Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Nainen ojentaa kätensä kohti toista henkilöä.
19.08.
2020

Me yhdessä -henkeä parisuhteeseen

Sairaus tulee elämään kutsumatta ja asettuu usein arkeen kolmanneksi osapuoleksi, joka vaatii huomiota. Miten tällaisen kutsumattoman vieraan kanssa sitten voi tulla toimeen?

Ihon sairaudet, kuten psoriasis, ovat näkyvyydessään läsnä joskus ihan suhteen alkumetreistä saakka, ja pakottavat suhteen osapuolet paljastamaan haavoittuvuuksiaan jo tutustumisvaiheessa. Totuttelemista vaatii sekin, jos kumppani sairastuu pitkän parisuhteen aikana.

Sairaus tuo parisuhteeseen isoja kysymyksiä: Tällainen olen, voitko rakastaa minua silloinkin, kun voin huonoimmin? Voitko ymmärtää rajoitukseni ja väsymykseni? Isojen kysymysten äärellä tarvitaan paljon avointa puhetta ja kuuntelutaitoa, jotta toisen kokemuksen voi ymmärtää puolin ja toisin. Suhteeseen on tärkeää rakentaa turvallista ilmapiiriä, jossa kaikkien tunteiden, niiden vaikeimpienkin, ilmaisu on mahdollista.

Tärkeää suhteessa on myös läheisyyden ylläpito. Kun sairaus on iholla, on hyväksyvä ja arvostava kosketus entistäkin tärkeämpää. Myös kosketuksesta, läheisyydestä ja seksistä on tärkeää puhua, jotta molemmat tietävät, mikä toisesta tuntuu hyvältä ja mitä hän kaipaa.

Keskustelun kautta parisuhteen Me yhdessä -henki vahvistuu ja voimistuu. Yhteishengen kasvattaminen ja omien kokemusten jakaminen on molempien kumppanien vastuulla. Parhaimmillaan vahva yhteishenki tukee hyvää hoitoa: kyllä me tästä yhdessä selvitään!

Parhaimmillaan vahva yhteishenki tukee hyvää hoitoa.

Molempien vastuulla on myös omasta hyvinvoinnista huolehtiminen – se, että tekee asioita, jotka tuottavat itselle iloa ja vahvistavat jaksamista. Sairastuneen ei tarvitse olla koko ajan potilas, eikä kumppanin tuki- tai hoitohenkilö. Molemmat saavat väsyä ja uupua, ottaa aikaa itselleen.

Parisuhteesta huolen pitämiseen pätevät samankaltaiset ohjeet, oli suhteen osapuolilla sairautta tai ei. Sallikaa arkeenne myös iloa, naurua ja yhteistä huumoria. Kertokaa yhteistä tarinaanne: Millaista oli suhteenne alkuaikoina? Missä mennään nyt? Mitä toivotte tulevaisuudelta? Hakeutukaa toistenne lähelle. Jo toisen kainalossa lepääminen lisää keskinäistä läheisyyden ja arvostuksen tunnetta. Parisuhdetta rakennetaan pienillä kosketuksilla ja sanoilla arjessa, halauksilla ja hyvän huomenen toivotuksilla.

Jos sairaus synnyttää etäisyyttä, keskustelu ajatuksista ja tunteista on vaikeaa tai läheisyys puuttuu, saa ja pitääkin hakea apua. Parisuhde- ja seksuaalineuvojat auttavat selvittämään parisuhteen kriisikohtia.

Kirjoittaja Laura Huuskonen on Parisuhdekeskus Katajan asiantuntija Tukea parisuhteelle, kun perheessä on sairautta -toiminnassa. Hän on mukana tiistaina 25.8. klo 13 Facebook-livessä ja klo 18-19.30 Puhetta psorista -ryhmächatissä, kun teemana on Psori ja parisuhde.

Parisuhdekeskus Katajan parisuhdepuhelin palvelee maanantaisin kello 14-16. Päivystyschat palvelee tiistaista torstaihin kello 10-13. Lue lisää!

Psori ja parisuhde -video ja podcast sivuillamme – katso ja kuuntele!