psoriasista. Kun tarkastellaan vain aikuisväestöä, luku nousee 2,5 prosenttiin.

Maailmassa sairastuneita on Atlaksen mukaan 60 miljoonaa. Psoriasiksen esiintyvyys on suurin Pohjoismaissa ja ylipäänsä Länsi-Euroopassa: Ruotsissa ja Tanskassa sen arvioidaan olevan 1,91, Islannissa 1,74 prosenttia. Norjassa esiintyvyys on korkein, 1,98 prosenttia. Vähiten psoriasista esiintyy Itä-Aasiassa, 0,12 prosenttia.

– On hienoa, että saimme nyt käyttöömme vertailukelpoisen, tarkentuneen arvion psoriasiksen yleisyydestä. Tämä on tärkeää erityisesti terveydenhuollon päätöksenteon kannalta, toteaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Atlaksen tiedot on kerätty eri julkaisuista ja rekistereistä sekä tarvittaessa lisäselvityksin. Näiden pohjalta on luotu tilastollinen malli, jolla on laskettu arvio psoriasiksen esiintyvyydestä.

– On hyvä muistaa sekin, että nämä arviot perustuvat psoriasisdiagnoosin saaneisiin, mutta moni sairastaa psoriasista vuosia, jopa vuosikymmeniä, ennen kuin hakeutuu lääkärin vastaanotolle, Bäckman huomauttaa.

Lisätietoja tulossa

Nyt julkaistu Atlas sisältää tietoja psoriasiksen esiintyvyydestä sekä psoriasista sairastavien kertomuksia eri puolilta maailmaa. Seuraavissa päivityksissä tietoja täydennetään osioilla psoriasiksen hoidosta, liitännäissairauksista sekä sairaudesta yhteiskunnalle aiheutuvista kustannuksista.

– Lähes 100 000 suomalaista sairastaa tätä tulehduksellista, koko kehon sairautta. Jo nyt tiedämme, että psoriasikseen liittyy vahvasti myös muiden sairauksien puhkeamisen riski, ja on hyvä, että tästäkin asiasta on tulossa lisää tietoa, Sonja Bäckman toteaa.

Ainutlaatuinen maailmanlaatuinen tietopankki on tarkoitettu avuksi erityisesti päätöksentekijöille, medialle, järjestöille ja terveydenhuollon asiantuntijoille sekä tietysti sairastuneille itselleen. Se on jatkoa Maailman terveysjärjestön WHO:n vuonna 2014 julkaisemalle psoriasiksen päätöslauselmalle ja vuonna 2016 julkaistulle psoriasiksen maailmanlaajuiselle raportille, joissa psoriasiksen todetaan olevan vaikea, tarttumaton sairaus.

Atlaksen toteutuksesta vastaavat yhdessä Maailman psoriasisjärjestöjen kattojärjestö IFPA, Maailman psoriasisneuvosto IPC ja Dermatologisten järjestöjen kattojärjestö ILDS.

Global Psoriasis Atlas: www.globalpsoriasisatlas.org